hirdetés

Pajzsmirigy-rezisztencia és halálozás CKD-ben

A pajzsmirigyhormonnal szembeni csökkent központi érzékenység krónikus vesebetegségben összefüggésbe hozható a halálozás fokozott kockázatával normális pajzsmirigyműködés esetén is.

hirdetés

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) kóros szintje magasabb halálozási kockázattal jár a krónikus vesebetegségben (CKD) szenvedőknél, de az, hogy ez a kockázat kiterjed-e a normális pajzsmirigyműködésű betegekre, továbbra is ellentmondásos.

A 2024. augusztus 6-án jelent meg a BMC Public Health online kiadásában megjelent közleményben Qichao Yang és munkatársai (Affiliated Wujin Hospital of Jiangsu University, Changzhou, Kína) a pajzsmirigyhormonra való központi érzékenység és a teljes halálozás kockázata közötti összefüggést vizsgálták 1303 CKD-s euthyreoid páciens (átlagéletkor 60 év; 59% nő) esetében, akik betegségadatai a National Health and Nutrition Examination Survey adatbázisából (2007-2012) származtak.

Valamennyi résztvevő CKD I-IV. stádiumban volt, amelyet a becsült glomeruláris filtráció ráta < 60 ml/perc/1,73 m2 és/vagy a vizelet albumin-húgyúti kreatinin arány ≥ 30 mg/g volt. A pajzsmirigyhormonnal szembeni központi érzékenységet elsősorban egy új központi pajzsmirigyhormon-rezisztenciaindex, a Thyroid Feedback Quantile-based Index (TFQI) segítségével értékelték, a szabad tiroxin és TSH koncentráció felhasználásával. A résztvevőket átlagosan 115 hónapig követték, ezalatt 503-an haltak meg.

A követési időszak alatt elhunyt CKD-s betegek TFQI értéke szignifikánsan magasabb volt (P < 0,001), mint a túlélőké. A teljes halálozás aránya a legalacsonyabb TFQI tercilisekben 26,61%-ról a legmagasabb tercilisekben 40,89%-ra emelkedett (P = 0,001). A TFQI egységnyi növekedése a teljes halálozás 40%-kal megnövekedett kockázatával járt együtt (kockázati arány, 1,40; 95% CI, 1,10-1,79).

Ez a TFQI-szint és az összhalálozás közötti összefüggés minden alcsoportban fennállt, amelyet életkor, nem, faj, testtömegindex, magasvérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek és CKD-stádiumok szerint rétegeztek.

„Vizsgálatunk azt mutatja, hogy a pajzsmirigyhormon iránti csökkent érzékenység összefüggésbe hozható a normál pajzsmirigyműködésű CKD-s betegek összhalálozásával, függetlenül más hagyományos kockázati tényezőktől és társbetegségektől” - írták a szerzők.

A vizsgálat korlátai közé tartozik, hogy a pajzsmirigyműködést csak a kiindulási időpontban mérték, annak időbeli változásáról nincsenek adatok. A vizsgálatból kizárták a pajzsmirigyhormon-pótló terápiában részesülőket, de nem vették figyelembe az egyéb, a pajzsmirigyműködést esetleg befolyásoló gyógyszerhasználatot, például a béta-blokkolókat, a szteroidokat és az amiodaronokat. Lehetséges zavaró tényezőként nem vonták be az elemzésbe a pajzsmiriggyel kapcsolatos antitesteket, a metabolikus szindrómát és a nem alkoholos zsírmájbetegséget.

A vizsgálatot a Csangcsoui Egészségügyi Bizottság támogatta.

 

Forrás:

Yang, Q., Dong, R., Yan, H. et al. Impaired sensitivity to thyroid hormone correlates to all-cause mortality in euthyroid individuals with chronic kidney disease. BMC Public Health 24, 2134 (2024). https://doi.org/10.1186/s12889-024-19660-x

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.