hirdetés

Az olivaolajjal gazdagított fekete csokoládé még jobb a szívnek

Az extraszűz olívaolajjal gazdagított keserűcsokoládé a kardiovaszkuláris profil javulását eredményezte.

hirdetés

„Az egészséges étrendről régóta bebizonyosodott, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának kockázatát – mondja az Európai Kardiológus Társaság (ESC) kongresszusán elhangzott

előadás első szerzője, dr. Rossella Di Stefano, a pisai egyetem kardiológusa. – A gyümölcsök és zöldségfélék a bennük található növényi polifenolok révén fejtik ki protektív hatásukat, melyek nagy mennyiségben vannak jelen a kakaóbabban, az olívaolajban és az almafélékben. A kutatások azt is kimutatták, hogy az Olaszországban termelt Panaia piros alma igen nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat és antioxidánsokat.”

A most bemutatott vizsgálatban az extraszűz olívaolajjal vagy Panaia almával gazdagított keserűcsokoládé fogyasztása és az ateroszklerózis progressziója közötti összefüggéseket elemezték olyan egészséges személyeknél, akiknél kardiovaszkuláris kockázati tényezői álltak fenn.

A véletlen besorolásos, keresztezett vizsgálatban 26 egészséges önkéntes (14 férfi és 12 nő) vett részt, akiknél legalább három kardiovaszkuláris rizikófaktor volt kimutatható (pl. dohányzás, diszlipidémia, magas vérnyomás, kardiovaszkuláris betegségek szempontjából pozitív családi kórelőzmény). A résztvevők napi 40 gramm keserűcsokoládét fogyasztottak 28 napon keresztül. A csokoládé 14 napon keresztül 10százaléknyi extraszűz olívaolajat, míg a további 14 napban 2,5 százaléknyi Panaia almát tartalmazott. A kétféle csokoládét random sorrend szerint alkalmazták.

Az ateroszklerózis progresszióját a metabolikus változások (karnitin- és hippurátszint), a lipidprofil, a vérnyomás, valamint a keringő endoteliális progenitor sejtek (EPC, endothelial progenitor cells) szintje alapján követték nyomon. Az EPC-k kritikus szerepet játszanak a kardiovaszkuláris repair folyamatában és az endotélfunkció fenntartásában.

A résztvevőktől vizelet- és vérmintát vettek a vizsgálatba való belépéskor, majd a vizsgálat lezártát követően. A vizeletmintákat proton nukleáris mágnesrezonancia-spektroszkópiával elemezték az endogén metabolitok szintjének meghatározására. A keringő EPC-szinteket áramlási citometriával határozták meg. Ezen kívül adatokat gyűjtöttek a dohányzási szokásokról, a testtömegindextől, a vérnyomásról, a vércukorszintről és a lipidprofilról is.

Huszonnyolc nap elteltével azt találták, hogy extraszűz olívaolajjal gazdagított csokoládé fogyasztását követően az EPC-szintek szignifikánsan csökkentek, és ezzel együtt alacsonyabb karnitin- és hippurátszinteket is mértek a kiindulási állapothoz képest. Az almával gazdagított csokoládé fogyasztásával összehasonlítva ugyancsak szignifikáns különbségek mutatkoztak. Olívaolajos csokoládé hatására szignifikánsan emelkedett a „jó” koleszterin (HDL-koleszterin) szintje, a vérnyomás pedig csökkenti a kiindulási állapothoz képest. Almával gazdagított csokoládé fogyasztását követően a trigliceridszintek valamelyest csökkentek, a csökkenés mértéke azonban nem érte el a statisztikai szignifikancia határát.

„Megállapítottuk, hogy az extraszűz olívaolajban található természetes polifenolokkal gazdagított fekete csokoládé fogyasztása a kardiovaszkuláris profil javulásával társult. Vizsgálatunk azt jelzi, hogy az extraszűz olívaolaj ígéretes hatású táplálékkiegészítő lehet, mely segíthet megőrizni az EPC-k épségét és normális működését” – magyarázza dr. Di Stefano.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.