hirdetés

JAK-gátlók reumatoid artritiszben

Egy japán vizsgálatban a felnőttek reumatoid artritiszére kezelésére engedélyezett Janus-kináz (JAK) gátlók hasonló biztonságosságot és hatékonyságot mutattak egy retrospektív multicentrikus, való életbeli vizsgálatban.

hirdetés

Korábbi kutatások kimutatták a JAK-gátlók biztonságosságát és hatékonyságát reumatoid artritiszben, de hiányoznak a különböző gyógyszereket összehasonlító valós adatok. Japán kutatók retrospektív vizsgálatukban hét kórházban kezelt 361 RA-ban szenvedő felnőtt adatait tekintették át, és a JapánbanRA kezelésére engedélyezett 4 Janus-kináz (JAK) gátló - tofacitinib, baricitinib, peficitinib és upadacitinib – való életbeli biztonságosságát és hatékonyságát hasonlították össze a gyógyszer beadása után 2, 4 és 6 hónappal gyűjtött adatok alapján.

A kutatók a hatékonyságot a klinikai betegségaktivitási index (CDAI) segítségével értékelték; ezután összehasonlították a CDAI-t, a C-reaktív proteint (CRP), az egészségi állapotfelmérő kérdőív (mHAQ) módosított pontszámait a gyógyszer beadása után, valamint a remissziót vagy az alacsony betegségaktivitást 6 hónap után.

Összességében minden harmadik betegnél sikerült a betegség remisszióját elérni, és körülbelül háromnegyedüknél alacsony volt a betegség aktivitása. A négy kezelési csoportban a gyógyszer további szedésének aránya 6 hónap után hasonló, átlagosan 85,4% volt; a toxikus mellékhatások miatti kezelés megszakítási arányok szintén hasonlóak voltak a tofacitinib, a baricitinib, a peficitinib és az upadacitinib esetében (8,7%, 5,2%, 6,9%, illetve 5,7%). A négy kezelési csoport között nem mutatkozott szignifikáns különbség a hatékonyságban a CDAI, az mHAQ és a CRP-titer átlaga alapján a gyógyszer bevezetését követő 6 hónapban.

Az alacsonyabb hatékonyság prediktorai közé tartozott a kiindulási CRP-titer, a CDAI, a glükokortikoiddózis és a korábbi biológiai/célzott szintetikus betegségmódosító antirheumatikus gyógyszerek száma.

A jelenlegi vizsgálat azt jelzi, hogy a tofacitinib, a baricitinib, a peficitinib és az upadacitinib hatékonysága és biztonságossága és az az RA betegek szerhez való adherenciája hasonló maradt a potenciális zavaró tényezőkkel történt való korrekció után, írják a kutatók.

A viszonylag kis vizsgálati populáció korlátozza az eredmény általánosíthatóságát, továbbá a kutatók nem tudták az összes lehetséges zavaró tényezőt korrigálni, illetve nem tudták figyelembe venni a lehetséges torzításokat vagy a vizsgálati időszak alatti adagolási változások hatását.

A vizsgálat nem részesült külső finanszírozásban.

FORRÁS:

Rheumatology, 01 November 2023 https://doi.org/10.1093/rheumatology/kead543

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.