hirdetés

Pajzsmirigyhormonpótlás és kognitív zavar

Egy új kutatás szerint a 65 éves és idősebb, alacsony thyrotropinszintű és pajzsmirigyhormon-terápiában részesülő betegeknél megnő a demencia és más kognitív problémák kockázata.

hirdetés

A JAMA Internal Medicine-ben október 23-án megjelent vizsgálat megállapította, hogy ezeknél a thyrotropinhiányos betegeknél nagyobb a valószínűsége a kognitív zavarok előfordulásának (korrigált kockázati arány (aHR), 1,39; 95% CI, 1,18 - 1,64; P<0,001). A thyrotoxicosis belső és külső okai szerinti bontásban az exogén thyrotoxicosis jelentős kockázati tényező volt (aHR, 1,34: 95% CI, 1,10 - 1,63; P=0,003), míg az endogén thyrotoxicosis esetén a kockázat növekedése nem volt statisztikailag szignifikáns (aHR, 1,38; 95% CI, 0,96 - 1,98; P=0,08). A vizsgálat azt is megállapította, hogy a nőknél nagyobb valószínűséggel volt alacsony a thyrotropin (pajzsmirigy-stimuláló hormon/TSH) szintje, mint a férfiaknál, és nagyobb volt a túlkezelés valószínűsége. Tehát a hyperthyreosis, legyen az oka akár pajzsmirigyhormon túladagolás, akár endogén pajzsmirigy túlműködés egyaránt megnöveli a kognitív problémák kialakulásának valószínűségét.

A pajzsmirigy túlműködés és a kognitív zavarok közötti összefüggést vizsgáló korábbi tanulmányok, gyakran nem vonták be azokat, akik már szedtek pajzsmirigyhormonokat.

A tanulmányban Dr. Jennifer S. Mammen (John Hopkins University School of Medicine, Baltimore) és munkatársai a 2014-ben kezdődő 10 éves időszak alatt elemezték a Johns Hopkins Community Physicians Network alapellátásban részesülő 65 éves és idősebb betegek elektronikus egészségügyi nyilvántartását. A betegeknek 30 napos különbséggel legalább kétszer kellett felkeresniük orvosukat.  Egyik betegnek sem volt alacsony TSH-szintje sem kognitív zavara az első orvosi vizsgálatot követő 6 hónapon belül. A vizsgálatba több mint 65 000 beteget vontak be. A betegek valamivel több mint fele (56%) nő volt, közel 70%-uk fehér, 19,3%-uk fekete, 4,6%-uk ázsiai és 0,4%-uk amerikai indián. A vizsgálati időszak alatt 2710 betegnél csaknem 25 000 alacsony TSH-szintet mértek. Az alacsony TSH-szintek többsége exogén eredetű volt (14 875), ezt követte az ismeretlen eredetű (5833) és az endogén (4159). A követési időszak alatt a betegek 7,2%-ánál (4779) diagnosztizáltak újonnan kialakult kognitív zavart, amely az esetek 77%-ában demencia volt.

A szerzők szerint az alapellátásban orvosoknak alaposan meg kell fontolniuk, hogy az idősebb betegeknél szükséges-e pajzsmirigyhormon-terápia, és ha igen, akkor nagyon kell ügyelni a túlkezelés elkerülésére. Bizonyított, hogy pajzsmirigy túlműködés esetén növekszik a pitvarfibrilláció, a csontritkulás és a csonttörés és a vizsgálat tanusága szerint a kognitív zavarok magasabb arányával is számolnunk kell.

Dr. Jean Chen (Texas Diabetes & Endocrinology) kommentárjában egyet értett azzal, hogy a 65 éves és idősebb populációt nem kell olyan agresszívan kezelni a pajzsmirigyhormonokkal, és ebben a populációban egyre több túlkezelésből eredő komplikáció fordul elő. Az idősebb betegek gyakori panaszai, mint a székrekedés, a hidegérzet vagy a fáradtság, akár pajzsmirigy-alulműködés tünetei is lehetnek, ugyanúgy, ahogy vérszegénység, vitaminhiány, depresszió, perimenopauza, menopauza, inzulinrezisztencia és alvási apnoe esetén is jelentkezhetnek. Szükség esetén javasolt a családorvosnak endokrinológussal konzultálni a lehetséges kezelési tervvel és a differenciáldiagnózis felállításával kapcsolatban.

Emellett Chen szerint más tanulmányok kimutatták, hogy a pajzsmirigyhormonnal történő kezelés vagy nem oldotta meg a betegek panaszait, vagy negatívan hatott a szorongásra, az izomerősségre és a csontsűrűségre, vagy növelte a ritmuszavarok kockázatát. Ezért fontos minden esetben mérlegelni a pajzsmirigyhormonpótlás kockázatait és előnyeit.

 

Forrás:

JAMA Intern Med. Published online October 23, 2023. doi:10.1001/jamainternmed.2023.5619

Kapcsolódó:

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.