hirdetés

Egyre gyakoribb az emlő MRI vizsgálata, még ha nem is indikált

Az elmúlt évtizedben drámaian megnőtt az emlő MRI alkalmazása: legtöbbször olyan nőket vizsgálnak így, akik nem olyan nagy kockázatúak, hogy indokolt lenne a fejlett képalkotó módszer használata – ezt mutatta ki két nagy adatbázis elemzése.

hirdetés

Az egyik vizsgálat azt mutatta ki, hogy 2000 és 2009 között 20-szorosra nőtt az emlő MRI gyakorisága, majd csökkent és stabilizálódott. 2011-ben azonban a gyakoriság még mindig 16-szorosa volt a 2000. évinek.

A másik vizsgálat eredménye az volt, hogy 2005 és 2009 között majdnem megháromszorozódott az emlő MRI használata.

A vizsgálatok, amelyeket a JAMA Internal Medicine online kiadása közölt, azt mutatták, hogy az emlő MRI-t az esetek 20–30%-ában használták megfelelően, s az egyik vizsgálat szerint a nagy kockázatú nők felében nem végeztek emlő MRI-t.

„Adataink szerint az emlő MRI szűrésen átesett nők többsége nem felelt meg a javasolt kritériumoknak, míg sokakban, akik megfeleltek ezeknek, nem végeztek emlő MRI szűrést” – vonták le a következtetést Natasha K. Stout, PhD, a Harvard Egyetem munkatársa és kollégái. „Ahhoz azonban, hogy világos legyen az alkalmazás helyessége, jobb dokumentációra van szükség az emlőrák kockázatát illetően... Fontos kutatási feladat megérteni, hogy kiken végeznek emlő MRI-t, mivel az egészségügyre fordítható költségek korlátozottak, és bölcsen kell őket felhasználni, hogy maximalizáljuk a populáció egészségét.”

Mind az American Cancer Society (ACS), mind a National Comprehensive Cancer Network olyan irányelveket tett közzé, amelyek azt javasolják, hogy emlő MRI-t csak azokban a nőkben kell végezni, akikben az emlőrák élethossziglani kockázata meghaladja a 20%-ot.

„A rutinszerű emlő MRI szűrés nem javasolt az új rák diagnózisának felállításához vagy a rák megfigyeléséhez” – mondta dr. E. Shelley Hwang, a Duke Egyetem munkatársa és dr. Isabelle Bedrosian, a houstoni MD Anderson Rákközpont dolgozója. „Ennek ellenére az MRI-t ma is gyakran használják ilyen célokra.”

Dr. Hwang és dr. Bedrosian hozzátették, hogy bár a két vizsgálat más-más metodológiát alkalmazott, és a betegpopuláció is eltérő volt, az eredmények figyelemreméltóan konzisztensek. Arra a következtetésre jutottak, hogy az MRI szerepének felméréséhez az újonnan diagnosztizált emlőrákokban szükség lesz egy multicentrikus, prospektív vizsgálatra.

A mostani két vizsgálat – más vizsgálatok mellett – azt bizonyítja, hogy az emlő MRI-t túlságosan gyakran és nem megfelelő módon használják. Nem kétséges, hogy az emlőrákra vonatkozóan nagyobb az emlő MRI szenzitivitása, mint a mammográfiáé. Az emlő MRI specificitása azonban kisebb, és költsége sokkal nagyobb. Ráadásul egyetlen randomizált vizsgálatot sem végeztek arra vonatkozóan, hogy javítja-e az emlő MRI az emlőrák túlélését vagy más kimenetelét.

Mivel bizonytalanság övezi az MRI szerepét az emlőrák diagnózisában, kivizsgálásában és kezelésében, a szakértők véleménye szerint csak a nagy kockázatú nőkben javasolt alkalmazni. Akárcsak a prosztatarák szűrésénél, nincsenek olyan adatok, amelyek igazolnák, hogy az MRI előnyei a kis kockázatú nőkben felülmúlják potenciális kockázatait.

Az emlő MRI használatával kapcsolatos információk gyérek, főleg a hosszú távú trendeket tekintve. Ezért dr. Stout és munkatársai 10 518 olyan beteg adatait tekintették át, akiket 2000 januárja és 2011 decembere között legalább egyszer MRI-vel vizsgáltak. A képalkotó módszer indokoltságát egy kockázatbecslő modell segítségével vizsgálták, amelyet a betegek egy részének adatai alapján alkottak meg.

Az elemzés azt mutatta ki, hogy 2003 és 2008 között évente 46%-kal nőtt az MRI alkalmazásának gyakorisága: míg 2000-ben a gyakoriság 6,5/10 000 nő volt, 2008 végére már 130/10 000 nő lett. 2009 és 2011 között évente 10%-kal csökkent a gyakoriság, s így 2011-ben 104,8/10 000 nő volt. A korspecifikus trendek mintázata hasonló volt.

Ami az emlő MRI indikációját illeti, a nők 30,1%-ának szerepelt a kórtörténetében emlőrák, 51,7%-uknak a családi anamnézise tartalmazott emlőrákot, és 3,5%-uknak nagy kockázatú genetikus mutációja volt.

A nők azon csoportjában, akiknek adataiból a kockázatbecslő modellt létrehozták, csupán 21% felelt meg az ACS emlő MRI-re vonatkozó kritériumainak. Másrészt a nagy kockázatú genetikus mutációval rendelkező nőknek csak a kisebb részén (48,4%) végeztek emlő MRI-t.

A második vizsgálat résztvevői öt különböző földrajzi területen éltek, s a vizsgálat a 2005 és 2009 közötti időszakra terjedt ki. Az elemzésben 8931 olyan nő szerepelt, akiken emlő MRI-t végeztek, és 1 288 924 olyan, akin mammográfiás szűrést.

Mint arról Karen J. Wernli, PhD, a seattle-i Group Health Kutatóintézet munkatársa beszámolt, a vizsgált időszak alatt az emlő MRI gyakorisága 4,2/1000 nőről 11,5/1000 nőre nőtt. Az emlő MRI leggyakoribb dokumentált indikációja a diagnosztikus vizsgálat volt (40,3%), s ezt az emlőrák szűrés követte (31,7%).

Emlő MRI vizsgálatot gyakrabban végeztek az 50 évesnél fiatalabb nőkön, a nem szült nőkön, a nem hispanó fehéreken, azokon, akiknek személyes vagy családi anamnézisében emlőrák szerepelt, és akiknek tömött volt az emlőszövete (p<0,001 mindegyik esetben). Míg az emlő MRI csoportban 2005-ben még csak 9% volt azok aránya, akiknek nagy volt az élethossziglani emlőrák kockázata, 2009-re már 29%-ra nőtt ez az arány.

„Nő a nagy kockázatú nők emlő MRI vizsgálatának gyakorisága” – vonták le a következtetést a szerzők. „Mégis, eredményeink szerint javítani kell az MRI használatát, főleg azoknak a nőknek az esetében, akiknek ebből a legtöbb haszna lehet.”

Forrás: MedPage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.