hirdetés

Helyreállítható a látás a szemideg sérülése után?

Glaukóma vagy trauma miatt megvakult személyek látása legalább részben helyreállítható egy új kutatás szerint. A hír több mint 4 millió amerikaiban ébreszthet reményt.

hirdetés

A bostoni gyermekkórházban végezett vizsgálatok eredményeit a Cell január 14-i online száma közölte. A kutatók szemidegsérülést szenvedett egerek látását állították helyre génterápiával és káliumcsatorna-blokkolóval; a jótékony hatás a csatornablokkolónak köszönhető, amely elősegítette, hogy az idegrostok impulzusokat továbbítsanak a szemtől az agyig. A vizsgálók azt remélik, hogy később ugyanez a hatás gyógyszerekkel is elérhető lesz.

A kezelés után a korábban vak egerek elfordították a fejüket, hogy kövessenek egy mozgó csíkokból álló mintázatot – mondta két szenior társszerző, Zhigang He és Michela Fagiolini, a Bostoni Gyermekkórház neurológiai és neurobiológiai központjának munkatársai. A kísérlet vak elrendezésű volt, a tesztet végző asszisztensek nem tudták, hogy melyik állatokat kezelték, és melyikeket nem.

„Ahogy egyre vékonyabb csíkokat alkalmaztunk, azt tapasztaltuk, hogy az egerek nemcsak láttak, de látási képességük egyre javult” – mondta Fagiolini.

Korábban már más munkacsoportoknak is sikerült (az egyik éppen a Bostoni Gyermekkórházban), az egerek látásának részleges helyreállítása, részben csak laboratóriumban végrehajtható genetikai módszerekkel. Eljárásaik során általában elpusztítottak vagy blokkoltak tumorszuppresszor géneket, ami segíti a regenerációt, azonban növeli a rák veszélyét. A mostani kutatás elsőként alkalmazott olyan módszert, amelyet a klinikumban is lehet használni, és nem károsítja a tumorszuppresszor géneket.

A látás visszanyeréséhez az kellett, hogy regenerálódjanak az idegrostok (axonok), és ne csupán működő kapcsolatot létesítsenek az agysejtekkel, de impulzusokat (akciós potenciálokat) továbbítsanak a szemtől az agyig. A legnagyobb probléma az volt, hogy az idegrostok visszanövése során a rostokat burkoló mielinhüvely nem regenerálódik, pedig ez segíti elő, hogy az impulzusok nagy távolságra is eljussanak.

„Kezdetben azt tapasztaltuk, hogy a regenerálódott axonoknak nincs mielinhüvelyük, és nagyon rossz a vezetőképességük; az impulzusok sebessége túl kicsi volt ahhoz, hogy lehetővé tegyék a látást – mondta He. – Valamit ki kellett találnunk, hogy megoldjuk ezt a problémát.” A szakirodalom segített. Ebből megtudták, hogy egy káliumcsatorna-blokkoló, a 4-aminopiridin (4-AP) felerősíti az idegimpulzusokat, ha hiányzik a mielinhüvely. A gyógyszer Amypra néven van forgalomban, és a sclerosis multiplex gyógyításában alkalmazzák. Amikor az egereknek beadták ezt a gyógyszert, az akciós potenciálok távolra is eljutottak.

A mostani vizsgálatban egy AAV nevű génterápiás vírust használtak a regenerációt beindító növekedési faktorok (oszteopontin, inzulinszerű növekedési faktor-1 és ciliáris neurotrófiás faktor) szállítására. He és Fagiolini most azt tanulmányozzák, hogy ugyanilyen hatásos-e, ha a fehérje természetű növekedési faktorok „koktélját” közvetlenül a szembe injekciózzák.

„Alaposabban meg akarjuk érteni a mechanizmusokat, és azt, hogy milyen gyakran kell alkalmazni a fehérjéket – mondta He. – Az általunk használt génterápiás vírust már engedélyezték klinikai vizsgálat céljára, de a gyógyszerek még jobbak lennének.”

Ha a regeneráció elindult, 4-AP-t vagy valamilyen hasonló gyógyszert kell rendszeresen adni az ideg vezetőképességének fenntartására. Mivel a tartósan alkalmazott 4-AP mellékhatásként görcsöket okozhat, He és Fagiolini most a szer származékait vizsgálják, amelyek talán biztonságosabban adhatók tartósan, bár ezeket az FDA még nem engedélyezte.

Fagiolini szerint „a gyógyszerek mellett vizuális tréningre is szükség van a látás helyreállításához, de most már legalább van egy paradigmánk, amit továbbfejleszthetünk.”

 

Forrás: Science Daily

 

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.