hirdetés

Nem igaz, hogy a szülésindítás növeli a császármetszési arányt

A szülő nők körében szorongás él azzal kapcsolatban, hogy a szülésindukció felesleges kockázatokat hordoz magában. A korábbi vizsgálatok ugyan azt jelezték, hogy ilyen esetekben nagyobb a császármetszés esélye, egy friss kutatás szerint azonban éppen fordított a helyzet.

hirdetés

A BJOG című lapban megjelent adatok szerint az indított szülések kapcsán kisebb a császármetszési arány. A University of Calgary dr. Stephen Wood által végzett elemzésébe olyan klinikai vizsgálatokat vontak be, akiknél a terhességi kor 37 és 42 hét között volt, és a vajúdás elhúzódott. Véletlen besorolás alapján kétféle stratégiát alkalmaztak: az egyik csoportban gyógyszeresen megindították a szülést, míg a másikban vártak addig, míg a szülés természetes módon lezajlott. A tanulmány szerzőinek összesen több mint 6200 olyan anyáról voltak adataik, akiknél szülésindukció történt, illetve 6200 olyan anyáról, akiknél úgy döntöttek, hogy várnak a szülés természetes lefolyására.

Az eredmények azt mutatják, hogy a szülésindukciós csoport 17 százalékánál került sor végül császármetszésre, míg a másik csoportban 20 százaléknál. A vizsgálatot vezető dr. Wood figyelemre méltónak tartja, hogy a vizsgálat a császármetszési arány kismértékű csökkenését igazolta.

A Huffington Post nemrégiben számolt be egy vizsgálatról, mely szerint az Egyesült Államokban igen széles határok, 7, 1 százalék és 69.9 százalék között változnak az egyes kórházakban a császármetszési arányok. A cikk szerint a nagy szórás az egyes intézményekben folytatott eltérő gyakorlatra vezethető vissza, ugyanakkor a szerző arra is emlékeztet, hogy az USA-ban 1996 és 2011 között összességében 12 százalékkal emelkedett a császármetszések aránya.

Gyakorlatokról és arányoktól függetlenül a császármetszés valóban hordoz magában bizonyos kockázatokat, ezért érthető az anyák vonakodása a műtéttől. Császármetszés kapcsán például nagyobb a húgyhólyag és a belek sérülésének esélye. Ezen túlmenően a császármetszéssel világra jött újszülötteknél gyakrabban fordulnak elő légzési problémák is. A Centers for Disease and Control (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban a szülések 32 százalékát császármetszéssel fejezik be, ezzel a császármetszés a leggyakoribb műtéti beavatkozás.

Bár a beszámoló rávilágít, hogy a szülésindítás nem szükségképpen függ össze a császármetszés szükségességével, Soo Downe, a University of Central Lancashire professzora úgy nyilatkozott a Reutersnek, hogy a szülésindukciók számának csökkentése nem feltétlenül fogja maga után vonni a császármetszési arány csökkenését: „Valóban túlságosan korai lenne, ha megpróbálnánk végkövetkeztetéseket megfogalmazni arra vonatkozóan, mi okozza a különbségeket.”

A szerzők úgy vélik, hogy a meglepő eredmények talán a „nem-kezelés hatásának” tudhatók be, ezért ennek tisztázására további kutatásokat tartanak szükségesnek. A vizsgálat vezetője addig is fontosnak tartja kiemelni: „Úgy vélem, hogy a várandósoknak kevésbé kellene aggódniuk amiatt, hogy pusztán attól szükségessé válik-e császármetszés végzése, hogy szülésindukció történt.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.