hirdetés

Ivermektin-krém rozáceában

Egy új vizsgálat szerint az 1%-os ivermektin krém (Soolantra, Galderma Labs) szignifikánsan hatásosabb kezelése a papulopusztulózus rozáceának, mint a 0,75%-os metronidazol krém.

hirdetés

Mint azt dr. Linda Stein Gold (Henry Ford Hospital, Detroit) elmondta, „ez az új kezelés kitölti azt az űrt, amellyel eddig a gyulladásos léziókkal küszködő rozáceás betegek nem tudtak mit kezdeni”.

A vizsgálatról az American Academy of Dermatology 73. éves találkozóján számoltak be San Francisco-ban.

A papulopusztulózus rozácea – egy krónikus gyulladásos állapot, amely az arcot érinti, erős vörösséget, duzzanatokat és gennyes pattanásokat okozva – továbbra is nehezen kezelhető állapot. „Egy országos rozácea vizsgálat során a betegek 46%-a arról számolt be, hogy gyógyszert váltott, általában a javulás hiánya miatt” – mondta dr. Stein Gold.

Dr. Stein Gold munkacsoportja egy fázis 3, vizsgáló-vak, randomizált vizsgálatot végzett 10 európai ország 64 központjában. A 962 beteg felét 16 héten át véletlenszerűen naponta egyszer 1%-os ivermektin krémmel, másik felüket naponta kétszer 0,75%-os metronidazol krémmel kezelték.

Kezdetben nem volt jelentős eltérés a két csoport között: a betegeknek átlagosan 32 gyulladásos elváltozásuk volt, és többségüknek mérsékelt fokú rozáceája. A vizsgálatot a kohorsz 93,8%-ában fejezték be.

Az ivermektin csoportban szignifikánsan csökkent a gyulladásos elváltozások száma.

A gyulladásos elváltozások átlagos csökkenése a kezdet óta

 Emellett a vizsgáló globális becslése az ivermektin csoportban szignifikánsan nagyobb arányban volt 0, illetve 1 (tiszta, illetve majdnem tiszta) (84,9% vs 75,4%).

Hasonló volt a betegek értékelése is: az ivermektin csoportban a betegek 85,5%-a jellemezte globális javulását jónak-kiválónak, míg a metronidazol csoportban csak 74,8% volt ez az arány.

A két szer biztonságossági profilja hasonló volt, de az ivermektin lokális tolerálhatósága jobb volt, mint a metronidazolé.

Mint az egyik szakértő megállapította, a helyileg alkalmazott ivermektin egy új terápiája a rozáceás duzzanatoknak és gennyes pattanásoknak, és valószínűleg úgy hat, hogy csökkenti a Demodex atkák számát a bőrön.

„A Demodex arachnoid mindenki bőrén megtalálható, de a rozáceás betegek bőrén nagyobb számban fordul elő. Ráadásul rozáceában a bőr túlérzékeny ezekre. A rozácea kezelése magában foglalja az ilyen organizmusok számának csökkentését a bőrön” – magyarázta dr. Joshua Zeichner (Mount Sinai Medical Center, New York City). Egy másik szakértő szerint, bár a rozácea patogenezisét nem ismerjük tökéletesen, úgy látszik, hogy a papulopusztulózus betegség kezelésében szerepe van a parazitaellenes szereknek, amilyen az ivermektin is. „Ebben a vizsgálatban az ivermektin krém valamivel jobb hatású volt, mint az 'arany standard' helyi  metronidazol krém, a betegek jobban szerették és a napi egyszeri használat egyszerűbb volt” – tette hozzá a Mount Sinai egy másik szakértője.

 

Forrás: Medscape

 

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.