hirdetés

Dapagliflozin szívelégtelenség kezelésére

A cukorbetegség kiegészítő kezelésére használt dapagliflozin a fázis III DAPA-HF vizsgálat eredményei szerint hatásosan alkalmazható a szívelégtelenség kezelésében.

hirdetés

Az AstraZeneca (AZ) augusztus 20-án jelentette be, hogy a fázis III DAPA-HF vizsgálat előzetes eredményei szerint szívelégtelenség kezelésében is hatásosnak bizonyult a korábban 1-es és 2-es típusú cukorbetegség kiegészítő kezelésére alkalmazott dapagliflozin hatóanyag (Farxiga, az Európai Unió területén Forxiga). A vizsgálatot csökkent ejekciós frakcióval járó szívelégtelenségben (HFrEF, heart failure with reduced ejection fraction) szenvedő betegeken végezték, akik között voltak 2-es típusú cukorbetegek is. A DAPA-HF az első olyan vizsgálat, amelyben egy SGLT2-gátló hatását vizsgálták szívelégtelenségben (konkrétan HFrEF-ben szenvedő betegeken). A Farxiga (Forxiga) hatásosságát a továbbiakban vizsgálják megőrzött ejekciós frakcióval járó szívelégtelenségben (HFpEF, heart failure with preserved ejection fraction) szenvedő betegcsoporton (DELIVER vizsgálat), valamint vegyes (csökkent és megtartott ejekciós frakció) betegcsoporton is (DETERMINE vizsgálat).

 A hatóanyagról (dapagliflozin)

A dapagliflozin (ATC kód: A10BK01) egy nátrium-glükóz ko-transzporter 2 (SGLT2, sodium glucose co-transporter 2) gátló, az SGLT2-nek egy igen potens (Ki: 0,55 nM), szelektív és reverzibilis inhibitora. Az SGLT2 szelektíven expresszálódik a vesékben (több mint 70 más vizsgált szövetben, beleértve a májat, a vázizomzatot, a zsírszövetet, az emlőt, a húgyhólyagot és az agyat is, nem mutattak ki expressziót). Az SGLT2 a glomerulus filtrátumból a keringésbe történő glükóz-reabszorpcióért felelős legfőbb transzporter. 2-es típusú diabéteszben a fennálló hiperglikémia ellenére folytatódik a filtrálódott glükóz visszaszívása. A dapagliflozin a vizelettel történő glükóz-excretióhoz vezető renális glükóz-reabszorpció csökkentésével növeli a vizelettel történő glükóz-excretiót, következésképp javítja mind az éhomi (fasting plasma glucose, FPG), mind a posztprandiális plazma glükózszintet. Ez, az első dózis után megfigyelt glükóz-excretio (glucosuriás hatás) a 24 órás adagolási intervallum alatt is folytatódik, és a fennmarad a kezelés időtartama alatt. E mechanizmus révén a vesék által kiürített glükóz mennyisége függ a vércukorszinttől és a GFR-től. A dapagliflozin nem rontja a hipoglikémiára adott normális endogén glükóztermelést eredményező válaszreakciót. A dapagliflozin az inzulinszekréciótól és az inzulin hatásától függetlenül hat. A Forxigával végzett klinikai vizsgálatokban javulást észleltek a béta-sejt funkciót értékelő homeosztázis modellben (HOMA béta-sejt). A dapagliflozin által indukált vizelettel történő glükóz-excretio (glucosuria) kalóriavesztéssel és testtömeg-csökkenéssel társul. A dapagliflozin nátrium-glükóz ko-transzportra gyakorolt gátló hatása enyhe diuresissel és natriuresissel is jár. A dapagliflozin nem gátol más olyan fontos glükóz transzportereket, amelyek fontos szerepet játszanak a  glükóz perifériás szövetekbe történő transzportjában, és több, mint 1400-szor szelektívebben kötődik az SGLT2-höz, mint a glükóz felszívódásáért felelős, a belekben található legfontosabb transzporterhez, az SGLT1-hez.

A dapagliflozin alkalmazását követően egészséges személyeknél és 2-es típusú diabetes mellitusban szenvedő betegeknél a vizeletbe kiválasztódó glükóz mennyiségének növekedését figyelték meg. Tizenkét hétig adott napi 10 mg-os dapagliflozin dózis mellett a 2-es típusú diabetes mellitusos betegeknél naponta megközelítőleg 70 g glükóz választódott ki a vizeletbe (ami napi 280 kcal-nak felel meg). A legfeljebb 2 évig tartó, napi 10 mg-os dapagliflozin adás mellett a 2-es típusú diabetes mellitusban szenvedő betegeknél tartós glükózexkrécióra utaló bizonyítékot észleltek. A 2-es típusú diabetes mellitusban szenvedő betegeknél a dapagliflozin okozta, vizelettel történő glükózexkréció ozmotikus diurézist, valamint a vizelet mennyiségének növekedését is eredményezi.

