hirdetés

Felhőkarcolóban nem jó szívrohamot kapni

A felhőkarcolók magasban lévő lakásainak bérlői egy új kanadai vizsgálat tanúsága szerint életveszélyt is bérelnek. Hirtelen, váratlan szívhalál esetén már a harmadik emelettől jelentősen csökken a túlélési esély.

hirdetés

A városok lakóinak száma világszerte növekszik, a beépíthető terület szűkül, és az építészek már évtizedek óta igyekeznek fölfelé terjeszkedni. Valaha New York volt erre szinte az egyetlen példa, de a felhőkarcolónak a 150 méternél magasabb épületet tekintjük, akkor ma már Hong Kong a világelső 315 felhőkarcolóval, és New York csak a második a maga 242 ilyen magasságú építményével.

Korunkban az ilyen irányú építészeti fejlődés élén Kína (Sanghaj: 145) és Japán (Tokió: 138) halad. Kínában 19 nap alatt húztak fel egy 57 emeletes házat, benne 8000 lakással és 4000 embert foglalkoztató irodakomplexussal. Ezek olvastán igen elgondolkoztató az a kanadai tanulmány, amit a Canadian Medical Association Journal közölt a Rescu Investigators tollából.

A kanadai munkacsoport a Toronto nyilvántartásában szereplő, 2007. januárja és 2012. decembere között gyűjtött hirtelen szívhalál eseteket elemezte. A szívmegállás eseteket az elsőként a helyszínre érkező reanimátor jelentette. Az újraélesztésre szorulók valamennyien 18 évesnél idősebbek voltak. A reanimációra szorulók teljes száma a megfigyelési időszakban 8216 volt, 3,8%-uk hagyta el élve a kórházat. A harmadik emeletnél nem magasabban lakók (5998 fő) közül, akikhez hirtelen, váratlan szívhalál miatt kértek segítséget, 252-en (4,2%) élték túl a szívhalált, de a harmadik emeletnél magasabban lakók (1844 fő) közül csak 48-an (2,6%) maradtak életben.

Amikor az adatokat emeletről emeletre elemezték, kiderült, hogy a 16. szintnél magasabban lakó 216, szívhalált személy közül csak ketten (0,9%) maradtak életben, és a 25. emeletnél magasabban lakók közül (30 fő) senkit sem sikerült reanimálni. A kutatók (Ian R. Brennan és munkatársai) megjegyezik, hogy a világszerte használatos külső defibrillátorokat igen ritkán használták. A betegek életkora, neme (a férfiak esélye rosszabb) és a mentők érkezésének ideje is befolyásolta a túlélési rátát.

A magas emeleten bekövetkező hirtelen, váratlan szívhalálból való újraélesztés esélye tehát az emeletek számának növekedésével arányosan romlik. Ez a vizsgálók szerint egyértelműen a reanimációs munkacsoport későbbi érkezésével függ össze. Ez magyarázza, hogy a 16. emelet fölött tartózkodók túlélése a legalsó szinteken szívrohamot elszenvedőkhöz képest csaknem ötszörte rosszabb.

A szerzők azt is javasolják, hogy az ilyenfajta elsősegélyt végzők ugyanolyan liftkulcsot kapjanak, mint a tűzoltók. Ez rövidítené az újraélesztést igénylő személy gyors elérését, és ez a kanadai vizsgálat is igazolja, hogy minden perc késés az újraélesztés elkezdésében mintegy 10%-kal rontja a túlélés esélyét.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.