hirdetés

Munkajogi ismeretek az egészségügyi vállalkozások vezetéséhez

Tekintettel arra, hogy a praxis önálló – vállalkozási formában történő – irányítása nem képzelhető el alkalmazottak nélkül, az egészségügyi vállalkozás vezetője számára fontos a munkajogi szabályok ismerete. Megszegésük ugyanis kiemelten hátrányos következményekkel járhat. E hátrányok főként anyagi jellegűek, és két főbb csoportra oszthatók. Az egyik csoportot a munkaviszony létesítésével és megszüntetésével kapcsolatos szabályok megszegéséből következő kártérítési és egyéb fizetési kötelezettséggel (például végkielégítés) járó hátrányok, a másikat a munkaviszony létesítése és fennállása alatt elkövetett szabálysértésből következő, bírság jellegű hátrányok (például munkaügyi, munkavédelmi, szabálysértési bírság) alkotják. A jogág szabályainak ismeretét a jelenlegi egészségügyi jövedelmek és a hátrányos anyagi következmények mértékének aránytalansága is indokolja.

A munkajog főbb alapelvei

Akár a többi jogágban, a munkajogban is vannak bizonyos alapelvek, amelyeket önmagukban ritkán alkalmazunk. Lényegi szerepük, hogy ezeket ismerve az értelmezési problémát okozó konkrét szabályoknál helyesen ítéljük meg a jogalkotó szándékát. A munkajog legfontosabb alapelvei a következőkben foglalhatók össze.

A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a munkáltató és a munkavállaló jogait jóhiszeműen és tisztességesen köteles gyakorolni, egymást a munkaviszonnyal kapcsolatos körülményekről időben (a munkavállalót már a munkaszerződés megkötése előtt is) tájékoztatni kötelesek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Palla Gábor, Dr. Palla Sándor
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.