hirdetés

Eredményes testsúlycsökkentés diabéteszben

Egy kis esetszámú vizsgálatban azt találták, hogy ha a glukagonszerű peptid 1 (GLP) agonistát szedő 2-es típusú diabéteszes beteg gyógyszerelését nátrium glükóz kotranszporter 2 (SLGT-2) gátlóval egészítik ki, kifejezettebbé válhat a testsúlycsökkenés.

hirdetés

A retrospektív vizsgálat eredményeiről dr. Andrew P. McGovern (Beta Cell Centre for Diabetes, Chelsea, UK és Westminster Hospital, London, UK) számolt be nemrég a Diabetes UK Professional Conference keretében.

Bár a betegek egy része, mintegy 25%-uk egyáltalán nem fogyott le, a „reszponderek” körében a két szert kapók kétszer annyi súlyt vesztettek, mint a csak egy szerrel kezeltek – mondta dr. McGovern.

A kommentálásra felkért dr. Martin Rutter (Manchester Diabetes Centre, UK) ezt mondta: „Nem hiszem, hogy az adatok igazán meglepőek; ez volt várható, de sajnos csak egy centrumból származó kis esetszámú, retrospektív esetáttekintésről van szó. a A mostani eredmények igazolására szükség van nagyobb adatbázisból származó adatokra.” Hozzátette azt is, hogy „fontos, hogy a betegek elsősorban nem a testsúlycsökkenés végett kezdik el szedni ezeket a gyógyszereket. Ezek glükózszint csökkentő szerek, és egyéb előnyeik – mint a fogyás is – másodlagosnak tekinthetők. Jelenleg nem rendelhetők a betegeknek a fogyás céljából.” Az SGLT-2 gátlók hatásmechanizmusa független az inzulintól, míg a GLP-1 agonisták „inzulinfüggők”. Mindkét szer másodlagos hatásként fogyáshoz vezethet, de mivel más-más a mechanizmusuk, nem ismert, hogy a testsúlycsökkentő hatásuk additív-e.

Ebben a kis, megfigyeléses vizsgálatban dr. McGovern és munkatársai 88 személy adatait elemezték. Kezdetben valamennyien az SGLT-2 gátló hatású dapaglifozint (Forxiga, Astra Zeneca/Bristol-Myers-Squibb) szedték, majd közülük 40-en emellett egy GLP-1 agonistát is alkalmaztak.

Az alkalmazott GLP-1 agonisták közé tartozott a liraglutid (Victoza, Novo Nordisk), amelyet 34-en szedtek, az exenatid (Byetta, Astra Zeneca/Bristol-Myers-Squibb), amelyet 5, és a lixisenatid (Lyxumia, Sanofi), amelyet 1 beteg kapott.

Az átlagos követési idő 154 nap volt; ezalatt a csak dapaglifozint használók átlagos testsúlycsökkenése 1,4 kg volt, s a két szert szedőké 2,8 kg (p=0,05). A dapaglifozint alkalmazók közül 12-nek (25%), és a két szert használók közül 9-nek (23%) egyáltalán nem csökkent a testsúlya.

A betegek egy másik része viszont sokat fogyott. Ebben az alcsoportban a dapaglifozint és GLP-1 agonistát szedők átlagos testsúlycsökkenése 7,2 kg volt, míg a csak dapaglifozint alkalmazóké 3,0 kg (p=0,02). Ez a trend meglehetősen meggyőző – állapították meg a kutatók.

A glükózszint szabályozás és a vérnyomás javulása hasonló volt a két csoportban.

Az egyik GLP-1 agonistát, a liraglutidot már engedélyezték testsúlycsökkentés céljára mind az Egyesült Államokban, mind az Európai Unióban, de nagyobb dózisokban, mint amilyeneket 2-es típusú diabéteszben használnak.

 

Forrás: Medscape

 

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.