hirdetés

Az immunhematológiai kezelések lehetséges mellékhatásai

A  kiméra antigén receptort hordozó T-sejtes kezelések mellékhatásai veszélyesek lehetnek, de könnyen felismerhetőek és épp ezért megelőzhetőek.

hirdetés

Az immunsejtes kezelések új fejezetett nyitottak az onko-hematológiában. Az új kezelés új mellékhatásokat von magával, melyeknek felismerése és kezelése  újabb feladatot jelent a gyakorló klinikusoknak. A Nature tematikus lapjában, a Clinical Oncology-ban megjelent írás a kiméra antigén receptort hordozó (innentől CAR) T-sejtes kezelések mellékhatásait veszi szemügyre és ad azokhoz néhány egyszerű ajánlást.

A vizsgálatban több mint száz CAR T-sejttel kezelt beteg adatait elemezték, olyanokét, akik négy különböző amerikai centrumban kaptak ilyen kezelést, hematológiai indikációban. A limfómák kezelésére korábban nagyon korlátozottak voltak a  lehetőségek. Valójában az elmúlt 30 évben nem jelent meg újdonság az agresszív B-sejtes malignomák terápiájában és a betegek átlagos túlélése nem haladta meg a 10 évet. Az elérhető másodvonalas lehetőségek, pl. kombinált kemoterápiák és azt követő autológ őssejt transzplantáció megkezdése és végigvitele 3-6 hónapot vett igénybe. Ezzel szemben a CAR T-sejtes kezelések néhány hét alatt lebonyolíthatók. A CAR T-sejtek ebben az esetben a B-limfociták felszíni antigénjét, a CD19-et támadják. Az antigént az egészséges és a daganatos sejtek is kifejezik. A kezelésre adott válaszarány 50-90% között mozog. A módszerrel szerzett tapasztalatok olyannyira biztatók, hogy reformálhatják a teljes hemato-onkológiai terápiát. A cikkben megjelent ajánlások a szerzők tapasztalatain alapulnak. Módszereik egyszerűen elérhetők, konzervatívak.

A CAR T-sejtes kezelésnél két, eddig szinte ismeretlen tünetegyüttes megjelenésével lehet számolni. Az egyik a citokin felszabadulási szindróma (röviden CRS), ami egy drámai mértékű citokinkibocsájtáson alapul. Influenzaszerű tünetekkel kezdődik, de fatális kimenetelű lehet. A másik, a CRES, azaz CAR T-sejtekhez köthető encephalopathiás szindróma. Ennek hátterében a módosított T-sejtek neurotoxocitása, valamint az ehhez köthető agyödéma áll.Szerencsére mindkét mellékhatás kezelhető, ha idejében felismerik. Épp ezért a terápiával összefüggésben szoros obszerváció javasolt.

A kutatók egy gyors és egyszerű módszert ajánlanak a neurotoxicitás felmérésére. Ez nem más, mint egy 10 pontos, a kognitív képességek felmérésére szolgáló skála, amely pontszámai az alábbi kérdésekre adott válaszokon alapulnak: melyi év, milyen hónap, hányadik napja van, milyen városban, melyik korházban tartózkodik, hogy hívják az elnököt. Rákérdeznek, 3, a közvetlen környezetben felellhető tárgy nevére, majd leíratnak egy egyszerű mondatot a beteggel és arra kérik, hogy 100-tól számoljanak vissza tízesével. Amennyiben az összes válasz helyes, úgy a szellemi tevékenység normálisnak tekinthető. A tévesztések alapján az enyhe kognitív károsodás felismerhető. A vizsgálatban részt vevő egyik betegnél a kézírás kezdett kuszává válni, melyet neurotoxikus jelnek tartottak. A kezelés átmeneti felfüggesztése és a gyors beavatkozás megelőzte a CRES-t.

A citokin felszabadulás „karmesterének” az interleukin-6-ot tartják. Az empirikusan adagolt IL-6 szuppresszor segítségével több alkalommal elkerülhetővé vált a CRS. Ennek gyermekgyógyászati esettanulmányai is elérhetővé váltak.

Természetesen kevés még a tapasztalat a fenti kezeléssel, így nincs konkrét evidencia, hogy mi hatásos és mi nem. A kutatás azonban új lendületet kapott, a hamarosan induló CARTOX-10 program és más vizsgálatok célja ezek azonosítása és hatékony kezelése.

 

Forrás: Science Daily

Dr. V-K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.