hirdetés

Emgality - újabb szer a migrén megelőzésére

Az FDA engedélyezte a galcanezumab-gnlm hatóanyagú Emgality készítményt felnőtt betegek migrénjének megelőzésére. 

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2018. szeptember 27-én felnőtt betegek migrénjének megelőzésére engedélyezte az (Emgality, galcanezumab-gnlm) forgalmazását (kérelmező: Eli Lilly and Company (NYSE: LLY)). Az Ajovy és az Aimovig után ez a harmadik migrénprofilaktikus szer, mely az Egyesült Államokban rövid időn belül forgalomba kerül. Az Emgality 120 mg dózisú, havonta egyszer használatos szubkután injekció, melyet a beteg önmagának adhat be. Hatóanyaga, a galcanezumab-gnlm egy kalcitonin-génnel rokon peptid receptor (CGRP-R) antagonista humanizált monoklonális antitest. A készítmény hamarosan elérhető lesz a gyógyszertárakban, a Lilly támogató programjának köszönhetően a biztosítással rendelkező betegek az első 12 hónapban ingyenesen juthatnak hozzá a szerhez. Az öreg kontinensen az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) szeptember 21-én pozitív véleményt fogalmazott meg a készítménnyel kapcsolatban, az indikáció szerinti alkalmazás pedig a havonta legalább 4 fejfájásos napot tapasztaló felnőtt betegekre terjed ki. A pozitív véleményt az Európai Bizottság bírálja el  a rendelkezésére álló 67 napos időkereten belül, azaz a szer európai engedélyezése november végén-december elején várható.

A migrénről

A migrén súlyos neurológiai betegség, mely jelentősen befolyásolja a betegek életét. A típusos migrénes fejfájás egyoldali, lüktető-görcsös jellegű, a fájdalom intenzitása az enyhétől a súlyos mértékig terjed, mely fizikai aktivitásra kifejezetten rosszabbodik. A fájdalom lehet kétoldali (az esetek 40%-ában) vagy az egyik oldalon kezdődik, de a későbbiekben átterjed az ellenoldalra is, és bilaterálissá válik. A migrénes fejfájás a nap minden szakában kialakulhat, de leggyakrabban a reggeli órákban jelentkezik. Fokozatosan fejlődik ki és 4-72 órán át tart. A fájdalomhoz a betegek 90%-ában hányinger és 1/3-ában hányás csatlakozik. Gyakran társul a fejfájáshoz photo- és phonophobia, sápadtság, a szemhéj-arc ödémásodása, hideg-melegségérzés és a nyaki izmok merevsége. A beteg ráadásul retteg attól, hogy mikor jön a következő roham. A Lancet folyóiratban megjelent 2016-os Globális Betegségteher Vizsgálat (The 2016 Global Burden of Disease Study) a migrént azon 10 betegség közé sorolta, amelyben a betegek a legtöbb betegségteherrel eltöltött évet élik meg, és amelyet még napjainkban sem ismernek fel és kezelnek súlyosságának megfelelő mértékben. Az Egyesült Államokban 30 millió beteget tartanak nyilván, kezelésük szövetségi szinten évi 56 milliárd dollárba kerül (15700 milliárd forint, ez a teljes magyar GDP 40%-a) úgy, hogy a migrén mind a mai napig az egyik leginkább aluldiagnosztizált és alulkezelt betegség, és a betegeknek mindössze 10%-a részesül preventív kezelésben. Mértéktartó becslések szerint Magyarországon kb. 1 millió migrénes van, és ennél is nagyobb azoknak a száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek. A fejfájás sokak számára súlyos tehertétel, mégis a betegek kevesebb, mint 50 százaléka fordul orvoshoz.

Klinikai vizsgálatok, hatásosság

Az Emgality hatásosságát és biztonságosságát két, epizodikus migrénben szenvedő betegeken végzett fázis III. vizsgálat (EVOLVE-1 és EVOLVE-2), valamint egy krónikus migrénben szenvedő betegek (legalább 15 migrénes nap havonta) bevonásával végzett szintén fázis III. vizsgálat (REGAIN) eredményeire támaszkodva értékelték. Az EVOLVE-1 és EVOLVE-2 időtartama hat hónap volt, mindkettő kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálat volt, míg a REGAIN vizsgálat három hónapig tartott. A betegek mindhárom vizsgálatban havonta egyszer vagy placebót kaptak, vagy 120 mg Emgalityt egy 240 mg-os feltöltő dózist követően. Az elsődleges végpont a havi migrénes napok számának (MHD – migraine headache days) átlagos változása volt a kettős-vak kezelési időszak során.

