hirdetés

Nem műtéti volumenredukció súlyos emfizémában

Hosszú távon is biztonságos a súlyos emfizéma kezelése a bronchoszkópos volumenredukciós spirállal (coil), az elért állapotjavulás azonban idővel visszaeshet. 

hirdetés

A krónikus légzőszervi betegek száma hazánkban is megsokszorozódott. Az emfizéma a  krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egyik típusa, amelyik az alsó légutak, léghólyagocskák visszafordíthatatlan tágulatával jár. Végstádiumú emfizémában az egyik lehetőség a tüdőtranszplantáció, a másik a volumenredukciós műtét. A betegek állapotán javít a műtét, amely azonban nem csak drága, műszer és szakemberigényes, hanem egyben hosszú kórházi műtéti előkészítést igényel - ezért relatíve ritkán végzik. Ennek a magas kockázatú betegcsoportnak nyújthat reményt a Reuters Healthben megjelent híradás.

A bronchoszkópos tüdőtérfogat csökkentés (BLVR) egy meglehetősen új, csupán kis mértékben invazív beavatkozás a súlyos emfizéma kezelésére, mely ugyan rövid távon már biztonságosnak és hatékonynak bizonyult, a hosszú távra vonatkozó adatok azonban hiányoztak. A vizsgált volumen redukciós „RePneu spirál”(coil) (PneumRx, Inc.) a súlyos emfizéma hosszú távú kezelésében biztonságosnak bizonyult, ugyanakkor egyeseknél az idő előrehaladtával fokozatosan csökkent a kezelés hatásfoka az első hosszú távú nyomonkövetéses tanulmány szerint.

A Respirology november 23-i online számában megjelent tanulmányban Dr. Jorine Hartman és mtsai (University Medical Center Groningen) pácienseiket egy-, két-, ill. három évig követték nyomon a RePneu spirál behelyezése után. A RePneu nikkel-titán spirálokat bronchoszkóppal juttatják a tüdőkbe, két egymást követő beavatkozás során, fluoroszkópia segítségével. A helyükre került spirálok nyomást gyakorolnak a tüdő parenchymára.

A résztvevő 38 beteg közül 35 jelentkezett az 1 éves kontrollon, míg a második évben 27-en, a harmadikban pedig 22-en jelentek meg. Légzésfunkciót, hat perc séta távolságot, és releváns kérdőíveket néztek végpontként. A kutatók szerint a beavatkozás után egy évvel minden páciensnél szignifikánsan jobb eredmények születtek a kezelést megelőzőekhez képest. Két év távlatában is szignifikánsan javult teljesítményt mértek az esetek többségében. A kezelés után három évvel a betegek közel felénél továbbra sem vesztett hatékonyságából a spirálos kezelés. Nem észleltek kései légmellet, spirálelmozdulást, nagyobb mennyiségű vérköpést vagy fertőzéses komplikációkat, továbbá váratlan –az eszköznek betudható- szövődményeket és a kezeléssel kapcsolatos haláleseteket sem. "A tanulmányunk fő hátránya a kontrollcsoport hiánya, és a lehetséges kiválasztási hibák...” „ Habár az éves kontrollokon a páciensek többsége részt vett, a kettő illetve hároméves ellenőrzések eredményei fenntartással kezelendők, minthogy a rosszabb eredményeket elérő betegek feltehetőleg kevésbé térnek vissza kontrollra”, teszik hozzá a szerzők. A kezelés hosszú távú hatékonyságát és biztonságosságát vizsgáló tanulmány már előkészületben van. 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.