hirdetés

A gyógyszereket is szedni kéne koszorúérműtét után

Koszorúér bypass műtét után a terápiás irányelvek szerint acetil-szalicilsav és sztatin adása mindaddig kötelező, amíg nincs kontraindikáció. Egy amerikai vizsgálatban legalább 3 évvel később a betegek fele sem szedte mindkét javasolt gyógyszert.

hirdetés

A koszorúér-szűkület műtéti kezelése 1960. május 2-án kezdődött, ekkor végezték el az első, ilyen operációt az Egyesült Államokban az Albert Einstein College of Medicine sebészei. Noha egyre jobban terjed a mellkas felnyitása nélküli, szívkatéteres terápia, az USA szívsebészetein az utóbbi egy évben 395 000 bypass műtét történt.

A terápiás irányelvek szerint az operációt követően folyamatos gyógyszeres utókezelésre is szükség van. Az LDL-koleszterin-szint csökkentése feltétlenül fontos, és a kis adag acetil-szalicilsav (ASA) szedése is része a posztoperativ terápiának, életfogytiglan, amíg valamelyik gyógyszerrel kapcsolatban meg nem jelenik olyan mellékhatás, ami a kezelés folytatását megakadályozná.

Ismeretes, hogy a szünet nélküli gyógyszerszedés az esetek jelentős hányadában nehezen megvalósítható követelmény,sőt a kezelőorvosok egy része sem figyel megfelelően az általa folyamatosan gondozott páciensek patikaszereinek kihagyás nélküli fölírására. A Thomas Jefferson Egyetem munkacsoportja 381 beteg gondos ellenőrzése során arra volt kíváncsi, hogy a bypass műtét után legalább 3 esztendővel a páciensek mekkora hányada szedi pontosan a két gyógyszercsoport előírt adagját.

Ha szívműtét után a pontos gyógyszerszedés kimarad, a tapasztalatok szerint 10 éven belül a beültetett, szűkületet áthidaló érszakaszok több mint fele elzáródik. Ez azonban jobbára föltételezés, ezért szükség volt minden szempontból megbízható adatokra. Kevin Curl és mtsai tanulmányát az American Journal of Cardiology közölte. A 381 páciens átlagéletkora 69 ± 11 év volt, 78%-uk volt férfi. Mindjárt az adatfelvétel elején ismertté vált a kezelőorvosok jelentősége is: koleszterincsökkentő sztatin készítményt csak a betegek 67%-ának írtak fel, ASA-t 75%-uknak. Három évvel a műtét után csupán a betegek 52%-a kapott receptet  mindkét gyógyszerre.

A sztatinnal kezelt csoport LDL-koleszterin-szintje szignifikánsan alacsonyabb volt (67 vs. 106, p <0,01), hasonlóképpen az összkoleszterin értékük is (151 vs. 162, p <0,01). Csupán a betegek 35%-ánál mértek ≥100 mg/dl-es LDL-szintet. A vena saphena érbeültetéssel kezelt betegek között csupán 43%-ban találtak átjárható érszakaszt, ha nem szedtek sztatint. „Eredményeink igazolják, hogy mind a kezelőorvosnak, mind a betegnek figyelnie kell ebben a nagy kockázatú csoportban a pontos terápiahűségre, ha hosszú távon is szeretnék megőrizni a nem kis kockázatú beavatkozás  hatását” – foglalta össze Kevin Curl a munkacsoport nevében.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.