hirdetés

Kövérség-paradoxon és a stroke

Bár ismert, hogy a kövérség az akut iszkémiás stroke egyik kockázati tényezője, a kövér betegek a kórházban ritkábban halnak bele a stroke-ba, akár végeztek náluk trombolízist, akár nem.

hirdetés

Egy, az  American Neurological Association (ANA) 2015-ös éves találkozóján ismertetetett új vizsgálat szerint az akut iszkémiás stroke miatt kórházba került betegek közül a kövéreknél alacsonyabb a kórházi halálozás. Dr. Urvish Patel, MBBS, MPH (Mount Sinai, New York, USA), a kutatás egyik társszerzője szerint ez a kövérségi paradoxon jelenség már vesebetegekben és néhány más krónikus betegségben szenvedőknél is megfigyelhető volt. „További vizsgálatra szorul a kövérség és a jobb prognózis összefüggése (az ún. 'kövérségi paradoxon')” – állapította meg.

A szerzők először áttekintették a National Inpatient Sample (NIS) adatbázis 2002 és 2012 közötti adatait, és azokat a betegeket választották ki, akiknek az akut iszkémiás stroke volt az elsődleges diagnózisa, és emiatt kerültek kórházba. (Az adatbázis az egész USA-ra kiterjed, és a kórházi betegek adatait tartalmazza.) A betegeket két csoportra osztották: azokra, akiknél alkalmaztak intravénásan szöveti plazminogén aktivátort (IV-tPA), és azokra, akiknél nem. Kizárták a vizsgálatból azokat a betegeket, akiknél endovaszkuláris beavatkozás történt.

Az adatok szerint majdnem 4,5 millió személyt vettek fel kórházba akut iszkémiás stroke miatt, és közülük 169 225 (3,8%) kapott IV-tPA-t. Azon betegek közül, akiknek IV-tPA-t adtak 13 820 (8,2%) volt kövér, és körükben szignifikánsan alacsonyabb volt a kórházi halálozás, mint a nem kövérekben (6,4%, iletve 9,8%; p<0,001). A többváltozós korrekció után a korrigált esélyhányados (OR, odds ratio) 0,78 volt (95%-os konfidencia intervallum [CI]: 0,64-0,94; p<0,01).

Az IV-tPA-t nem kapó személyek közül 266 382 (6,3%) volt kövér, és náluk is szignifikánsan kisebb volt a kórházi mortalitás, mint a nem kövér betegekben (2,9%, illetve 5,5%; p<0,001). A többváltozós korrekció után az OR 0,68 volt ebben a csoportban (95% CI: 0,64–0,72; p<0,001).

„Bizonyítani tudtuk a kövérségi paradoxont akut iszkémiás stroke-ban, függetlenül attól, hogy a személyek részesültek-e IV-tPA kezelésben” – mondta ddr. Patel.

A vizsgálat korlátai közé tartozik, hogy a szerzők nem tudták validálni a betegségek ICM-9-CM kódjait, és mivel az adatok egy regiszterből származtak, nem tudták, hogy a stroke következett-e be előbb vagy az IV-tPA kezelés.

Az ülés moderátora, dr. Anthony Kim (Kaliforniai Egyetem, San Francisco, USA) szerint további probléma volt, hogy csupán a kórházi halálozást vizsgálták, nem pedig a 30 és/vagy a 90 napos mortalitást. Emellett egyetértett a szerzőkkel abban, hogy gondot jelent, hogy az adatokból nem állapítható meg a stroke súlyossága. Mindezek miatt szerinte csak fenntartással fogadható el az oksági kapcsolat léte a kövérség és stroke prognózisa között, még akkor is, ha néhány korábbi vizsgálat is e kapcsolat létezését mutatta ki.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.