hirdetés

Ibrance férfiak mellrákjának kezelésére is

Az FDA 2019. április 6-án férfiak mellrákjának kezelésére is engedélyezte az Ibrance (palbociklib) készítményt.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2019. április 6-án férfiak mellrákjának kezelésére is engedélyezte az Ibrance (palbociklib) nevű készítményt (kérelmező: Pfizer Inc.) A napi adagolású tabletta pontos új indikációja: férfi és női felnőtt betegek hormonreceptor (HR)-pozitív, humán epidermalis növekedési faktor receptor 2 (HER2)-negatív, lokálisan előrehaladott vagy metasztatikus emlőrákjának kezelésére aromatázgátlóval vagy fulvesztranttal (Faslodex, AstraZeneca) kombinációban olyan betegeknél, akik korábban endokrin kezelésben részesültek.

Hatásmechanizmus

A proteinkináz-gátlók közé tartozó palbociklib (ATC-kód: L01XE33) a ciklin-dependens kináz (CDK) 4 és 6 rendkívül szelektív, reverzibilis inhibitora. A D1 ciklin és a CDK 4/6 több olyan downstream jelátviteli útvonalon hatnak, amelyek sejtosztódáshoz vezetnek. A CDK 4/6 gátlása révén a palbociklib csökkentette a sejtosztódást úgy, hogy megakadályozta a sejtciklusban az átmenetet a G1-ből az S fázisba. A palbociklib több, meghatározott molekuláris profillal rendelkező emlőráksejtvonal-panelen végzett vizsgálata nagy aktivitást mutatott luminalis emlőrákok, különösen ER-pozitív emlőrákok esetében. Tesztelt sejtvonalakon a retinoblastoma (Rb) elvesztése a palbociklib-aktivitás elvesztésével társult. A jelentett, rendelkezésre álló klinikai adatok a klinikai hatásosság és biztonságosság fejezetben találhatók (lásd 5.1 pont). A hatásmechanizmus elemzések feltárták, hogy a palbociklib antiösztrogén szerekkel kombinációban alkalmazva fokozza a retinoblastoma (Rb) reaktivációját az Rb-foszforiláció gátlása révén, amely csökkent E2F jelátvitelhez és a növekedés leállásához vezetett. Betegtől származó ER-pozitív emlőrák xenograft modellen (HBCx-34) végzett in vivo vizsgálatok azt mutatták, hogy a kombinációban alkalmazott palbociklib és letrozol tovább erősítette az Rb-foszforiláció, a downstream jelátvitel és a dózisfüggő tumornövekedés gátlását. Vizsgálatokat végeznek az Rb expressziónak a palbociklib aktivitásra vonatkozó jelentőségére friss tumor mintákban.

Piaci viszonyok

Az Ibrance a Pfizer 18 szert tartalmazó onkológiai portfóliójának egyik legfontosabb gyógyszere 2018-as 4,1 milliárd dolláros forgalmával, míg a cég teljes éves árbevétele 53,6 milliárd dollár volt. A szer több mint 90 országban rendelkezik engedéllyel, és tavaly világszerte 200 ezer beteg számára írták fel. A vállalat rövid távú céljai közé tartozik a készítmény indikációinak bővítése a rekurrens és a visszatérést követő korai mellrák javallatra, valamint számos mellrákon kívüli indikációra is, mint amilyen például a hasnyálmirigyrák, valamint a fej- és nyaktájéki daganatos megbetegedések. A mellrák kezelésére szolgáló készítmények között a CDK-gátlók piacán az Ibrance megtartotta 90% feletti részesedését a kulcsfontosságú piacokon, mint amilyen az Egyesült Államok, Európa és Japán, ám az előző pár évben élesedett a verseny, mivel piacra került a Verzenio (Eli Lilly, abemaciklib) és a Kisqali (Novartis, ribociklib). A Kisqalit az Egyesült Királyságban a fő szakhatóság, a NICE (National Institute for Health and Care Excellence) áprilisban nem javasolta női betegek hormonreceptor-pozitív, HER-2 negatív metasztatikus emlőrákjának rutin kezelésére, a fő okokként a tisztázatlan túlélési adatokat és a magas költségeket nevezte meg. A Kisqalit 2017 márciusában engedélyezte az FDA, ám a 2018-as 235 millió dolláros forgalmával nem sikerült a 4,1 milliárdos árbevételű Ibrance komoly kihívójává válnia, ráadásul elmaradt a Verzenio 255 millió dolláros forgalmától is. 2018 októberében a NICE elutasította a Verzenio beadványát is, mivel a gyógyszert nem találta költséghatékonynak a versenytársakhoz képest. A Verzenio listaára az Egyesült Államokban 3071 dollár (14 tabletta), a Kisqali valamivel drágább (5251 dollár 21 tabletta, ami nagyjából 3500 dollár 14 tablettáért), de a legtöbbet kétségtelenül az Ibrance kóstálja (12387 dollár 21 tablettáért).

Klinikai vizsgálatok, engedélyezés

Az új indikáció elsősorban real-world adatokon alapszik, mely egy új megközelítés a már engedéllyel rendelkező innovatív gyógyszerek javallatainak bővítésére: az FDA az új indikáció engedélyét nem klinikai vizsgálatok, hanem három adatbázis és posztmarketing vizsgálatok elektronikus kórtörténeti adatai alapján adta ki (IQVIA Insurance adatbázis, Flatiron Health Breast Cancer adatbázis és a Pfizer globális biztonságossági adatbázisa). Mivel férfi betegek között a mellrák viszonylag ritkán fordul elő, kevesebb klinikai vizsgálatot is végeznek férfiakon, következésképpen kevesebb kezelési opció áll rendelkezésre. Az Egyesült Államokban becslések szerint az idei évben 2670 új invazív mellrákos megbetegedést diagnosztizálnak majd férfiaknál, és körülbelül 500 férfi beteg veszti életét áttétes mellrák következtében. A 2016-ban hatályba léptetett 21st Century Cures Act (A 21. századi gyógymódokra vonatkozó törvény) célja a gyógyászati termékek fejlesztésének felgyorsítása volt abból a célból, hogy az új innovációk és fejlesztések minél hamarabb elérhetővé váljanak azon betegek számára, akiknek szükségük van rájuk. Ez a törvény különösen nagy hangsúlyt helyez a real-world adatok felhasználására a szabályozási döntéshozatalban. Ez most a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Ibrance esetében a korlátozottan rendelkezésre álló posztmarketing adatok alapján a férfi betegeken alkalmazott készítmény biztonságossági profilja konzisztensnek tekinthető a női betegeknél tapasztalt profillal, és ez elegendő a termék biztonságosságának bizonyításához.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Pfizer’s Ibrance Gets FDA Approval for Breast Cancer in Men

Ibrance SmPC (EMA)

Pfizer Financial Report 2018

U.S. FDA Approves IBRANCE® (palbociclib) for the Treatment of Men with HR+, HER2- Metastatic Breast Cancer

Novartis' Kisqali takes step back in heated market after NICE no vote

Cell Cycle-Blocking Drugs Ibrance, Kisqali, Verzenio & Breast Cancer

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.