hirdetés

Gyors beavatkozás megduplázza a hirtelen szívhalál túlélését

Svédországban igyekeznek minél több embert megtanítani az újraélesztésre, és kiderült, hogy a laikusok bevonásával kétszer annyi ember életét lehet megmenteni. Egy másik tanulmány a gyakorlott újraélesztők mobil telefonos mozgósításának kedvező eredményeit mutatja be.

hirdetés

A hirtelen, váratlan szívhalál világszerte a mortalitás vezető tényezője. A statisztikák szerint az Egyesült Államokban minden esztendőben csaknem félmillió ember fejezi be így az életét, az Európai Unió országaiban 300–400 ezer ez a szám, nálunk 20–25 ezer ilyen haláleset fordul elő évente. Svédországban évek óta igyekeznek minden eszközzel javítani a sikeresen reanimáltak arányát, és erről most a világ legtekintélyesebb orvosi folyóirata, a New England Journal of Medicine június 11-ei száma két tanulmányban számol be.

Ingela Hasselqvist és munkacsoportja azzal kezdi dolgozatát, hogy Svédországban 3 millió ember tanult újraéleszteni. Azt kívánták megtudni, hogy az országukban hirtelen szívhalált szenvedettek mekkora hányadát sikerült megmenteni és milyen feltételek között. Az országban 1999. január 1-je és 2011. december 31-e között 30 381 hirtelen, váratlan szívhalált észleltek kórházon kívül. A reanimációt az esetek 51,1%-ában már megkezdték, mire a mentők megérkeztek, és az esetek 48,9%-ában csak azt követően kezdték meg, hogy a hivatásos egészségügyi szolgálat képviselői a helyszínre érkeztek. Ha az újraélesztés a haláleset fölfedezésekor azonnal megindult, a 30 napos túlélés 10,5% volt, és ha csak az egészségügyi ellátók érkezése után kezdődött, 4,0%-nak bizonyult (p<0,001). Az újraélesztés korai megkezdése tehát több mint kétszeresére növelte a hirtelen szívhalált elszenvedettek túlélési esélyét.

Mobil telefon szinte mindenkinél van. Mattias Ringh vezetésével egy másik svéd kutatócsoport azzal foglalkozott, mennyire lehet eredményes azoknak a laikusoknak a mozgósítása, akik tudnak újraéleszteni, és a hirtelen szívhalálnak vélt esemény 500 méteres körzetén belül tartózkodnak, ha ezeket az önkénteseket mobil telefonon riasztják és ők késedelem nélkül a helyszínre sietnek.

Stockholmban a vizsgálathoz telefonos pozicionáló rendszert vettek igénybe, amelynek segítségével a segítségre szoruló beteghez 500 méternél közelebb lévő, reanimációban jártas önkéntesek azonnal elérhetők voltak. Először 5989 jelentkező volt, de végül a csapat létszáma 9828-ra nőtt. Az eredmények azt igazolták, hogy az önkéntesek tevékenysége révén 30%-kal nőtt azoknak a száma, akik már a hivatásos szakemberek megérkezése előtt reanimációt kaptak, mert a segíteni hajlandó laikusok gyorsabbnak bizonyultak, mint a mentők, a tűzoltók vagy a rendőrök.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.