hirdetés

Egy hiányzó enzim kapcsolata a drogaddikcióval

Egy állatokon végzett vizsgálat szerint egy hiányzó agyi enzim megnöveli egy olyan fehérje koncentrációját, amely elősegíti a fájdalomcsillapítókhoz való addikciót. Erről számoltak be június 17-én az Endokrin Társaság San Francisco-i 95. éves találkozóján.

hirdetés

Jól ismert, hogy az ópiodok hatékony fájdalomcsillapítók, amelyek receptre felírt gyógyszer (morfium, kodein) és illegális drogok (heroin) formájában is hozzáférhetők. Mindkét forma rendkívül addiktív.

Tudjuk azt is, hogy a szintetikus ópiodok mellett léteznek természetes ópioidok is, amelyeket a szervezetünk termel. Ezek az ópiod-szerű fehérjék az endorfinok, amelyek például testmozgás hatására számos szervünkben termelődnek.

A drogaddikció részben azért alakul ki, mert az ópiodot tartalmazó szerek felborítják a természetesen termelődő ópioidok biokémiai egyensúlyát. Az Egyesült Államokban a legális ópioid tartalmú szerek fogyasztása az egekbe szökött, s a kutatók megpróbálják azonosítani azokat a kockázati tényezőket, amelyek alapján különválaszthatók a drogaddikcióra hajlamos és nem hajlamos személyek.

Az ebben a vizsgálatban alkalmazott állati modellből a kutatók eltávolítottak egy enzimet, a prohormon-konvertáz 2-t (PC2), amely normálisan az agy egyes részeiben bizonyos prehormonális anyagokat aktív hormonná konvertál. A kutatócsoport dr. Theodore C. Friedman, a vizsgálat vezetője irányításával korábban már kimutatta, hogy hosszú távú morfiumkezelés hatására megnő a PC2 szintje. „Ez felveti azt a lehetőséget, hogy a PC2 által átalakított fehérjéknek közük van a morfium addikcióhoz” – mondta dr. Friedman, a Los Angeles-i Charles R. Drew Orvostudományi és Természettudományi Egyetem munkatársa.

A mostani kísérletben a kutatók a morfium agyra gyakorolt hatását elemezték azután, hogy egérben kikapcsolták (knockout) a PC2 enzimet. Normális esetben a morfium a sejtek felszínén található egyik fehérjéhez, a mű ópioid receptorhoz (MOR) kapcsolódik. A kutatók azt találták, hogy a PC2 hiányában az egerekben magasabb volt a MOR koncentrációja, mint a normál egerekben.

A PC2 kikapcsolásának hatását úgy elemezték, hogy megmérték a MOR koncentrációját az agy egyes részeiben, azokban, amelyeknek a fájdalomcsillapításhoz, valamint a jutalmazást és az addikciót kísérő viselkedéshez van közük. A MOR szintjét immunhisztokémiai módszerrel határozták meg: ennek lényege, hogy specifikus antitestek segítségével azonosítják azokat a sejteket, amelyekben az adott fehérje expresszálódik.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a PC2 knockout egerekben magasabb a MOR szintje a drogaddikcióval kapcsolatos agyterületeken. Véleményük szerint a PC2 szabályozza azokat az endogén ópioidokat, amelyeknek szerepük van az addikciós viselkedésben, és a PC2 hiányában a MOR expressziója megnő a drogaddikcióval kapcsolatos legfontosabb agyrészekben.

Forrás: Newswise

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.