hirdetés

Az E-vitamin hatása is egyénfüggő

Az E-vitamin egészségi hatásait elemző vizsgálat tanúsága sokkal általánosabb: egy adott anyag hatásainak felmérésére végzett egyetlen általános vizsgálat alapjaiban félrevezető lehet a populáció más tagjai esetében.

hirdetés

Sok embernek javasolják, hogy szedjen vitaminokat immunrendszere erősítésére. A British Journal of Nutrition című lapban a közelmúltban publikált tanulmány azonban arra figyelmeztet, hogy az E-vitamint is tartalmazó étrendkiegészítők szedése növeli a tüdőgyulladás kockázatát a dohányzó és keveset mozogó idősebb férfiak több mint egynegyedénél (28 százalékánál). Ugyanakkor ezzel éppen ellentétes hatás észlelhető azoknál az idősebb férfiaknál, akik nem dohányoznak és fizikailag aktív életet élnek – ebben a csoportban az E-vitamin valójában csökkenti a pneumónia előfordulásának az esélyét.

Az elsősorban az 50 és 69 éves kor közötti férfiakra fókuszáló vizsgálat eredményei azért is különösen figyelemre méltóak, mivel a táplálkozási epidemiológia általában azt feltételezi, hogy a tápanyagok hatása mindenkire egységesen érvényesül. Dr. Harri Hemilä munkacsoportja a Helsinki Egyetemről azonban azt találta, hogy az E-vitamin egészségi kimenetelekre gyakorolt hatása nagyban függ a betegek jellemzőitől és életmódjától, így az egyedi felmérésekből levont általános következtetések félrevezetőek lehetnek.

A szerző 1985 és 1993 között nagy randomizált vizsgálatot (ATBC, Alpha-Tocopherol Beta-Carotene Cancer Prevention Study) végzett Finnországban. A 29133 résztvevő közül 898 esetben fordult elő tüdőgyulladás. Dr. Hemilä arra a következtetésre jutott, hogy a különbségek az E-vitamin eltérő hatásaira vezethetők vissza, nem pedig a véletlennek tulajdoníthatók.

Az E-vitamin szedése a legerősebb dohányos, ugyanakkor fizikailag legkevésbé aktív férfiak körében 68 százalékkal fokozta a pneumónia kockázatát, míg a dohányzás szempontjából legkevésbé exponált, ugyanakkor fizikailag legaktívabb férfiak csoportjában a tüdőgyulladás előfordulásának valószínűsége 69 százalékkal csökkent. A szerző ezt annak bizonyítékaként értékeli, hogy az E-vitamin-pótlás hatása nem egységes a pneumónia kockázata szempontjából.

A fenti megállapítások arra intenek, hogy a metaanalízisekben kalkulált átlagos E-vitamin-hatások számos populációra nem vonatkoztathatók. A kohorszvizsgálatokban ugyancsak általános hatások alapján veszik figyelembe az összefüggéseket potenciálisan befolyásoló tényezőket, azonban a most közzétett adatok fényében a módosító tényezőket az adott populáció jellemzői alapján kell kiválasztani.

Mivel jelenleg nem rendelkezünk elegendő bizonyítékkal e téren, dr. Hemilä azt javasolja, hogy az E-vitamin-pótlást ne javasoljuk a teljes populáció számára az immunrendszer erősítése céljából. A szerző végkövetkeztetése szerint további kutatások szükségesek az E-vitamin hatásainak felmérésére olyan idősebb betegek populációjában, akik nem dohányoznak és szabadidejükben elegendő testmozgást végeznek.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.