Az EVOLVE-1 vizsgálatban a migrénes napok száma átlagosan 4,7-tel csökkent a vizsgálati készítmény, míg 2,8 nappal a placebo hatására. Az Emgalityt szedő betegek 62%-a ért el legalább 50%-os csökkenést a migrénes napok számában, míg ugyanez az arány placebo esetén 39% volt. A betegek 39%-a tapasztalt 75%-os csökkenést az MHD vonatkozásában (placebo: 19%), és a betegek 16%-ánál 100%-os csökkenést, azaz a migrén megszűnését mutatták ki (placebo: 6%). Az EVOLVE-2 vizsgálatban a fentiekhez igen hasonló arányokat tapasztaltak, míg a krónikus migrénben szenvedő betegeken végzett REGAIN vizsgálatban a migrénes napok száma 4,8 nappal esett vissza (placebo: 2,7), legalább 50%-os MHD csökkenést a betegek 28%-a ért el (placebo: 15%), de a 75%-os és 100%-os MHD csökkenést tapasztalt betegcsoportokban az Emgality nem bizonyult hatásosabbnak a placebonál.

Adagolás, biztonságosság

Az Emgality ajánlott adagja első alkalommal két egymást követő 120 mg-os injekció (240 mg-os feltöltő dózis), majd havonta egyszeri 120 mg-os adag szubkután injekció formájában. A készítmény biztonságosságát három klinikai vizsgálatban, több mint 2500 beteg bevonásával végezték. Az alkalmazás során túlérzékenységi reakciókat (bőrpír, csalánkiütés és dyspnea) tapasztaltak, melyek a szer beadását követően akár több nap eltéréssel is jelentkezhetnek, és perzisztálhatnak. Az Emgality kezeléssel összefüggő leggyakoribb nemkívánatos reakciók (incidencia: ≥2% Emgality esetén, és legalább 2%-kal gyakrabban mint placebónál) az injekció beadási helyén jelentkező reakciók voltak.

Nem olcsó készítmény: árháború a migrénprofilaktikus szerek piacán

Az Egyesült Államokban az Emgality listaára havi 575 dollár (160 ezer Ft), éves viszonylatban 6900 dollár (csaknem 2 millió Ft), ez az amerikai átlagbér 22%-a (a magyar átlagkereset 72%-a lenne). Ezért is döntött úgy az Ely Lilly, hogy az első 12 hónapban a biztosítással rendelkező, alkalmas betegeknek ingyen biztosítja a készítményt. No meg azért, mert a két versenytárs, a Teva (Ajovy, fremanezumab-vfrm) és az Amgen-Novartis (Aimovig, erenumab) is fillérre, azaz dollárcentre pontosan ennyiért kínálja rivális szereit. Ezzel azonban még nincs vége a hatalmas piac felosztásának, mivel az év végén várhatóan az Alder BioPharmaceuticals is kérelmezni fogja saját fejlesztésű hatóanyagának, az eptinezumabnak az engedélyeztetését. A kérelem benyújtásától és befogadásától kezdve az engedélyezésig 6 vagy 10 hónap telik el, attól függően, hogy az FDA priority (elsőbbségi) vagy standard eljárás keretében végzi a felülvizsgálatot. (Az adott időszak alatt lefolytatható priority eljárások száma korlátozott, ezeket valóban csak a kielégítetlen gyógyászati igényeket ellátó készítmények engedélyezésére használják.)

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Approves Emgality (galcanezumab-gnlm) for the Preventive Treatment of Migraine in Adults

Emgality Label (FDA)

Lilly pushes into migraine market as Emgality approved in US

A fejfájás betegségekről és kezelésükről

Alder Announces Eptinezumab Significantly Reduces Migraine Risk Meets Primary and All Key Secondary Endpoints in Pivotal PROMISE 2 Phase 3 Trial for Chronic Migraine Prevention

Alder BioPharmaceuticals® Presents New 12-Month Data of Eptinezumab in PROMISE 1 Phase 3 Trial Showing Long-Term Reduction in Episodic Migraine

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.