hirdetés

Mesterséges intelligencia a kéztőalagút-szindróma diagnosztizálásában

Egy YouTube-videókban alkalmazott AI megoldás képes körvonalazni az ultrahangos vizsgálatnál a középideget.

hirdetés

Az IEEE Transactions on Ultrasonics, Ferroelectrics, and Frequency Control folyóiratának januári számában jelent meg az Indiai Tudományos Akadémia és az Aster-CMI Hospital kutatóinak közös cikke, amelyben a kéztőalagút-szindróma diagnózisánál használt ultrahangos képalkotó eljárást teszik mesterséges intelligencia (AI) segítségével sokkal pontosabban láthatóvá, könnyebben értelmezhetővé.

A kéztőalagút-szindróma (CTS; carpal tunnel syndrome) során az alkarból a csuklón át a kézfejbe haladó középideg kerül kompresszió alá a csukló részét képező kéztőalagútban, ami zsibbadást, érzéketlenséget, tapintási zavart és fájdalmat eredményezhet. (Alagút szindróma nem csupán a csuklónkon alakulhat ki, hanem bárhol, ahol testünkben az idegek a csontok-szalagok közt futnak, leggyakoribbnak azonban a kéztőalagút szindróma tekinthető.) A csuklótáji alagút szindróma legfőbb érintettjei a változókorban lévő nők, de az ülőmunka, a folyamatos stressz, az egészségtelen étrend, a számítógép előtt töltött órák és a minden percben kezünkben lévő telefon mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a betegség egyre gyakoribbá váljon, és egyre szélesebb rétegeket érintsen. A kézfej és az ujjak monoton mozdulatokkal végzett túlerőltetése előfordulhat a zenészeknél, a kézműveseknél, a varrónőknél, avagy a masszőröknél is, de alapvetően mindenkinél, aki intenzíven, repetitív mozgásokkal használja a kezét. Az alagút szindróma jelei széles skálán mozognak, emiatt sok esetben a beteg először nem is tudja megmagyarázni, pontosan mi a baja. A betegség első tünetei közé tartozik az éjszaka megjelenő fájdalom és kényelmetlen érzés, majd feszülés vagy zsibbadás miatti alvászavar. Az állapot előre haladtával az érintett már napközben is érzékelni fogja a probléma jelenlétét, főleg fájdalom és feszülés formájában.

Az orvosok a diagnózis során ultrahangos eljárással vizsgálják a középideget (nervus medianus) annak érdekében, hogy láthatóvá tegyék méretét (átmérőjét), alakját és az esetleges abnormalitásokat. A röntgenfelvételekkel és az MRI-felvételekkel szemben azonban az ultrahangos képek felbontása, vizualizációs képessége lényegesen rosszabb. A csuklónál, ahol az ideg viszonylag jól látható, még nincs ilyen probléma, de a könyök felé haladva számos olyan struktúra található, amelyek miatt az ideg határvonalai sokkal kevésbé kivehetőek egy normál ultrahangos vizsgálat során. A középideg nyomon követése ráadásul olyan kezelések esetében is fontos lehet, amikor az orvos helyi érzéstelenítést kíván alkalmazni a kézfejen, vagy a nervus medianus blokádjával szeretne fájdalmat csillapítani.

Itt jön képbe az indiai kutatók által kifejlesztett innováció. A mérnökökből és orvosokból álló csapat egy olyan gépi tanulásos modellt alkalmazott, amely nagyon hasonló a ChatGPT által használthoz. Ezt a modellt eredetileg arra fejlesztették ki, hogy YouTube videók alatt több objektumot is egyszerre legyen képes felismerni a képernyőn - ezt a kutatók a leginkább számításigényes elemek elhagyásával egyetlen objektumra szűkítették le, a középidegre. A modell betanításához egészséges és CTS-ben szenvedő betegek ultrahang-videóit használták fel, és ezt követően a modell képessé vált a középideg szegmentálására és kontúrjainak kiemelésére az ultrahangvizsgálat alatt készített videók minden egyes képkockáján. Egyszerű kontúrozásnál azonban lényegesen többről van szó: a modell automatikusan méri a középideg keresztmetszeti területét, ami a CTS diagnózisának egyik legfontosabb kritériuma. Ezt a mérést régebben a radiológusok kézzel végezték, de a modell automatizálja ezt a folyamatot. Az eddigi eredmények szerint a csuklótájéki régióban a mérések pontossága több mint 95%.

Bár korábban számos gépi tanulásos módszert fejlesztettek a világ minden táján CT és MRI vizsgálatok eredményeinek értékelésére, ultrahangos képalkotás (különösen neurológiai felvételek) elemzésének céljára alig néhány ilyen algoritmus készült. Ez adja a fejlesztés egyik kuriózumát, de a kutatók szerint a másik innováció az lesz, hogy a most még csak egyetlen idegre betanított modellt a felső és az alsó végtagok összes idegére kiterjesztik.

“A modell igen könnyen alkalmazható: a vizsgáló orvos a hagyományos ultrahang monitor mellett egy másik monitort is kap, amin a modell fut. A hagyományos monitoron láthatja az ideget, a plusz képernyőn pedig a modell valós időben kontúrozza az ideget, és megjeleníti az ideg keresztmetszeti területét is.”

A fejlesztők olyan ultrahangos eszközök gyártóit is keresik, akik hajlandók lennének integrálni a modellt már meglévő készülékeikbe.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

AI tool aids in screening ultrasound videos for carpal tunnel syndrome

Transformer-Based Automated Segmentation of the Median Nerve in Ultrasound Videos of Wrist-to-Elbow Region

Irodalmi hivatkozás:

K. R. Gujarati, et al, Transformer-based Automated Segmentation of the Median Nerve in Ultrasound Videos of Wrist-to-Elbow Region, IEEE Transactions on Ultrasonics, Ferroelectrics, and Frequency Control (2023). DOI: 10.1109/TUFFC.2023.3330539

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.