hirdetés

Nirogacestat desmoid tumorokra

A desmoid tumorok lokálisan agresszív lágyrész-daganatok, melyek ellen eddig nem volt semmilyen szisztémás kezelési lehetőség. A nirogacestat lehet az első ilyen új hatóanyag.

hirdetés

A nirogacestat (a Connecticut állambeli SpringWorks Therapeutics fejlesztése) egy orálisan adható, kismolekulájú gamma-szekretáz gátló (GSI), amely a desmoid tumorok által nagy mennyiségben expresszált (a sejtek differenciációjában résztvevő) Notch jelátviteli utat célozza meg.

A nirogacestat a Fázis III, DeFi-vizsgálatban a placebóhoz képest szignifikánsan javította a progressziómentes túlélést (PFS-t), és jelentősen csökkentette az életminőséget befolyásoló tüneteket. A vizsgálattal kapcsolatos dokumentációt még ebben évben benyújtják az FDA-nak a szer törzskönyvezésére vonatkozó kérelemmel.

Párizsban, a(z) European Society for Medical Oncology (ESMO) kongresszusán 2022. szeptember 10-én ismertetett Fázis III vizsgálatban a nirogacestat „gyors, tartós és statisztikailag szignifikáns módon javított a vizsgálat összes elsődleges és másodlagos végpontját”. Ez az első olyan vizsgálat, melyben – bármely indikációban – igazolni tudták a gamma szekretáz gátlók klinikai értékét. Annak ellenére, hogy gyakran okoz petefészek-működési zavarokat, kezelhető biztonságossági profillal rendelkezik, ezért vélhetően a szisztémás kezelést igénylő desmoid tumoros betegek kezelésére alkalmasnak látszik. Addig adható, ameddig a betegnek hasznos, azaz amíg a betegség nem progrediál.

Egy ritka daganat nagy vizsgálata

A DeFi vizsgálatban először igazolták egy új kezelés, egy hatásmechanizmus előnyeit egy olyan betegségben, melyben igen korlátozottak a kezelési lehetőségek – méltatta az eredményeket Prof. Dr. Jean-Yves Blay (University Claude Bernard in Lyon, France) – és ez meg fogja változtatni a gyakorlatot. A DeFi-ben egy ritka daganatos betegségben végeztek el egy nagy, placebóval ellenőrzött vizsgálatot, és bebizonyították, hogy „a megfelelő gyógyszerrel kell a megfelelő beteget kezelni”. A vizsgálat sikere ismét rámutatott arra, hogy a ritka daganatokat egy arra kijelölt „referencia”- központnak kell jelenteni, így a klinikai vizsgálat gyorsan megszervezhető, és az új kezelés hamar eljuthat a ritka betegségben szenvedőkhöz.

Dr. Blay megjegyezte, hogy számos különböző kezelési lehetőség van a desmoid tumorok kezelésére (pl. a sorafenib-Nexavar), de nem világos, hogy a nirogacestat a nem progrediáló betegségben jár-e valamiféle tüneti eredménnyel? A kezelés hatásainak és a rezisztenciának a lemérésére szükség lenne biomarkerekre, és ki kell értékelni a gyógyszer hosszú távú toxikus hatásait is. Szintén nem világos, hogy milyen következményei lesznek a petefészek működési zavarnak pl. a jövőbeli terhességekre.

Részletes eredmények

Dr. Kasper előadásában kifejtette, hogy a desmoid tumorok változatos megjelenésűek, lefolyásuk megjósolhatatlan, ezért nincs igazolt kezelés, a megfelelő ellátás nagy kihívást jelent. Az agresszív helyi növekedés miatt a desmoid tumorok fájdalmakat, torzulásokat, működési zavarokat okoznak. Ilyen módon egyénre szabott kezelésekre van szükség a daganat optimális ellátása és a szerteágazó tünetek enyhítése érdekében: csökkenteni kell a fájdalmakat, javítani kell a daganat által érintett működéseken és az életminőségen. A mai guideline-ok öt lépésben javasolják a desmoid tumorok kezelésének kiválasztását: a bizonyítékok szintje, az összes válasz aránya, a PFS arány, az egyszerű adminisztráció és a várható toxicitás.

