hirdetés

ESC 2014-11: A veseartéria mellékágainak denerválásával erélyesebb a vérnyomáscsökkentés?

A SIMPLICITY HTN-3 vizsgálat, melynek eredményeit a European Society of Cardiology idei kongresszusán ismertették, a vese denerválását nem találta megfelelően hatásosnak rezisztens hipertóniában. A kongresszus egy másik előadása arra utalt, hogy a jobb eredményhez a renális artériamellékágait is kezelni kell.

hirdetés

A European Society of Cardiology kongresszusán George Bakris ismertette chicagói munkacsoportjának eredményeit a rezisztens hipertónia kezelésével kapcsolatban. Itt a kezelés a SIMPLICITY érkatéter használatával történt, melyet a combartéria útján a veseartériába vezetnek és megfelelő műszerrel renális denervációt végeznek a vérnyomás csökkentése érdekében.

Az amerikai kutatók azt tapasztalták, hogy a módszer az álbeavatkozáshoz képest nem járt szignifikáns tenziócsökkenéssel, és arra a következtetésre jutottak, hogy a tényleges eredményhez nem elég a főverőér denerválása, hanem a mellékágak idegrostjait is bénítani kell.

A hatalmas kongresszuson kiderült, hogy német kutatók már végeztek is ilyen beavatkozást. Linda Schmiedel és munkatársai megkísérelték a lehető legteljesebb renális szimpatikus denervációt, nem csupán az artéria renális idegrostjainak kezelésével, hanem a mellékerek idegellátásának bénításával.

A német munkacsoport ugyancsak rezisztens hipertóniában szenvedőket vizsgált. Az eredeti technika során a 20 mm-nél hosszabb és 4 mm nagyobb átmérőjű ereket kezelték. Már évekkel korábban is volt vizsgálat, melynek során a SYMPLICITY HTN-2 kutatói a vérnyomás 23/11 Hgmm-es csökkenéséről számoltak be a beavatkozás eredményeként. Eddig azonban az artéria mellékágait nem denerválták a szűk keresztmetszet miatt és attól tartva, hogy a katéter eltávolítása után vaszkuláris szűkület alakul ki.

A német munkacsoport 110 rezisztens hipertóniás betegének ambuláns tenziója átlagosan 154/85 ± 9 Hgmm volt, és a betegek már több mint hatféle antihipertenzív szert kaptak. Fél évvel a denerválás után 62 betegnél rendelői vérnyomásmérés és ambuláns vérnyomás-monitorozás történt. Ez sikeres volt 42 betegnél (67%), és a vérnyomás 10 Hgmm-nél nagyobb mértékben csökkent. A 42 közül 34 betegnél (54,8%) teljes ablációt végeztek mind a főverőéren, mind a mellékágakon.

Az utóvizsgálatok során a 62 résztvevőből álló csoportból 12 beteg (19%) kiegészítő ereinek ideghálózatát nem sikerült teljesen bénítani. Abban a csoportban, ahol a beavatkozás teljes denerválást igazolt, a vérnyomáscsökkenés nagyobb mértékű volt (18 ± 4/–5 ± 2 Hgmm), mint abban a csoportban, melynek tagjainál a beavatkozás nem sikerült teljesen (12 ± 8/3 ± 4 Hgmm), bár a különbség statisztikailag nem bizonyult szignifikánsnak (p = 0,67).

Dr. Schmiedel úgy zárta előadását, hogy a teljes mértékű denerválás valószínűleg azért nem hozott szignifikáns eltérést, mert a vizsgált betegek száma nem volt elégséges. További vizsgálatokra van szükség ennek tisztázására, mert a renális denerválás tényleges hatása csak a lehető legteljesebb mértékű eredmény esetén vehető megbízhatónak.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.