hirdetés

Európában is engedélyezni fogják a Daurismot

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az akut mieloid leukémia kezelésére szolgáló Daurismo (glaszdegib) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) április 30-án pozitív véleményt fogalmazott meg az akut mieloid leukémia (AML) kezelésére alkalmazható Daurismo (glaszdegib) készítménnyel szemben (kérelmező: Pfizer Europe MA EEIG). A Daurismo 25 és 100 mg-os filmbevonatú tabletta formájában kerül majd forgalomba. Korábbi cikkünkben (Daurismo akut mieloid leukémia elleni készítmény) már beszámoltunk arról, hogy az Egyesült Államokban az FDA 2018. november 21-én 100 mg-os tabletta formájában engedélyezte a készítményt 75 év feletti vagy intenzív kemoterápiát kizáró komorbiditással rendelkező betegek számára, az Európai Unióban pedig 2017 októbere óta ritka betegségek gyógyszere (orphan drug) minősítést kapott. A CHMP által jóváhagyott javallat szerint a Daurismo alacsony dózisú citarabinnal kombinációban ajánlott újonnan diagnosztizált de novo vagy szekunder akut mieloid leukémia kezelésre olyan felnőtt betegeknél, akiknél a standard indukciós kemoterápia nem alkalmazható. A készítményt onkológiai terápiák területén tapasztalattal rendelkező szakorvos írhatja fel.

 A hatóanyagról (glaszdegib) és mellékhatásairól

A Daurismo hatóanyaga, a glaszdegib (ATC kód: L01XX63) a Hedgehog szignáltranszdukciós útvonalat gátolja, mivel egy transzmembrán fehérjéhez (SMO) kötődve csökkenti a glióma-asszociált onkogén (GLI) transzkripciós faktor aktivitását és a downstream szignalizációt. A glaszdegib hatóanyag a Pfizer saját fejlesztése, ez az első olyan orális Hedgehog jelátviteli útvonalat blokkoló készítmény, amelyet AML kezelésére engedélyeztek. Nagyon hasonló hatásmechanizmusú, szintén a Hedgehog jelátviteli utat gátló szer a Roche viszmodegib hatóanyagú készítménye (Erivedge), amelyet áttétes vagy lokálisan előrehaladott bazálsejtes karcinóma kezelésére engedélyezett az EMA még 2016-ban (eredetileg a Hedgehog jelátviteli útvonal mutációját a bazálsejtes karcinómában írták le).

 Klinikai vizsgálatok, mellékhatások

Az FDA a Daurismo (PF-04449913) forgalmazási engedélyét a BRIGHT AML 1003 fázis II multicentrikus, nyílt elrendezésű, randomizált klinikai vizsgálat (NCT01546038) eredményei alapján adta ki, erről korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk, ebben a vizsgálatban a monoterápiában alkalmazott LDAC és a glaszdegibbel kombinációban végzett LDAC terápia hatásosságát és biztonságosságát hasonlították össze. A Daurismo alacsony dózisú citarabinnal (LDAC, low-dose cytarabine) kombinációban statisztikailag szignifikáns mértékben növelte a teljes túlélést (OS, overall survival), leggyakrabban jelentkező mellékhatásai az émelygés, étvágytalanság, kimerültség, az ízérzékelés zavarai, izomgörcsök, hasmenés, székrekedés, hasi fájdalom, kiütések jelentkezése és hányás voltak.

 Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által az áprilisi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

CHMP Summary of opinion – Daurismo

Glasdegib given positive opinion by the EMA CHMP for use in patients with newly diagnosed AML

"How I treat": case studies to address new challenges encountered in the treatment of AML

A Study To Evaluate PF-04449913 With Chemotherapy In Patients With Acute Myeloid Leukemia or Myelodysplastic Syndrome

Glasdegib: First Global Approval.

A jelátviteli hálózatok regulációja és tumorokban való vizsgálata – Doktori értekezés, Dr. Módos Dezső, SOTE, Patológiai Tudományok Doktori Iskola, 2017

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.