hirdetés

Mastectomia után javasolt az emlőrekonstrukció

Egy átfogó vizsgálat szerint az emlőrák miatt végzett mastectomiát követő rekonstrukciós műtét idősebb nők számára is ugyanolyan előnyös lehet, mint fiatalabb korban.

hirdetés

A tanulmány ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy az emlőrekonstrukció előnyeit minden életkorban a kockázatokkal szemben kell mérlegelni. A most közzétett vizsgálat eredményei azt jelzik, hogy a beavatkozás az esetek többségében sikeres, és pusztán életkora alapján egyik beteget sem szabad megfosztani a műtéttől várható előnyöktől.

A Journal of the American College of Surgeons című lap online kiadásában megjelent vizsgálatban a klinikai, illetve a beteg által jelentett kimeneteleket elemezték azt követően, hogy a beteg emlőrák miatti mastectomia után emlőrekonstrukciós műtéten esett át. A vizsgálatban 1531 beteg vett részt a Mastectomy Reconstruction Outcomes Consortium (MROC) vizsgálatból, akiket 11 egyesült államokbeli és kanadai központ valamelyikében kezeltek.

A MROC egy hosszú utánkövetést alkalmazó prospektív vizsgálat, melyben azt elemzik, hogy különböző betegcsoportokban az emlőrekonstrukció egyes típusai milyen kimeneteleket eredményeznek. A MROC vizsgálatba 2012 februárja és 2016 júliusa között toborozták a betegeket.

A 2016-ban az Egyesült Államokban emlőrákkal diagnosztizált körülbelül 250 000 nő közül várhatóan 40 százalék a 62 évesnél idősebbek aránya. Bár az utóbbi tíz évben a mastectomia egyre nagyobb teret nyert az emlőrák kezelésében, az idősebb betegek kisebb eséllyel esnek át ilyen beavatkozáson, mint fiatalabb társaik.

Az emlőrekonstrukciókat a betegek életkorának függvényében is elemző korábbi vizsgálatok értékelhetőségét a vizsgálatok felépítése és mintanagysága korlátozza. A vizsgálatok jelentős részét kis betegszám bevonásával egyetlen intézményben végezték, ezért eredményeik nem általánosíthatók más intézményekben kezelt betegek nagyobb csoportjaira. A vizsgálatok egy részében az elemzés nem tért ki az olyan, beteg által jelentett kimenetelekre, mint például a megelégedettség és a műtétet követő életminőség, míg más vizsgálatokban a szövődmények nyomonkövetése csak a közvetlen posztoperatív periódusra terjedt ki – figyelmeztet dr. Edwin G Wilkins, a University of Michigan Health System sebész professzora, a tanulmány első szerzője.

A most közzétett vizsgálat nemcsak széles körű és multicentrikus volt, de hosszú távon, prospektív módon elemezte a kimeneteleket is. A betegek nyomonkövetése a rekonstrukciós műtét előtt kezdődött és a beavatkozást követően két éven át tartott. A szerzők életkoruk alapján sorolták be a résztvevőket: 494-en fiatalabbak (45 évesek vagy annál fiatalabbak), 803-an középkorúak (45−60 évesek), 234-en idősebbek (60 év felettiek) voltak. A betegek minden korcsoportban elemezték összességében a szövődmények előfordulását és ezen belül a kórházi felvételt vagy sebészeti feltárást igénylő komplikációk arányát is.

Ezen túlmenően a szerzők a BREAST-Q Reconstructive Module segítségével információkat gyűjtöttek a beteg által jelentett kimenetelekről is. A BREAST-Q egy validált adatgyűjtő eszköz, melyet széles körben használnak a betegek elégedettségének, továbbá a pszichoszociális, fizikális és szexuális kimeneteleknek a megítélésére emlőrekonstrukciós műtéteket követően.

A szövődmények aránya az alkalmazott sebészeti beavatkozás típusától függően változó volt (például sebészeti implantátum beültetése vs. a beteg saját szövetének használata). A sebészeti implantátummal kezelt betegek körében a szövődmények összegzett előfordulási aránya a fiatalabbak csoportjában 22 százaléknak, a középkorúak esetében 27 százaléknak, míg az idősebb betegek között 29 százaléknak adódott. Az autológ beavatkozás kapcsán a fiatalabb betegek 33 százalékánál, a középkorú betegek 29 százalékánál, az idősebb betegek 31 százalékánál fordultak elő jelentősebb komplikációk.

A nők mindössze egy csoportjában csökkent kissé az elégedettség szintje az emlőrekonstrukciós műtétet követően. Az implantátumműtéten átesett idősebb nők esetében az elégedettséget jelző BREAST-Q pontszám a műtét előtt 60,9, a műtét után 59,2 volt. Az összes többi csoportban azonos elégedettségi pontszámokat kaptak a rekonstrukciós műtét előtt és után.

„Az emlőműtétet fordított (reverz) mastectomiának is nevezik. Vizsgálatunk eredményei alapján nehéz lenne vitatkozni ezzel a megjelöléssel, függetlenül a betegek életkorától – mondja dr. Wilkins. − A sebészekben és gyakran a betegekben is él az az előítélet, miszerint az emlőrekonstrukció nem olyan jó választás idősebb korban, mint a fiatalabb betegek számára. Mostani vizsgálatunk azonban azt igazolja, hogy a rekonstrukció kielégíti az életminőség és a testkép javításával kapcsolatos várakozásokat, és az életkor nem befolyásolja számottevően a szövődmények előfordulásának esélyét.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.