A DeFi vizsgálatba progresszív desmoid tumoros betegeket vettek be és a daganat elhelyezkedése szerint (intraabdominális-extraabdominális), műtétre alkalmatlan, kezelésben még nem részesült, kezelésre nem reagáló, vagy egy valamilyen kezelés után kiújult daganatok szerint csoportosították. Olyan daganatos betegeket vettek be a vizsgálatba, akik legalább 20%-os progressziót mutattak és „kezelésre volt szükségük”. Nem vették be a vizsgálatba azokat, akiknek daganata „kis kiterjedésű” volt, vagy akik a desmoid tumoroknál előforduló spontán regresszióban voltak

Világszerte 37 centrumból 142 beteget gyűjtöttek össze. Randomizálás után az egyik csoport napi 2 x 150 mg nirogacestatot, a másik csoport napi 2 x 1 placebót szedett 28 napos ciklusokban a radiológiailag igazolható progresszió bekövetkeztéig, amikor a vizsgálatot nyílttá tették, és a beteg választhatott a nirogacestat-, vagy a placebo kezelés között.  A betegek medián életkora 34 év volt, kétharmaduk nőbeteg volt. Az esetek kb. 40%-ában multifokális volt a betegség.

Az április 7-én végzett elsődleges analízis szerint a nirogacestat csoportban szignifikánsan csökkent a betegség progressziója, a medián PFS-t még nem érték el – miközben a placebo csoportban ez 15,1 hónap volt (HR: 0,29, P<0,001). A hatás a betegek minden alcsoportjában (életkor, nem, daganat jellemzők, előzetes kezelések) jelentkezett. A nirogacestat csoportban szignifikánsan több volt az objektív válasz (41% vs 8%, P<0,001). Komplett válasz alakult ki a betegek 7%-ában, míg a placebo csoportban nem észleltek komplett választ. A nirogacestat csoportban 5,6 hónap, a placebo csoportban 11,1 hónap volt szükséges a válasz kialakulásához. A nirogacestat csoportban a fájdalom súlyossága a 10. ciklusra jelentősen csökkent a placebo csoportban mérhető fájdalomhoz képest (a Brief Pain Index-Short Form alapján -1,5, P<0,001).

A nirogacestat csoportban lényegesen javultak a desmoid tumorok tünetei a DT Symptom Scale és a DT Impact Scale szerint (mindkettő P<0,001), valamint a betegek általános egészségi állapota (P=0,007), fizikai funkciói (P<0,001) és az EORTC Quality of Life Questionnaire-Core-30 szerinti működései (P<0,001).

20,6 hónap medián kezelés után a betegek 57%-ánál jelentek meg grade 3, vagy súlyosabb mellékhatások a nirogacestat csoportban, míg a placebo csoportban 11,4 hónap után 17%-ban voltak láthatók. A leggyakoribb mellékhatása az aktív gyógyszer mellett a hasmenés (84%), a hányinger (54%), a fáradtság (51%) és a hipofoszfatémia (42%) volt, de a mellékhatások 95%-a grade 1, vagy grade 2 volt, és általában az első ciklusban jelentkezett. A petefészek működési zavar a nemzőképes korú nők 75%-ban volt észlelhető, medián kezdetük a 9. héten következett be, medián tartamuk 21 hét volt. A működési zavar a betegek 74%-ánál megoldódott – még azoknál is, akik folytatták az aktív terápiát.

Forrás:

Davenport L. First drug for desmoid tumors: ’impressive’ data for nirogacestat. Medscape Medical News > Conference News > ESMO 2022. September 10, 2022.

2022 Congress of the European Society for Medical Oncology (ESMO): Abstract LBA2. Presented September 10, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.