hirdetés

Mikro-RNS a cukorbetegség terápiájában

Egy zsírszöveti makrofágok által kibocsátott mikro-RNS gátolhatja az inzulinrezisztencia kialakulását.

hirdetés

A Nature Communications folyóiratban június 25-én jelent meg a Children's Hospital of Philadelphia kutatóinak cikke, amelyben egy olyan molekula szerepét sikerült leírniuk, amely alapvető fontosságú az inzulinérzékenység szabályozásában A preklinikai állatmodellből humán vizsgálatba átültetett eredmények az elhízással összefüggő 2-es típusú cukorbetegség egy lehetséges terápiás célpontjának alapjául szolgálhatnak.

Az új tanulmány nullhipotézise a makrofágokkal, vagyis az elhalt sejteket eltávolító és a szöveteket javító immunsejtekkel kapcsolatos. A zsírszöveti makrofágok (ATM; adipose tissue macrophages) tartják egészségesen és normálisan működőképes állapotban a zsírszövetet, vagyis a testzsírt. Miközben alapvető feladataikat végzik, az ATM-ek olyan apró vezikulumokat választanak ki, amelyek fontos szignálmolekulákat tartalmaznak. Korábbi tanulmányok eredményei már azt sugallták, hogy a normális ATM-funkciók megőrzése segíthet megelőzni az elhízással összefüggő anyagcsere-betegségeket, de a mögöttes mechanizmusokat nem sikerült kellő mélységben feltárni.

A mostani vizsgálat kulcsszereplője egy mikro-RNS, azaz egy kis méretű, nem kódoló RNS-molekula, amely a génexpresszió bizonyos aspektusainak szabályozásáért felelős: a miR-6236. A kutatók egy preklinikai állatmodell segítségével vizsgálták ennek a molekulának a működését, és azt, hogy miként segít az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség egyes káros hatásainak sejtszintű semlegesítésében.

“Ezt a bizonyos mikro-RNS-t korábban sajnos rosszul írták le, de két preklinikai egérmodell és az anyagcsere-betegség kockázatának kitett emberek kiterjedt adatbázisának elemzése révén sikerült megerősítenünk, hogy kulcsszerepet játszik az inzulinszignalizáció szabályozásában” - nyilatkozta a tanulmány első szerzője, Dr. David A. Hill.

A tanulmány kimutatta, hogy a miR-6236-ot az ATM-ek választják ki elhízás esetén. Amikor a molekulát egy preklinikai egérmodellben eltávolították, számos negatív hatást figyeltek meg, többek között zsírszöveti inzulinrezisztenciát, hiperglikémiát, hiperinzulinémiát és hiperlipidémiát. A kutatók megállapították, hogy a miR-6236 a PTEN szuppressziója révén javítja az inzulinérzékenységet (a PTEN egy olyan gén, amelyet korábbi tanulmányok az elhízással és a 2-es típusú cukorbetegséggel hoztak összefüggésbe).

Emberi mintákban a kutatók azt találták, hogy a miR-6236 a leginkább kimutatható mikro-RNS-ek közé tartozott az elhízott betegek szérumában. Úgy gondolják, hogy az ATM-ek az elhízás során választják ki a miR-6236-ot, hogy javítsák az inzulinérzékenységet és csökkentsék a hiperglikémia és a glükózintolerancia kockázatát, így ezen molekula alacsony szintje azt jelezheti, hogy a betegeknél megnövekedett a cukorbetegség kockázata.

“Ezen eredmények birtokában néhány év múlva eljuthatunk a szintetikus mikro-RNS-ek fejlesztéséig, és a miR-6236 nagyon ígéretes tulajdonságokkal rendelkezik ahhoz, hogy új terápiás módszerként alkalmazzák az inzulinérzékenység javítására és a hiperglikémia csökkentésére” - összegzett.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers discover molecule's ability to suppress negative effects of type 2 diabetes, obesity

Myeloid-derived miR-6236 potentiates adipocyte insulin signaling and prevents hyperglycemia during obesity

Irodalmi hivatkozás:

Bam D. Paneru et al, Myeloid-derived miR-6236 potentiates adipocyte insulin signaling and prevents hyperglycemia during obesity, Nature Communications (2024). DOI: 10.1038/s41467-024-49632-z

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.