hirdetés

Mire figyeljünk húgyúti infekciók kezelésekor?

Húgyúti infekciók antibiotikus kezelésekor vegyük számba a beteg egyéb gyógyszereit, különösen, ha trimetoprimt rendelünk.

hirdetés

A trimetoprim és sulfamethoxazol antibiotikumokból álló kombinációs készítmény (Magyarországon Sumetrolim néven van forgalomban) az USA-ban a negyedik leggyakrabban felírt antibiotikum. Az elmúlt években felmerült, hogy a renin-angiotenzin rendszert gátló gyógyszerek ezen kombinációs készítménnyel (továbbiakban Sumetrolim) egyidejű szedése növelheti a hirtelen szívhalál kockázatát, melynek hátterében akut veseelégtelenség, vagy a vesefunkciók gyors romlása állhat. Bár a Sumetrolim alkalmazása mellett beszámoltak már a kálium szérumszintjének gyors emelkedéséről, valamint hyperkalaemiáról (akár halálos szívritmuszavarokról is), az azonban mindeddig tisztázatlan, hogy a Sumetrolim kedvezőtlen mellékhatásaiért melyik komponens tehető felelőssé.

Egy nemrég megjelent közleményükben nagy-britanniai szerzők azt kívánták tisztázni, hogy a húgyúti infekciók (urinary tract infections/UTI) kezelésére adott trimetoprim mellett mekkora az akut veseelégtelenség, hyperkalaemia vagy hirtelen halál kockázata. Kohorsz vizsgálatukban nagy-britanniai betegellátó helyek adatbázisait tekintették át. Az adatbázis 1997 és 2015 közötti időszakának közel 1,2 millió 65 éves vagy annál idősebb páciens adatait tartalmazó regiszteréből azok adatait vették vizsgálat alá, akik a felállított UTI diagnózis után legkésőbb három napon belül megkezdték az antibiotikus kezelés és az trimetoprim, amoxicillin, cefalexin, ciprofloxacin, vagy nitrofurantoin volt. A vizsgálatba vont populációban mintegy 180 ezer esetben rögzítettek legalább egy, antibiotikus kezelést igénylő UTI-t (az átvizsgált adatbázis szerint ez összesen több mint 420 ezer húgyúti infekciós eseményt jelentett). A szerzők a vizsgálat elsődleges végpontjaiként az UTI diagnózist követő antibiotikus kezelés mellett 14 napon belül bekövetkező akut veseelégtelenséget, hyperkalaemiát, illetve elhalálozást jelölték meg.

Eredményeik szerint az antibiotikus kezelés első 14 napjában trimetoprim és ciprofloxacin alkalmazása mellett több akut veseelégtelenséget észleltek, mint amoxicillin adásakor (a becsült odds arányok rendre 1,72, valamint 1,48; 95%-os konfidencia intervallumok (CI) rendre: 1,31 és 2,24 között, valamint 1,03 és 2,13 között). A kezelés első két hetében a hyperkalaemia amoxicillinhez viszonyítva csupán trimetoprim esetében volt gyakoribb (odds-arány: 2,27, 95%-os CI: 1,49 és 3,45 között). Mindezekkel szemben a hirtelen halál trimetoprim alkalmazása mellett nem volt gyakoribb, mint az amoxicillin kezelés esetén a teljes populációra vonatkoztatott becsült odds-arány 0,90 volt (95%-os CI: 0,76 és 1,07 között). Mindezzel szemben renin-angiotenzin rendszert gátló vegyületeket szedő betegpopuláció körében a trimetorpim kezelés első két hetében bekövetkezett halálra vonatkoztatott odds-arány 1,12-nek bizonyult (95%-os CI: 0,80 és 1,57 között). Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a 65 éves és idősebb betegpopuláció körében – renin-angiotenzin gátló szedésétől függetlenül – antibiotikus kezelést igénylő 1000 húgyúti infekcióra trimetoprim kezelés esetén 1 vagy 2-vel több hyperkalaemiás esemény, valamint nagyjából 2-vel több akut veseelégtelenség miatti kórházi beutalás várható, mint amoxicillin terápia mellett. A két szer esetén azonban már számottevő különbség mutatkozik a renin-angiotenzin gátló, valamint spironolakton kezelésben részesülő betegek alcsoportjában: amoxicillin kezeléshez képest 1000 esetre vonatkoztatva 18-cal több hyperkalaemiás eset, illetve 11-gyel több akut veseelégtelenség miatti kórházi beutalás várható.

A trimetoprim alkalmazása mellett ugyan magasabb arányban észleltek hyperkalaemiát, vagy akut veseelégtelenséget, mint más antibiotikum adásakor, de a különbség nem igazán számottevő. A szer alkalmazása önmagában nem növeli a hirtelen szívhalál kockázatát, azonban renin-angiotenzin gátló kezelésben, vagy kálium-megtartó vízhajtót szedők körében a trimetoprim kifejezetten növeli az akut veseelégtelenség vagy a hyperkalaemia kialakulásának kockázatát.

 

Forrás: BMJ

Dr. V-K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.