hirdetés

Érzékenyebb a CT-koszorúér-angiográfia, mint a hagyományos koronarográfia?

Olasz szerzők komputertomográfiás coronaria angiográfiával végzett kutatásai azt mutatják, hogy ez a vértelen vizsgálati módszer épnek látszó koszorúerekben is kimutat jelentős plakkokat.

hirdetés

Az intervenciós kardiográfiában gyakorta észlelték, hogy a heveny infarktus miatt, rohammentővel beszállított betegek között vannak, akiknél a koronarográfia épnek tűnő vagy csak minimális szűkületet mutató ereket ábrázol. Annachiara Aldrovandinak és munkacsoportjának a jelenség gyakoriságával és jelentőségével foglalkozó tanulmánya a Circulation online felületén jelent meg november végén.

Az olasz kutatók a legújabb, vértelen módszerekkel is megvizsgálták a hagyományos technikával koronarografált betegeket. A komputeres tomográfián alapuló coronaria-angiográfia, a CTCA volt az általuk alapvetően alkalmazott módszer, mely noninvazív módon mutatja ki a coronaria-ateroszklerózist és a plakkmorfológiát. Ezt a vizsgálatot olyan, klinikailag egyértelműen infarktusos betegeken végezték el, akiknél a 10 napon belül megtörtént invazív koronarográfia nem igazolt coronaria-sztenózist.

A másik vizsgálati eljárás a késői gadolínium-feldúsulású kardiális mágnesesrezonancia-vizsgálat (late-gadolinium-enhanced cardiac magnetic resonance, LGE-CMR) volt, mellyel az infarktus patofiziológiájához nyertek adatokat a kisebb méretű koszorúérplakkok ruptúrájával kapcsolatban, bár nem mindig lehet fölismerni más patomechanizmusok, így pl. a coronaria-embolizáció vagy a sokáig tartó vazospazmus lehetőségét sem.

A koronarográfia a vizsgált 50 betegből 25 esetben normális koszorúérrendszert mutatott, a másik 25 beteg koszorúereiben nem jelentős szűkület látszott. A betegcsoport tagjainál a CTCA a szívrohamot követő 6 napon belül történt. A CTCA felvétel 101 plakkot igazolt 42 beteg koszorúereiben, míg nyolc esetben coronaria-plakkot nem találtak. Az 50 esetből 34-ben ST-eleváció nélküli infarktust észleltek, csak 16 szívroham volt STEMI. Az LGE-CMR 29 esetben interior infarktusra utalt, 13 esetben inferior lokalizációt jelzett, nyolc esetben pedig laterális elhelyezkedést írt le.

A CTCA a koronarográfiánál érzékenyebb diagnosztikai módszernek bizonyult: 101 plakkot kimutatott, a koronarográfiával jelzett 41 plakkhoz képest. Ebből 61 (60,4%) volt az infarktushoz tartozó erekben, 40 (39,6%) az infarktussal nem összefüggő artériákban. „A coronaria-angiográfia az arany standard a koszorúér-szűkület igazolására, de ez a módszer csak a koszorúerek lumenét mutatja, és nem ad információt az erek falára és az esetleges plakkokra vonatkozólag” – írta Aldrovandi és munkacsoportja.

A modern technika arra is utalt, hogy az infarktushoz tartozó plakkok kevésbé meszesek és nagyobb területűek, ami arra utal, hogy ezek a vulnerábilis plakkok. A dolgozathoz csatlakozó szerkesztőségi közlemény Jason Kovacic és Valentin Fuster írása, akik már 1988-ban foglalkoztak az „instabil plakk” kérdésével, ezért igen fontosnak itélik meg a most közölt adatokat. „Kevés olyan dolog van a medicinában, ami egyszerű. A születést és a halált aránylag egyszerű meghatározni, de aztán elkezdődik a baj. A tanulatlan jövevény úgy vélheti, hogy az infarktus etiológiája nyilvánvaló: hosszú szívizom-iszkémia. Aldrovandi munkacsoportjának tanulmánya mindenkit megleckéztet: még sokat kell erről a kóros állapotról megtanulnunk” – kezdik a szellemes szerkesztőségi közleményt.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.