hirdetés

Elhízástól védő fehérje

A RELMalpha nevű fehérje jobban védi a nőket az elhízástól, sőt az elhízás során kialakuló gyulladásos folyamatokat is csökkenti.

hirdetés

A University of California kutatói az eLife folyóiratban közölt cikkükben arról számoltak be, hogy egér modellszervezeteken végzett vizsgálataik során egy olyan fehérjére bukkantak, amely a nőket fokozottan védi a kóros túlsúly kialakulásától, a férfiakat pedig érdekes módon kevésbé.

A kutatók a vizsgálat során egereknek magas zsírtartalmú táplálékot adva kóros túlsúlyt idéztek elő, és azt tapasztalták, hogy a nőstényeknél az elhízás mértéke kisebb volt, illetve a következményként kialakuló gyulladás súlyossága is enyhébbnek bizonyult. Ennek hátterében egy RELMalpha nevű immunfehérje áll, amely nemspecifikus módon szabályozza az obezitás során kialakuló immunválaszt.

A RELM (resistin-like molecules) azaz rezisztin-szerű molekulákat az emlősök sejtjei választják ki, és fertőzéses vagy gyulladásos környezetben felülexpressziójuk figyelhető meg. Ezek közül az egyik, a RELMalpha fertőzést követően azonnal, nagy mennyiségben termelődött az egerek szervezetében a szövetek védelme érdekében, struktúrája és szerepe igen hasonló az emberi szervezetben termelődő rezisztinhez. A vizsgálatok során a kutatók azt figyelték meg, hogy a RELMalpha két immunsejttípus funkcióját, a gyulladásgátló hatású makrofágokét és az eozinofilekét szabályozza. Az érdekesség a nemek közötti eltérés: hím egereknél a RELMalpha jóval kisebb mennyiségben expresszálódik, így a szervezetükben az eozinofilek mennyisége is kisebb, és az elhízás mértéke is nagyobb.

Amikor a kutatók a nőstényeknél kiütötték a RELMalphát kódoló gént, az eozinofilek száma csökkent, a gyulladásos folyamatok intenzívebbé váltak, és a hím egerekhez hasonló mértékű elhízást figyeltek meg. Amikor a nőstény egereket pótlólagosan eozinofil és RELMalpha kezelésben részesítették, az obezitás és a gyulladások elleni védelem visszaállt. Hímeknél a RELMalpha kiütése, majd a pótlólagos kezelés sokkal kisebb hatással volt az állatokra, mint a nőstények esetében.

Meera G. Nair, a vizsgálat egyik vezetője szerint “elsőként írtunk le egy olyan élettani mechanizmust, amely nemspecifikus alapon nyújt védettséget az obezitás kialakulása és a gyulladásos folyamatok beindulása ellen, ami úgy tűnik, nőknél jóval hatékonyabb védelmet nyújt. Ez arra utal, hogy a nemek közötti különbségeket embereknél is számításba kell venni a metabolikus betegségek, például az obezitás elleni küzdelemben. Kutatásunk újdonsága, hogy feltártuk a RELMalpha korábban ismeretlen, nemfüggő szerepét az étrend okozta obezitás következtében kialakuló metabolikus és gyulladásos válaszreakciókban. Felfedezésünk arra világít rá, hogy legalábbis nőknél az obezitás elleni védelemben kritikus szerepet tölthet be a “RELMalpha-eozinofil-makrofág” tengely, ami egyben új terápiás célpontot is jelenthet a kóros elhízás elleni terápiák fejlesztése során.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Protein found to protect females against obesity

Sexual dimorphism in obesity is governed by RELMα regulation of adipose macrophages and eosinophils

Irodalmi hivatkozás:

Jiang Li et al, Sexual dimorphism in obesity is governed by RELMα regulation of adipose macrophages and eosinophils, eLife (2023). DOI: 10.7554/eLife.86001

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.