hirdetés

Ritka betegségek diagnózisa gének bekapcsolásával

A CRISPR technikával könnyen hozzáférhető szövettípusok segítségével is diagnosztizálhatók ritka betegségek.

hirdetés

A The American Journal of Human Genetics folyóiratban január 24-én jelent meg az Aarhus University kutatóinak cikke, amelyben egy olyan áttörésről számoltak be, amely a jelenleginél sokkal egyszerűbbé teheti a ritka genetikai eredetű betegségek diagnosztizálását. Több mint 7000 különböző olyan ritka genetikai betegség létezik, amelyek diagnosztizálása jelentős kihívást jelent, és hosszú időbe telhet, amíg a beteg a helyes diagnózist megkapja.

A most nyilvánosságra hozott vizsgálat során a kutatók a CRISPR-technológiát használták az igen könnyen hozzáférhető sejtekben, például a bőrben vagy a vérben lévő gének aktiválására, majd azt kezdték el monitorozni, hogy helyesen áll-e össze a hírvivő RNS (mRNS) a splicingnak nevezett biológiai folyamat során. (A splicing az a folyamat, amikor a transzkripció során az mRNS-be átíródott nem-kódoló szakaszok, az intronok kivágásra kerülnek, hogy a fehérjék képződésének helyére, a riboszómára már csak a kódoló szekvencia jusson el.)

Ez azért fontos előrelépés, mivel a ritka betegségekkel összefüggő gének 19%-a “inaktív” a könnyen hozzáférhető szövetekben, például a bőrsejtekben és a vérsejtekben.

“Ez azt jelenti, hogy eddig nem tudtuk megfelelően vizsgálni a géneket, mert csak bizonyos szövetekben, például az idegrendszerben aktívak, és ez jelentős akadályt jelenthet olyan esetben, amikor azt kell megvizsgálnunk, hogy egy adott génváltozat okozza-e a betegséget” - nyilatkozta Uffe Birk Jensen, a kutatás vezetője.

Itt jön a képbe az úgynevezett CRISPR-aktiválás, mint potenciálisan forradalmi megoldás. Ez a technika lehetővé teszi a kutatók számára, hogy “bekapcsoljanak” olyan géneket, amelyek normális esetben inaktívak lennének a könnyen hozzáférhető bőr-vagy vérsejtekben.

A kutatás során például sikerült aktiválni az MPZ gént, amely normális esetben csak az idegpályák szigetelőrétegében, a mielinhüvelyekben aktív. A gén bőrsejtekben megvalósított aktiválása új lehetőségeket nyújthat a genetikai betegségek elemzéséhez, diagnosztizálásához és alaposabb megértésükhöz.

“A CRISPR aktiválással a gén természetes környezetben is bekapcsolható. Nincs szükség génmódosításra a sejtmodellekben, egyszerűen csak mintát kell venni a páciensből. Ugyanaz a módszer különböző betegeknél is alkalmazható, és könnyen adaptálható más génekre. Egyszerűsége mellett a másik előnye, hogy nagyon gyors módszer, így már néhány héten belül eredményt kaphatunk” - fejtette ki Uffe Birk Jensen.

A ritka genetikai betegségek diagnosztizálásában az egyik legnagyobb kihívást azok összetett és gyakran rejtett természete jelenti. Ezeket a betegségeket a genetikai variánsok széles skálája okozhatja, amelyek közül sok ritka vagy az adott betegnél egyedi előfordulású, ami jelentősen megnehezíti a betegség konkrét okának azonosítását. A beteg tüneteinek minél részletesebb ismerete mellett a kiterjedt genetikai elemzések nagyon időigényesek: ilyenkor a beteg genetikai állományát ismert betegségmintázatokkal vetik össze. További akadály, hogy az esetlegesen érintett gének közül sok egyáltalán nem aktív az olyan gyakori vizsgálati szövetekben, mint a vér és a bőr, ami még nehezebbé teszi, hogy világos képet kapjunk a betegségek genetikai alapjairól. Ez tovább hosszabbítja a diagnosztikai eljárásokat, növeli a betegek és a családok bizonytalanságát, és késlelteti a megfelelő kezelés megkezdését.

A kutatók reményei szerint az új módszer alkalmazásával megnyílhat az út a ritka genetikai betegségek hatékonyabb, pontosabb és hozzáférhetőbb, szélesebb körben elérhető diagnosztizálása előtt.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Danish study could pave the way for better diagnosis of rare genetic diseases

CRISPR activation to characterize splice-altering variants in easily accessible cells

Irodalmi hivatkozás:

Thorkild Terkelsen et al, CRISPR activation to characterize splice-altering variants in easily accessible cells, The American Journal of Human Genetics (2024). DOI: 10.1016/j.ajhg.2023.12.024

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.