hirdetés

Eritrit és szívinfarktus kockázat

Az édes ízt érzékelő ízlelőbimbók receptoraihoz kötődő édesítőszerek közé tartozó cukoralkohol, az eritrit egy új kutatás szerint növeli a szívinfarktus kockázatát.

hirdetés

A Nature Medicine egyik cikkének fenti állítására érkezett kommentár kiegészítő információi azonban más megvilágításba helyezik a cikkben közölt eredményeket.

Az eritrit nagyjából ugyanolyan édes, mint a szacharóz, alapvetően ugyanúgy, ugyanolyan mennyiségben használhatók. Az eritritből azonban energiát nem tudunk nyerni; bár gyorsan felszívódik a vékonybélben, nagy része változatlan formában ürül a vizelettel. A szájüregi baktériumok sem tudják metabolizálni, így nem okoz fogszuvasodást, és több tanulmány is kimutatta, hogy nem növeli a vércukor- vagy inzulinszintet.

A Nature Medicine című folyóiratban megjelent cikkből azonban kiderül, hogy hozzájárulhat a szívinfarktus kialakulásához. Kutatók valamivel több mint 1000 ember metabolizmusát elemezték kardiovaszkuláris szempontból. A modern metabolomikai vizsgálatok során a vérben keringő több száz, néha több ezer anyagcseretermék szintjét elemzik annak kiderítésére, hogy melyek hozhatók összefüggésbe egy adott betegséggel. Ebben az esetben, a cukor és cukorhelyettesítő anyagcseretermékekre összpontosítva, az eritrit végzett az élen. A vizsgálatban kimutatták, hogy azoknál, akiknél később súlyos kardiovaszkuláris esemény következett be, a kiinduláskor szignifikánsan magasabb volt az eritritszint.

A vizsgálattal azonban két probléma van. Először is, mivel a metabolomikai vizsgálatok olyan sok metabolitot vizsgálnak, lényegében garantált, hogy pusztán a véletlen folytán is előfordulnak jelentős találatok, ezért ezeket a vizsgálatokat validálni kell. A szerzők ezt megtették, és egy független amerikai adathalmazban kimutatták, hogy az eritritszint legmagasabb kvartilisébe tartozók sokkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek el a későbbiekben súlyos szíveseményt. Itt azonban megjelenik a második probléma: önmagában az, hogy az eritrit szintje magasabb azoknál, akik később szívrohamot kapnak, még nem jelenti azt, hogy az eritrit okozza a szívinfarktust.

Azok az emberek ugyanis, akik édesítőszereket fogyasztanak, jelentősen különbözhetnek azoktól, akik nem élnek ezekkel az édesítőszerekkel; ilyenek lehetnek a cukorbetegség, a BMI, vagy akár a társadalmi-gazdasági státusz. A szerzők ugyan több ilyen tényezővel korrigáltak, de a tökéletes korrekció lehetetlen.

Megemlítendő, hogy kis mennyiségű eritritolt maga a szervezet is előállít, függetlenül attól, hogy fogyasztjuk-e.

A tanulmányban a szerzők egyértelmű bizonyítékot akartak szolgáltatni arra vonatkozóan, hogy ha az eritrit ok-okozati kapcsolatban áll a szív- és érrendszeri betegségekkel, akkor mi lehet a mechanizmus? Azt találták, hogy a vérben lévő eritrit serkenti a vérlemezkék összetapadását, a véralvadást. Ha kísérleti körülmények között az eritrit koncentrációját 45 mmol fölé emelték, megindult a vérlemezkék összetapadása. Ennek valódi klinikai következményei voltak, legalábbis egerekben. A carotis artéria elzáródásának kísérleti modelljében az eritrittel kezelt egereknél gyorsabb volt a véralvadás.

Egy amerikai validációs kohorszban az eritritszint legmagasabb kvartilisébe olyan emberek tartoztak, akiknek az eritritszintje 6–46 mmol között volt. Ebből látszik, hogy a 45 mmol elég magas érték. Persze lehet, hogy nem kell, hogy az eritrit szintje állandóan 45 mmol legyen; előfordulhat, hogy csak rövid időre megemelkedő értékek is hozzájárulhatnak a fokozott véralvadáshoz. Ennek felmérésére a kutatók nyolc egészséges kontrollszemélynél mérték meg az eritrit szintjét 30 g eritrit elfogyasztása után, amikor az eritritszint a vérben jelentősen megemelkedhet, és 45 mmol fölött maradhat körülbelül 30 perctől 2 napig.

A szerzők egy FDA-dokumentumra hivatkozva állítják, hogy 30 g eritrit pontosan az a mennyiség, amit naponta fogyasztunk, de az Egyesült Államokban az átlagos napi eritrit fogyasztás 13 g, míg egy európai étkezési naplókból készült tanulmány a napi bevitelt 5-6 g eritritre becsüli a csak cukormentes élelmiszert fogyasztotók körében.

Az eredmények alapján tehát elmondható, hogy míg a cukorhelyettesítők ártalmai még mindig többnyire elméleti jellegűek, a cukor káros hatásai is nagyon is valósak.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/988721?ecd=wnl_infocu9_broad_broad_persoexpansion-both_20230506&uac=414812CR&impID=5404036#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.