hirdetés

Csecsemőkori földimogyoró-allergia kezelése

Csecsemők korán megkezdett orális immunterápiája csökkenti a későbbi allergiás reakciók hevességét.

hirdetés

A Journal of Allergy & Clinical Immunology: In Practice folyóiratban július 13-án jelent meg a Cleveland Clinic kutatóinak közleménye, amelyben egy csecsemőknél megkezdett földimogyoró-allergia elleni immunizálási vizsgálat sikeres eredményeiről adtak hírt. A kórházban működő Food Allergy Center of Excellence munkatársai korábbi vizsgálataikból már tudták, hogy kisgyermekeknél fokozatosan növelhető a földimogyoróval szembeni tolerancia, de a mostani vizsgálatban arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a nagyon korán, csecsemőkorban (12 hónapos életkor előtt) megkezdett orális immunterápia mennyire lesz sikeres. A kutatók 22 csecsemőnél kezdték meg a földimogyoró allergének fokozatos adagolását 7-11 hónapos életkoruk között. Először 18 milligrammos napi dózist alkalmaztak mogyoróvaj vagy mogyorópor formájában - ez egy átlagos sószemcse kétszeresének megfelelő mennyiség. A hat hónapos vizsgálati időszak során egyre magasabb adagban kapták az allergént a csecsemők, amíg végül elérték az 500 mg-os fenntartó dózist (ez két szem földimogyoróval egyenlő adag).

A vizsgálatban részt vevő mind a 22 csecsemőnél sikerült elérni ezt a mennyiséget, miközben a csecsemők felénél alakultak ki olyan enyhe allergiás reakciók, amelyek maguktól elmúltak - mindössze egy csecsemőnek kellett epinefrint (adrenalint) adni. A kutatók nagy hangsúlyt helyeztek a biztonságra: minden allergén-adagolást követően egy óráig megfigyelés alatt tartották a csecsemőket. Az orális immunterápiás kezelés befejezését követően 14 csecsemőnél vizsgálták meg a földimogyoróra specifikus antitestek mennyiségét, és az eredmények szerint mind a 14 esetben csökkent a földimogyoróval szembeni érzékenység. A vizsgálat végén ezek közül 11 csecsemőnél végeztek “terheléses” vizsgálatot: 2000 mg földimogyorót kaptak, ami körülbelül 9 szemnek felel meg. A 11 csecsemő közül 10-nél semmilyen allergiás reakciót nem tapasztaltak.

Dr. Sarah Johnson, a vizsgálat vezetője szerint a fokozatosan, óvatosan végrehajtott terápiát követően igen jó eredményt értek el, mivel bebizonyosodott nullhipotézisük, miszerint a csecsemők immunrendszere ilyen korban nagyon adaptív, és sokkal enyhébb allergiás reakciók mellett alakítható ki földimogyoróval szembeni tolerancia, mint idősebb gyerekeknél. Johnson nagyon nem ajánlja, hogy valaki hasonló kezelést kezdjen el otthon, a szoros szakorvosi felügyelet ilyen esetben mindennél fontosabb. Jelenleg az Egyesült Államokban 1,5 millió gyerek él földimogyoró-allergiával, és kevesebb, mint egyharmaduknál alakul ki tolerancia az allergénnel szemben.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers confirm early intervention curbs peanut allergies in babies

Safety and Effectiveness of Peanut Oral Immunotherapy in Children Under 12 months

Irodalmi hivatkozás:

Sarah Johnson et al, Safety and Effectiveness of Peanut Oral Immunotherapy in Children Under 12 months, The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice (2023). DOI: 10.1016/j.jaip.2023.07.009

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.