hirdetés

Az orvoskutatók sikeressége nemi különbséget mutat

Kutatók egy csoportja azt mutatta ki, hogy a motivált orvoskutatónők karrierjüket tekintve kevésbé sikeresek, mint férfi kollégáik, és ennek valószínű oka, hogy többet foglalkoznak a háztartással és gyermekeikkel.

hirdetés

A kutatócsoportot dr. Reshma Jagsi, a Michigani Egyetem munkatársnője vezette, s az eredményeket az Annals of Internal Medicine tette közzé március 4-én.

A vizsgálatba mintegy 1000 olyan orvosi diplomával rendelkező, motivált kutatót vontak be, akik az USA-beli Országos Egészségügyi Intézetektől (National Institutes of Health, NIH) karriersegítő ösztöndíjat kaptak. Az orvosokat kikérdezték arról, hogy hogyan osztják meg idejüket a munka és a család között, és hogy otthon milyen feladatokat látnak el. A vizsgálatot kérdőívvel végezték, amelyet postán küldtek ki; a válaszolók aránya 74% volt, 1049 személy.

Az eredmények szerint a házasságban vagy élettársi kapcsolatban élők közül a férfiaknak négyszer gyakrabban volt olyan házastársuk, aki vagy nem dolgozott, vagy csak részidős munkát végzett. (A nők 85,6%-ának volt teljes munkaidőben dolgozó élettársa, míg a férfiak esetében csak 44,9% volt ez az arány.)

A gyermekes orvosok közül a férfiak hetente 7 órával többet dolgoztak, és 12 órával kevesebbet töltöttek otthoni feladatokkal (háztartás, gyermekekkel foglalkozás), mint a nők.

Az eredményeket dr. Jagsi – aki egyébként onkológiai radiológus is – a következőképpen kommentálta: „Azt várnánk, hogy a mostani generációban, a magasan képzett személyek körében egyenlően oszlanak meg a háztartási munkák a férfiak és a nők között. Ezzel szemben mi azt mutattuk ki, hogy még ma is mások az elvárások otthon a férfiakkal és a nőkkel szemben, még akkor is, ha a nők is nagyon elfoglaltak a munkahelyükön”. Ennek szerinte részben az lehet az oka, hogy a férfi orvosok családjaiban inkább kialakul az a felfogás, hogy a férfi a kenyérkereső, ő tartja el a családot.

Miután a kutatók korrigálták az eredményeket az élettárs foglalkoztatottságára és más tényezőkre nézve, azt az eredményt kapták, hogy a nőkutatók heti 8,5 órával többet töltenek otthoni tevékenységekkel, mint a férfiak. Emellett a nők jóval gyakrabban vettek ki szabadságot a gyermekükkel kapcsolatos teendők miatt (nők: 42,6%, férfiak: 12,4%).

Ha az orvostudomány területén dolgozó kutatónők nagyobb valószínűséggel áldozzák fel kutatásra szánt idejüket, mint a férfiak, ez hatással lesz tudományos sikerességükre, s hosszabb távon kisebb lesz az esélyük arra, hogy vezető pozícióba kerüljenek – mondják a szerzők.

A kutatócsoport szerint le kell küzdeni a munkahelyi és az otthoni teendők konfliktusát, például olyan intézkedésekkel, hogy a konferenciákon biztosítani kell a gyermekvigyázást, pénzügyi támogatást kell adni arra a célra, hogy a konferenciák idején bébiszitter legyen a gyermekkel, s támogatást kell adni arra is, hogy más végezze el az otthoni tevékenységek egy részét (pl. a takarítást, főzést). Az ilyen intézkedések lehetővé tennék, hogy elegendő idő jusson mind a kutatásra, mind a családra.

Forrás: Medical News Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.