hirdetés

Immunellenőrzőpont-gátlók fertőzések ellen

Hasznos lehet az immunellenőrzőpont-gátló hatóanyagok alkalmazása idősek körében a fertőzések elleni védelem erősítésére.

hirdetés

A Nature Aging folyóiratban április 30-án jelent meg a University of Minnesota Medical School kutatóinak cikke, amelyben az idős populáció immunválaszának fokozásáról, és ebben az immunterápia lehetséges szerepéről írtak le új eredményeket állati modellszervezetekben végzett vizsgálatok alapján. Ezeknek az eredményeknek a klinikai alkalmazásával elméletileg elérhető, hogy az idősebbek kevésbé legyenek érzékenyek a súlyos fertőzésekre - ennek azért is van különös jelentősége, mert előrejelzések szerint 2030-ra a 65 év feletti népesség teszi majd ki a teljes globális populáció 20%-át.

A kutatócsoport a mostani tanulmányban preklinikai modellek segítségével vizsgálta a monoklonális anti-PD1 immunterápiás kezelések hatékonyságát súlyos fertőzéseknek való kitettség esetén. Megállapították, hogy ez a kezelés szignifikáns mértékben javította az állati modellszervezetekben a túlélési arányt, mivel fokozta a CD8+ T-sejtek azon képességét, hogy elpusztítsák a vírussal fertőzött sejteket.

“Mostani vizsgálatunkban a PD1-blokád ígéretes szerepét mutattuk be az immunrendszer elöregedése elleni küzdelemben” - nyilatkozta Korbyn Dahlquist, a cikk egyik szerzője. “Ez rávilágít az életkorral összefüggő immunrendszeri diszfunkció kezelésének lehetőségeire a fertőző betegségekkel szembeni ellenállóképesség fokozásában.”

Az időseknél a legmagasabb a fertőzések okozta halálozás kockázata, ami nagyrészt az immunrendszer elöregedésének következménye. A kimerült T-sejtek - amelyek normális esetben segítenek megvédeni a szervezetet a fertőzésektől - az öregedés során felhalmozódnak, és hozzájárulnak az immunválasz gyengüléséhez.

Ebben a tanulmányban a kutatócsoport azt vizsgálta, hogy az ellenőrzőpont-gátló terápia - amely a gátló receptorok blokkolásával javítja a CD8+ T-sejtek válaszát - képes-e fokozni idősebb egerek immunválaszát is. Itt Szkülla és Kharübdisz között manővereztek a kutatók, mivel a T-sejt-receptorok jelátvitelének túlzott aktiválódása és a T-sejtek fokozott tevékenysége gyulladáshoz, illetve további olyan káros eseményekhez vezethet, amelyek negatívan befolyásolják a fertőzésekre adott választ.

“Ezek az eredmények segítenek az elöregedő immunrendszer biológiai folyamatainak megértésében, ugyanakkor alátámasztják az immunellenőrzőpont-gátló terápia alkalmazását az idős korosztály körében” -összegzett Christina Camell, a cikk levelező szerzője.

A jövőbeni kutatások során a csoport az idősek körében a szenolitikumoknak és az immunellenőrzőpont-gátló terápiának a kombinált alkalmazására fog összpontosítani az immunválasz javítása és a fertőzések tüneteinek csökkentése érdekében.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study reveals immunotherapy's potential in boosting immune systems of older individuals

PD1 blockade improves survival and CD8+ cytotoxic capacity, without increasing inflammation, during normal microbial experience in old mice

Irodalmi hivatkozás:

Korbyn J. V. Dahlquist et al, PD1 blockade improves survival and CD8+ cytotoxic capacity, without increasing inflammation, during normal microbial experience in old mice, Nature Aging (2024). DOI: 10.1038/s43587-024-00620-4

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.