hirdetés

Kompressziós harisnya műtét után

Elektív sebészeti beavatkozások után a gyógyszeres thrombosis-profilaxis mellé nem minden beteg számára szükséges a kompressziós harisnya viselése a thrombosis megelőzése céljából – írja a The BMJ

hirdetés

A kompressziós harisnyák az alsó végtag keringésének serkentésével akadályozzák, hogy a műtét utáni immobilitás miatt vérrög képződjön, a vénás thromboembolia (VTE) alakuljon ki. A jelenleg érvényben lévő irányelvek a kompressziós harisnyák és a véralvadásgátló szerek együttes alkalmazását javasolják thrombosis-profilaxis céljára elektív műtétek után olyan betegek esetében, akiknél a VTE kockázata közepes vagy magas. Az utóbbi években azonban jelentősen csökkent a posztoperatív VTE előfordulása, mely a gyógyszeres kezelés és a műtét utáni gondozás javulásának köszönhető. A VTE említett csökkenése okán több szakemberben is felmerült, hogy talán nincs is szükség mindkét profilaktikus módszer alkalmazására.

A kérdés tisztázására brit kutatások azt elemezték, hogy elektív műtéteket követően a kompressziós harisnya viselésének vannak-e járulékos előnyei a VTE prevenciójában az önmagában alkalmazott gyógyszeres thrombosis-profilaxishoz viszonyítva. Ehhez olyan, elektív sebészeti beavatkozáson átesett 1858 felnőtt korú beteg adatait gyűjtötték össze hét brit állami kórházból 2016. májusa és 2019. januárja között, akik a VTE szempontjából közepes mértékben vagy kifejezetten veszélyeztetettnek számítottak.

A résztvevőket véletlen besorolással két csoportba osztották. Összesen 937 beteg kizárólag alvadásgátló szert (kis molekulatömegű heparint) kapott a kórházi tartózkodás ideje alatt, és külön megkérték őket arra, hogy műtét utáni 90 napban semmilyen típusú kompressziós harisnyát ne viseljenek. A fennmaradó 921 beteg ugyanazon alvadásgátló szer adásában részesült, emellett a kórházi tartózkodás idején kompressziós harisnyát is viselt.

Elsődleges kimenetelnek tekintették a képalkotó vizsgálattal igazolt alsó végtagi mélyvénás thrombosis vagy tüdő-embólia előfordulását a műtét utáni 90 napban. Másodlagos kimenetelként értékelték az életminőséget, az alvadásgátló gyógyszeres kezelés mellékhatásait és a bármely okból bekövetkező halálozást.

A csak gyógyszerrel kezelt 937 fős csoportban 16 VTE fordult elő (1,7%), míg a gyógyszert szedő és kompressziós harisnyát is viselő 921 fős csoportból 13 esetben (1,4%). Az első csoportban 2 betegnél (0,2%), a második csoportban 1 betegnél (0,1%) alakult ki mélyvénás thrombosis és tüdő-embólia. A műtét utáni 90 napon belüli életminőség, gyógyszermellékhatások és halálozás tekintetében legfeljebb csekély mértékű különbségek mutatkoztak a két csoport között.

Eredményeik alapján a szerzők kijelentik, hogy a VTE szempontjából közepes vagy nagy kockázatú betegek elektív műtéteit követően az önmagában alkalmazott gyógyszeres thrombosis-profilaxis nem rosszabb, mint a gyógyszeres profilaxis és a kompressziós harisnya kombinációja. Mindezek alapján úgy vélik, hogy e betegcsoport elektív sebészeti beavatkozásait követően az esetek zömében nem feltétlenül szükséges kompressziós harisnya viselésére kötelezni a beteget, és mérlegelni kellene az erre vonatkozó irányelvek módosítását is.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.