hirdetés

Korneamikroszkópiával előre jelezhető a perifériás neuropátia

A konfokális korneamikrószkópia (CCM) nyújtotta újfajta szemszkennelési lehetőség 1-es típusú diabéteszben előrejelzi a kezdődő perifériás neuropátiát – mutatta ki egy új vizsgálat.

hirdetés

A módszer abból áll, hogy nagy nagyítással megvizsgálják a nem mielinhüvelyes idegrostokat, egy lézerszkennelő konfokális korneamikoszkópot használva a beteg szaruhártyájának szubbazális idegi plexusáról történő képalkotáshoz. A diabéteszes perifériás neuropátia súlyosabb voltát a szaruhártya idegrostjainak megrövidülése és a kornea érzékenysége jelzi.

Az eredményeket Nicola Pritchard (Queenslandi Műszaki Egyetem, Ausztrália) és kollégái a Diabetes Care 2015. január 8-i online számában tették közzé.

Korábbi vizsgálatok már igazolták a CCM használhatóságát a perifériás diabéteszes neuropátia, a vegetatív neuropátia és a prediabéteszes betegek neuropátiája kimutatásában.

A mostani vizsgálatban 90, 1-es típusú diabéteszes, eredetileg nem neuropátiás betegben a diabéteszes neuropátia 4 év alatti előfordulását tekintve a CCM szenzitivitása 63%, specificitása pedig 74% volt; küszöbként a korneális idegrost hossz 14,1-es értékét alkalmazták.

„Egy ideális világban ezt éppen olyan szűrővizsgálatnak tekintenénk, mint diabéteszben a retinopátia ellenőrzését vagy a mikroalbuminuriáét, amely a kezdődő nefropátiát jelzi. A CCM rendellenesség már nagyon korán kimutatható, és olyan betegekben is jelen lehet, akiknek sem retinopátiájuk, sem mikroalbuminuriájuk nincs” – mondta dr. Rayaz A. Malik (Weill Cornell Egészségügyi Kollégium, New York), a vizsgálat egyik társszerzője.

Dr. Pető Tünde (Moorfield Eye Hospital, London, UK), aki a vizsgálatban nem vett részt úgy kommentálta az eredményeket, hogy „a szaruhártyai idegrostok hosszának mérése jól egészítené ki a jelenlegi diagnosztikus vizsgálatokat...Ez a módszer noninvazív és objektív, emellett gyors és reprodukálható. A képalkotás nem függ a beteg szubjektív érzeteitől, s nincs hozzá szükség nagyon tapasztalt, idegvezetési vizsgálatokat végző asszisztensekre sem.” Mindazonáltal hozzátette, hogy a módszerrel jelenleg az a probléma, hogy csak kevés szemészeti egység rendelkezik a képalkotó eszközzel, és még kevesebb azzal a szoftverrel, amely megbízhatóan kiszámítja az idegrostok hosszát.

A mostani vizsgálatban 101 14–80 éves beteg vett részt, akiknek kezdetben nem volt perifériás neuropátiájuk. Közülük 90-et 4 év elteltével újra megvizsgáltak, és 16-ukban (18%) alakult ki ekkorra diabéteszes perifériás neuropátia.

A diabéteszes perifériás neuropátiát a „torontói kritériumok” adaptálásával diagnosztizálták; ennek része volt az ideg rendellenes vezetési sebessége és a neuropátia valamilyen jele vagy tünete (ezt úgy definiálták, hogy a következők közül legalább egy jellemző mutatkozott a betegnél: a diabéteszes neuropátia tünet pontszáma 1 vagy több [4-ből], vagy a neuropátiás fogyatékosság pontszáma 3 vagy több [10-ből]).

A terület vezető szakértői a diabéteszes neuropátiát illetően a 2010-es torontói kritériumokat tartják az „arany standardnak”. Azonban, mint dr. Malik elmondta, ezt valójában csak a klinikai vizsgálatok során használják, és a klinikai gyakorlatban nagyon változók az alkalmazott eljárások; a legtöbb orvos még mindig a monofilamentum technikát vagy a klinikai vizsgálatot használja, amelyekről tudjuk, hogy csak az előrehaladott neuropátiát mutatják ki, és eredményük nagyon változó.

A CCM esetében az eredmények szerint a korneális idegrost hossz szignifikánsan rövidebb volt azokban, akikben 4 év alatt diabéteszes perifériás neuropátia alakult ki (14 mm/mm2 szemben a 16,2 mm/mm2-es értékkel, amelyet azokban mértek, akikben nem jött létre neuropátia; p = 0,041).

A diabéteszes perifériás neuropátia egyéb előrejelzői a következők voltak: a diabétesz hosszabb tartama, magasabb triglicerid szint, retinopátia, nefropátia (magasabb albumin/kreatinin arány (p = 0,001), magasabb neuropátiás fogyatékossági pontszám, alacsonyabb hidegérzékelés és hideg okozta fájdalomküszöb, magasabb melegérzékelés és meleg okozta fájdalomküszöb, magasabb vibrációs küszöb, rosszabb monofilamentum válasz és lassúbb idegvezetés a nervus peroneusban és a nervus suralisban. Ezek közül a hidegérzékelési küszöb előrejelző értéke volt a legnagyobb (88%-os szenzitivitás és 55%-os specificitás 29,2°C-os küszöbértéknél).

Dr. Pető szerint, ahol csak lehetséges, a CCM-et is használni kellene a jelenlegi tesztek mellett, mivel a korai, noninvazív, reprodukálható és gyors diagnózis eredménye a korai kezelés lehet, ami lelassítja vagy megállítja a perifériás neuropátia progresszióját.

Dr. Malik elmondta, hogy jelenleg világszerte összesen kb. 600 CCM áll rendelkezésre, és 2000 másik olyan, amelyet módosítani lehetne úgy, hogy ezekkel is elvégezhető legyen a CCM. Egy egység mintegy 50 000 dollárba, egy teszt 5 dollárba kerül. Kutatócsoportjuk tervei között szerepel egy költséghatékonysági vizsgálat elvégzése is.

 

Forrás: Medscape

 

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.