 A DAPA-HF vizsgálatról

A 2017 januárjában indult fázis III DAPA-HF vizsgálat (NCT03036124) egy 4744 beteg bevonásával, több mint 400 vizsgálóhelyen készült intervenciós, multicentrikus, párhuzamos csoportos, randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos klinikai vizsgálat, melyben a dapagliflozin adagolását értékelték krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegeknél. Az elsődleges végpont a szívelégtelenség súlyosbodása illetve az ezzel kapcsolatos események incidenciája vagy a szív-érrendszeri eredetű halál beálltának időpontja volt a standard kezelés (ACE-gátlók, angiotenzin II receptor-blokkolók, mineralokortikoid-receptor antagonisták [MRA-k] és neprilizin-gátlók) mellett dapagliflozinnal vagy placebóval kezelt betegcsoportéhoz képest. A vizsgálat során a betegek naponta egy 5 vagy 10 mg-os tablettát kaptak (dapagliflozin vagy placebo), és az eredmények szerint a dapagliflozin statisztikailag szignifikáns, klinikai jelentőséggel bíró csökkenést okozott a placebóhoz képest mind a szív-érrendszeri eredetű halálozások, mind a szívelégtelenség súlyosbodása (kórházi felvételre utalás illetve sürgős kardiológiai ellátás) esetén. A vizsgált hatóanyag biztonságossági profilja az új indikációban megegyezett a korábbi alkalmazás során tapasztalttal, új, váratlan mellékhatásokat és nemkívánatos eseményeket nem jelentettek.

 A szívelégtelenségről (HF, heart failure)

A szívelégtelenség a szív működésének zavara, amelynek következtében a vérkeringés nem tudja biztosítani a szervek és szövetek számára a mindenkori igényeknek megfelelő oxigént és tápanyagot. Emiatt fáradékonyság, nehézlégzés léphet fel, amelyet kezdetben a betegek csak terheléskor tapasztalnak. Súlyosabb esetben a panaszok már nyugalomban is jelentkezhetnek, és fontos szervek működése is károsodhat. Becslések szerint a krónikus szívelégtelenség a magyar felnőtt lakosság legalább három százalékát, világszerte pedig több mint 60 millió embert érint. A betegség elsősorban az idősebbeket sújtja: a 65 év feletti korosztály 6-10 százaléka szenved szívelégtelenségben, ami a kórházi felvételek leggyakoribb oka ebben a korcsoportban. Súlyosságát jelzi, hogy a betegek fele a diagnózis követő öt éven belül életét veszti. Éppen ezért igen nagy a jelentősége a szívelégtelenséghez vezető alapbetegségek korai felismerésének és kezelésének. Mind a diagnózis, mind a kezelés terén elkülönítik a csökkent ejekciós frakcióval járó szívelégtelenséget (korábban szisztolés szívélegtelenség, újabban HFrEF, heart failure with reduced ejection fraction) a diasztolés szívelégtelenségtől (HFpEF, heart failure with preserved ejection fraction). Az egészséges szívben az ejekciós frakció körülbelül 60 százalék. Ez azt jelenti, hogy a kamrába bejutó vér 60 százaléka minden szívütés során kipumpálódik az erekbe. Szisztolés szívelégtelenség (HFrEF) esetén az ejekciós frakció 40 százalék alá esik. Az ejekciós frakció normális lehet, ha a háttérben diasztolés szívelégtelenség (merev szív) áll. Legrégebben és legszélesebb körben használt stádiumbeosztása a New York-i Kardiológus Társaság (New York Heart Association, rövidítve NYHA) javaslata alapján az alábbiak szerint történik:

NYHA I. osztály: ebben a stádiumban a fizikai teljesítőképesség nem korlátozott, a szokásos fizikai aktivitás nem okoz fáradtságot, nehézlégzést, vagy szívdobogásérzést.

NYHA II. osztály: ebben a stádiumban a fizikai terhelhetőség enyhén korlátozott, a beteg nyugalomban panaszmentes, a szokásos fizikai aktivitás azonban fáradtságot, nehézlégzést, vagy szívdobogásérzést okoz.

NYHA III. osztály: ebben a stádiumban a fizikai terhelhetőség kifejezetten korlátozott, a beteg nyugalomban panaszmentes, de már a szokásosnál kisebb fizikai aktivitás is tüneteket okoz.

NYHA IV. osztály: ebben a stádiumban bármilyen fizikai aktivitás kivitelezhetetlen panaszok nélkül, a betegnek nyugalomban is vannak szívelégtelenségre jellemző panaszai.

A szívelégtelenség orvosi ellátása többirányú tevékenység, amely magában foglalja a háttérben álló okok kezelését, a betegség súlyosbodásának megakadályozását, valamint a betegek életkilátásainak és életminőségének javítását. Minél korábban észlelik és kezdik el kezelni a szív teljesítőképességének gyengülését okozó alapbetegségeket, annál nagyobb az esély arra, hogy a beteg ne jusson a betegség súlyos végstádiumába. Sajnos a szívelégtelenség – krónikus volta miatt – élethosszig tartó kezelést igényel. A szívelégtelenséget kísérő magasvérnyomás, cukorbetegség, vagy más alapbetegség gyógyszeres kontrollja mellett szükség lehet a koleszterinszint csökkentésére és a vérrögök kialakulását megakadályozó véralvadásgátló készítmények szedésére is.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

DAPA-HF is the first heart failure outcomes trial with an SGLT2 inhibitor in patients with and without type-2 diabetes

Forxiga SmPC (EMA)

Mit kell tudni a szívelégtelenségről?

Study to Evaluate the Effect of Dapagliflozin on the Incidence of Worsening Heart Failure or Cardiovascular Death in Patients With Chronic Heart Failure (DAPA-HF)

DAPA-HF: Dapagliflozin Scores a Win in Heart Failure

DAPA-HF Top-Line Results: Dapagliflozin Hits Primary Outcome

DAPA-HF results demonstrate diabetes drug reduces worsening of heart failure

FARXIGA Met Primary Endpoint in Landmark Phase III DAPA-HF Trial for the Treatment of Patients With Heart Failure

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.