hirdetés

Influenzaoltás javaslatok 2019-20-ra az USÁ-ban

Már jóval az influenza szezon előtt közzétették az influenza elleni vakcináció legfrissebb javaslatait az USA-ban.

hirdetés

Az amerikai Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP) minden évben közli a kontraindikáció nélküli, 6 hónapnál idősebb személyek évenkénti influenza elleni védőoltásával kapcsolatos tudnivalókat. A most következő 2019-2020-as influenza szezonra vonatkozó újdonságokat a Morbidity and Mortality Weekly Report c. lapban online kiadásában ismertették. A frissítés az ACIP 2018. október 25-i, 2019. február 27-i és a 2019. június 27-i találkozóinak megállapításain alapul.

Az influenza vírusai tipikusan késő ősz és kora tavasz között keringenek a lakosság körében. A vakcináció jelentősen véd az influenza megbetegedés és annak szövődményei ellen, csökken a megbetegedések, kórházi felvételek, halálozások száma. A 2010 és 2016 közötti hat influenza szezon során a védőoltások kb. 1,6-6,7 millió megbetegedést, 790 000-3,1 millió ambuláns vizitet, 39 000-87 000 kórházi felvételt és 3 000-10 000 légúti- és keringési halálesetet védtek ki az USA-ban. A legutóbbi, 2017-2018-as járvány szokatlanul hosszú és kiterjedt volt, de a védőoltásoknak köszönhetően kb. 7,1 millió megbetegedéssel, 3,7 millió vizittel, 109 000 kórházi felvétellel kevesebb történt, és kb. 8000 ember influenzás halála volt elkerülhető.

Az oltásokat október végéig ajánlott beadni, de a szezon során is felvehetőek. A 2019-2020-as szezonra inaktivált influenza vakcinák (IIV-k), rekombináns influenza vakcina (RIV), és attenuált élő influenza vakcina (LAIV) állnak rendelkezésre, trivalens vagy kvadrivalens formában.

A vakcináció javasolt a súlyos betegségek kockázatával élőknek, illetve azoknak, akiknél könnyen kialakulhatnak az influenza szövődményei : 6-59 hónapos gyermekek, az 50 évesnél idősebbek, illetve a bármilyen krónikus betegségben szenvedő gyermekek és felnőttek, az immunhiányos személyek, az influenza szezon alatt terhességet vállaló asszonyok, azok a 6 hónaposnál idősebb és 18 évesnél fiatalabb gyermekek, akiknél influenza esetén a Reye-szindróma kialakulásának magas a kockázata (mivel minden javaslat ellenére e ritka szindrómára hajlamosító aszpirint vagy más acetilszalicilsav tartalmú gyógyszert szednek), az amerikai indiánok és eszkimók, az extrémen obes személyek (BMI ≥40), és az idősotthonok és ápolási otthonok lakói.   

A felsorolt kockázati csoportokba tartozóknak IIV-t vagy RIV4-et (kvadrivalens rekombináns flu vakcina) szükséges adni az életkornak megfelelő adagban. Ugyanakkor az ajánlás szerzői bizonyos csoportokban (pl. várandós nők) nem javasolják LAIV adagolását, ezeket táblázatosan is összefoglalják. Az immunhiányos (immuncompromised) egyéneknél IIV vagy RIV4 adható az életkornak megfelelő adagolásban, ezekben az esetekben szintén nem javasolják a LAIV4-gyel történő vakcinálást. A magas kockázatú egyénekkel együtt élőknél, illetve az őket  gondozóknál (egészségügyi dolgozók, ápolók, hospice alkalmazottak, családtagok) szintén javasolható a védőoltás. Amennyiben a vakcinálás előtti 6 hétben Guillain-Barré szindróma állt fenn, a vakcinálás elővigyázatosságból megfontolandó. A tojásallergiában szenvedőknél, vagy az előző oltásra érzékenyeknél nem javasolható a védőoltás.

Az ACIP nem emel ki egyetlen speciális oltóanyagot sem, általában több megfelelő termék áll rendelkezésre. A 2019-2020-as szezonra a trivalens influenza vakcinák az A/Brisbane/02/2018 (H1N1)pdm09-like vírusból, az A/Kansas/14/2017 (H3N2)–like vírusból, és a B/Colorado/06/2017–like vírusból (Victoria lineage) származó hemagglutinint (HA) tartalmazzák. A kvadrivalens oltóanyagokban ezeken kívül egy második influenza B vírus (B/Phuket/3073/2013-like vírus) vakcina is van (Yamagata lineage). Ezek a vakcinák már az influenza A(H1N1)pdm09 és az influenza A(H3N2) megújított változatát tartalmazzák.

2018 októberében az US Food and Drug Administration (FDA) kibővítette az Afluria Quadrivalent (IIV4)(Seqirus) életkori indikációját: régebben csak 5 éves kor fölött volt alkalmazható, most már 6 hónapos kor után is megengedett. A 6 és 35 hónap közötti gyermekek 0,25 ml-es (7,5 µg HA per vakcina vírus), a 36 hónapnál idősebbek 0,5 ml-es (15 µg HA per vakcina vírus) adag javasolt. 2019. januárban az FDA a Fluzone Quadrivalent (IIV4)(Sanofi Flu) oltóanyag dózis ajánlásait is megváltoztatta: korábban a 6-35 hónapos gyermekeknek 0,25 ml (7,5 µg HA per vakcina vírus) adagot javasoltak, most már ennek a korosztálynak is megengedett a 0,5 ml-es adag (15 µg HA per vakcina vírus). 36 hónapnál idősebb gyermekeknél a 0,5 ml-es adagot szükséges alkalmazni.

Hazánkban a 3Fluart (Fluart Innovative Vaccines, inaktivált teljes influenza vírus), illetve a Vaxigrip Tetra (Sanofi Pasteur, inaktivált split virion) az ismert oltóanyagok.    

Források:

1. Brown T. Flu vaccine recommendations updated by CDC. Medscape Medical News. August 22, 2019.

2. Grohskopf LA, Elif Alyanak, Broder KR, et al. Prevention and control of seasonal influenza with vaccines: recommendation of the Advisory Committee on Immunization Practices – United States, 2019-20 influenza season. Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR). Published online August 22, 2019. 2019;68(3):1-21

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.