hirdetés

Egyre több a protonbesugárzó centrum

A protonbesugárzást végző centrumok száma világszerte egyre nő, annak ellenére, hogy a kezelésnek a konvencionális besugárzásokhoz képest vitatottak az előnyei.

hirdetés

A protonbesugárzás valóban nagyon pontosan irányítható, ezért a daganatra magasabb dózist lehet leadni a környező szövetek megkímélésével, mivel a sugárnyaláb a daganatban elnyelődik, és a mögöttes szöveteket nem érinti. Világszerte újabb és újabb központok létesülnek, annak ellenére, hogy a telepítési költségek az egekben vannak, és csak korlátozott számban állnak rendelkezésre olyan vizsgálatok, melyekben a protonkezelés eredményeit a konvencionális sugárkezelések eredményeivel hasonlították össze (Nelson R. Uncertainty about proton-beam radiotherapy lingers. Medscape Medical News > Oncology News. January 30, 2013.). A legtöbb protonbesugárzó központ az Egyesült Államokban van: 28 jelenleg is működik, és további 23 van kiépítés alatt.

A Lancet Oncology-ban 2018. július 12-én, a megjelent tanulmány szerint viszont a betegek egyre kevésbé érdeklődnek az új technológia iránt, a biztosítók pedig alig-alig hajlandóak ilyen költséges (egy kezeléssorozat kb. 48 000 USD) - és (egyes  gyermekkori daganatok és bizonyos szervek pl. szem daganatain kívül más esetekben) nem bizonyítottan hatásosabb- kezelést finanszírozni, ezért számos protonbesugárzó központ veszteségesen működik, illetve nem érte el tervezett pénzügyi céljait. Pl. a Scripps Proton Treatment Center (San Diego, Kalifornia) csődbe jutott, az Indiana University pedig már 2014-ben bezárta a protonkezelési centrumát. A Hampton University Proton Therapy Institute in Virginia folyamatosan veszteségesen működik, az utolsó pénzügyi évében 3 millió dollárt veszített, és sorolhatnánk a többieket is (Hancock J. As proton centers struggle, a sign of a healthcare bubble? Kaiser Health News. May 05, 2018.).

Az Egyesült Államokban észlelhető gazdasági nehézségek ellenére a világban folyamatosan szaporodnak a protonsugárzást végző centrumok. A non-profit Particle Therapy Co-operative Group szerint jelenleg 63 centrum működik a világban, 32 központ van építés alatt és további 16 centrum tervezése folyik. Argentina és Ausztrália is nemsokára felkerül a palettára, így az Antarktisz marad az egyetlen földrész, ahol nem működik protonbesugárzó készülék. Eddig kb. 165.000 különféle daganatban szenvedő beteget kezeltek protonterápiával, és ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor 2024-re a Research & Markets legutóbbi globális előrejelzése szerint egy multimilliárd (!) dolláros iparág jön létre: előjelzésük szerint 2030-ra 900 és 1300 közötti részecsketerápiás kezelő 2,3-4,3 milliárd USD értéket fog termelni. Európában 2010 és 2017 között megháromszorozódott a protonbesugárzások száma, leginkább az agy-, a gerinc-, a prosztata- és a gyomor daganatait kezelték ilymódon. Már működnek gépek (vagy legalábbis üzembe helyezés alatt vannak) Németországban, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, Dániában és Hollandiában, Svájcban, Oroszországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Norvégiában és Belgiumban.

A világ népességének 60%-a, és a világ daganatos betegeinek kb. fele Ázsiában él , ezért várhatóan a protonbesugárzás kétszámjegyű növekedése fog bekövetkezni 2018 és 2024 között: új centrumok épülnek Kínában, Szingapúrban, Thaiföldön és Dél-Koreában. De új központok létesülnek a Közel-Keleten/Észak-Afrikában: Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emirátusokban, Egyiptomban (a kairói Children’s Cancer Hospital Foundation-ban), és Izrael is szándékozik egyet építeni évi kb. 250 beteg (közülük 150 gyerek) számára, a centrum költsége várhatóan 60 millió dollár lesz. Ausztráliában Adelaid lesz az első város, ahol protonbesugárzó nyílik –eddig többször a tengerentúlra utalták be a betegeket óriási költségekért. Kanadában csak egy lehetőség van, Vancouverben, az elsősorban kutatási célokra szolgáló TRIUMF központban, ahol a British Columbia Egyetem szemészetével közösen évi 10 chorioidea melanomát kezelnek. A kanadai betegeket egyébként jelenleg  az USA-ba küldik protonkezelésre.

Az egyre szaporodó géppark ellenére ez egy szűk piac: 2017-ben csak a betegek mintegy 0,1%-át kezelték protonnal. 2022-ben vélhetően 10 millió személyenként 0,5 protonterápiás lehetőséggel kell számolni, míg ugyancsak 10 millió személyre kb. 20 „konvencionális” sugárterápiás egység jut. Amennyiben 2030-ra 900-1300 protonterápiás kezelőhelyiség nyílik, akkor még mindig csak a daganatos betegek 6-7%-a kerülhet ilyen kezelésre.  

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. The Lancet Oncology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.