hirdetés

Mikor kell abbahagyni a vérlemezkegátlók szedését koszorúérműtét előtt?

Sok beteg szed koszorúérműtét előtt is acetil szalicilsavat és/vagy ticagrelort. Olasz kutatók vizsgálatában a preoperatív kombinált kezelést gyakrabban követte vérlemezke-transzfúzió, de a vérzés mértéke hasonló volt. Ha a ticagrelort az operáció előtti napig szedte a beteg, súlyosabb vérzéseket észleltek.

hirdetés

Világszerte milliók szednek kis adagban acetil-szalicilsavat (ASA) a koszorúér-betegség kialakulása, progressziója ellen. Az utóbbi időben az igazolt coronaria-betegség kezelésében a lényegesen nagyobb hatású vérlemezkegátló ticagrelor adása is mind gyakoribb, ASA nélkül vagy azzal kombinációban. Az előrehaladott coronaria-szűkület terápiájában azonban a koszorúér-áthidaló (bypass) műtét is szükségessé válhat, és nincs végleges, megnyugtató válasz arra a kérdésre, hogy a vérlemezkegátlást a műtét előtt mikor kell leállítani.

Ez a beavatkozás nagy felelősséggel jár, mert egyfelől a műtét előtt a gyógyszeres kezelés abbahagyása napokon át jelentősen növeli a kardiovaszkuláris események kockázatát, másfelől a preoperatív időszakban túl sokáig alkalmazott alvadásgátló kezelés fokozza a vérzéses szövődmények veszélyét. Az amerikai gyógyszer-felügyeleti hatóság, az FDA és az ottani kardiológiai irányelvek szerint a ticagrelor szedését 5-7 nappal az esetleges műtéti beavatkozás előtt abba kell hagyni. Ez a terápiás szünet a súlyos betegek számára igen veszélyes lehet.

Rómában Riccardo Gherli és munkacsoportja azt vizsgálta, hogy az akut coronaria-szindrómában, bypass műtét előtt alkalmazott ticagrelor – ASA-val együtt vagy anélkül – mennyire biztonságos. Eredményeiket a JAMA Cardiology szeptember 21-én, online közölte.

A prospektív, multicentrikus vizsgálatot 15 európai szívsebészeten végezték. Az E-CABG (European Multicenter Study on Coronary Artery Bypass Grafting) regiszterben, 2015 januárja és szeptembere között 2482 beteg szerepelt, közülük 786-an (31,7%) kapták az akut coronaria-szindróma diagnózisát. Életkoruk 32–88 év, átlagosan 67,1 év, a nők száma 132 (16,8%) volt. A preoperatív időszakban 496 beteg szedett csak ASA-t, 290 beteg ticagrelort és ASA-t, 20 páciens csak ticagrelort.

A kutatók 215 betegpárt alakítottak ki a ticagrelorral, illetve ASA-val kezelt betegekből. Az eredmények azt mutatták, hogy a ticagrelor a nemzetközi kritériumok szerint vérzést ugyanolyan mértékben okozott, viszont vérlemezke-transzfúziót ilyenkor gyakrabban alkalmaztak, mint a csak ASA-val kezelt betegeknél (13,5% vs. 6%).

Ha a ticagrelort a betegek a műtét előtt 2 napnál rövidebb idővel hagyták el, akkor a csak ASA-val kezeltekhez képest a vérlemezke-transzfúzió gyakorisága szignifikánsan nőtt (22,7% vs. 6,4%), és a súlyosabb vérzések előfordulása is gyakoribb lett (18,2% vs. 5,9%). Ha a gyógyszerek adását a sebészeti beavatkozás előtt legalább 2 nappal leállították, a csak ASA-t szedő betegeknél 3,6%-ban, a ticagrelort szedőknél 12,4%-ban vált szükségessé transzfúzió.

A konklúzió az, hogy ticagrelor ASA-val együtt alkalmazva nem fokozza a vérzésveszélyt az önmagában adott ASA-hoz képest, de az előbbi esetben gyakoribb a vérlemezke-transzfúzió. Ha csak közvetlenül a műtét előtt hagyják abba a ticagrelor-kezelést, a súlyos vérzés kockázata nagyobb.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.