hirdetés

Érelmeszesedés és tesztoszteronpótlás

JAMA-ban megjelent beszámoló szerint a férfiak időskori hormonkezelése, a tesztoszteron-pótlás sem az érelmeszesedésre nincs hatással, sem a potenciát nem javítja.

hirdetés

Változó korba lépve a férfiak tesztoszteron termelése mérséklődik. A hormonszint drasztikus csökkenése az egészségre is káros hatással lehet, ilyen esetekben felmerül a tesztoszteron-pótló terápia alkalmazása. Az elégtelen hormontermelés csökkenti a szexuális aktivitást és az izomerőt, valamint súlygyarapodást és depressziós tüneteket okoz, a hormonpótló kezelés ezeket hivatott megakadályozni. A kezelés szív- és érrendszerre gyakorolt hatékonyságával, illetve egyéb testi funkciókra kifejtett lehetséges negatív hatásával kapcsolatban azonban ellentétesek a vélemények.

Egy nemrég zajló amerikai tanulmány azt állapította meg, hogy a hormon három éven át tartó napi adagolása sem az érelmeszesedést nem befolyásolja, sem a szexuális életet nem javítja. Az eredményekből azonban nem vonhatók le általános megállapítások a terápia esetleges hosszútávú hatásairól a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát illetően.

Ahhoz, hogy a rendszeres tesztoszteron-bevitel szív és érrendszerre kifejtett hatását megállapítsák, sokkal átfogóbb vizsgálatok kellenének, mondja Shalender Bhasin, a bostoni Harvard Medical School kutatója. Ebben a kettős vak, placebo kontrollált vizsgálatban ugyanis csak arra szorítkoztak, hogy megfigyeljék, hogyan változik az érfalak szerkezete a három éves tesztoszteron-kezelés alatt, illetve standardizált kérdőívek segítségével különböző szexuális funkciókról, és a férfiak általános jólétéről gyűjtöttek adatokat. A vizsgálatban résztvevő 308 tesztszemély 59 évesnél idősebb, tesztoszteron szintjük 100-4000 ng/dl alatt, vagy a fiatalabb férfiak normál értékének alsó tartományában volt.

A résztvevők fele tesztoszteron tartalmú gélt kapott napi használatra. A hormonadagot a kezelés megkezdése után két héttel úgy állapították meg, hogy a tesztoszteronszint elérje az 500-900 ng/dl-es normál szint középértékét. A kontrollcsoportban hormonmentes gélt alkalmaztak. A kutatók az érelmeszesedés előrehaladását jegyezték fel, amihez ultrahangos technológiával ellenőrizték a nyaki verőér falvastagságát, és CT segítségével állapították meg a kalcium-lerakódást a szívkoszorúérben. A tesztoszteron adagolása és az érfalak elváltozása között nem találtak összefüggést. A potenciazavarral, libidóval és általános egészségi állapottal kapcsolatban nem volt eltérés a két csoport között.

A szerzők szerint a szexuális diszfunkcióval küzdő férfiak valószínűleg kedvezőbb hatást érnek el a foszfodieszteráz-gátlók szedésével – ilyen a sildenafil, tadalafil, vardenafil – mint a hormonpótlás által. A korábbi tanulmányok arra engednek következtetni, hogy a túl alacsony tesztoszteronszint fokozza az érelmeszesedést, és növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ezeket az összefüggéseket az újabb kutatások nem támasztják alá. A tesztoszteronhiány csökkentheti a vitalitást, és depressziós zavarokat okozhat, azonban ezeket az életminőséget hátrányosan befolyásoló hatásokat nyilvánvaló, hogy nem lehet csupán tesztoszteron-kezeléssel kiegyenlíteni. Ennek okai viszont továbbra is tisztázatlanok maradtak.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.