hirdetés

Rizsfogyasztás és kardiovaszkuláris betegségek

Kétszázezernél is több egészséges felnőtt megfigyelése alapján amerikai kutatók azt állítják: a rizs gyakoribb vagy ritkább fogyasztása semmilyen módon nem függ össze a szív- és érbetegségek kifejlődésével.

hirdetés

Az életvitel részeként a táplálkozás szerepéről mind többet tudunk, jelentős részben éppen olyan kutatások jóvoltából, amelyek a leggyakoribb kórképek etiológiáját igyekeztek jobban megismerni. Az utóbbi időben fontos, kedvező adatok láttak napvilágot a halálozási statisztika első helyén álló szív-ér rendszeri betegségekkel kapcsolatban. A mediterrán étrend fogyasztásával a legnagyobb mortalitással járó kórképek gyakoriságában lehet kedvező változást elérni.

A világ népességének igen nagy része számára alapvető élelmiszer a rizs. Az Egyesült Államok táplálkozáskutatóit azért foglalkoztatta nagymértékben ennek a kiemelkedően fontos tápláléknak a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában játszott esetleges szerepe, mert az USA területén élő, különböző rasszokhoz tartozó népesség körében bizonyos kórképek előfordulási gyakorisága jelentős eltéréseket mutat. Ugyanakkor a fehér és a barna rizs fogyasztásának esetleges speciális egészségügyi jelentőségéről eddig nem voltak megbízható adatok.

Az USA egyik legtekintélyesebb egyeteme, a Harvard Medical School, illetve az Egyesült Királyságban a Cambridge School of Clinical Medicine munkatársai hatalmas tanulmányban vizsgálták a rizs fogyasztásának szerepét a szív- és érbetegségek kifejlődésében. Eredményeiket az American Journal of Clinical Nutrition januári száma közölte.

Az amerikai népesség táplálkozási szokásai és a kardiovaszkuláris betegségek összefüggésének kiterjedt vizsgálatára az USA területén évtizedek óta folyó epidemiológiai tanulmányok adatainak egyesítése adott lehetőséget. A Nurses Health Study (1984–2010) 73 228, a Nurses Health Study II. (1991–2011) 92 158 egészségügyben dolgozó nő, a Health Professionals Follow-Up Study (1986–2010) 42 170, egészségügyben tevékenykedő férfi egészségi adatainak áttekintését, összesítését tette lehetővé.

A résztvevők gondos előzetes vizsgálatok alapján sem szív- és érbetegségben, sem rosszindulatú daganatos betegségben nem szenvedtek a vizsgálat kezdetén. Részletes étkezési listát töltöttek ki a megfigyelés elején a fehér rizs, a barna rizs és az egyéb élelmiszerek fogyasztására vonatkozólag. A 4 393 130 megfigyelési év során a teljes csoportban 12 391 kardiovaszkuláris betegséget figyeltek meg. Az ismert kockázati tényezők (demográfia, életmód, egyéb étkezési szokások) figyelembevétele után nem találtak összefüggést a rizsfogyasztás és a szív-ér rendszeri betegségek kockázata között. Nem jelentett többletkockázatot az sem, ha a vizsgálati alany naponta legalább öt adag fehér rizst, barna rizst vagy bármilyen rizst evett, de az sem, ha heti 1 adagnál is kevesebb rizs került a tányérjára.

„A több vagy kevesebb rizs fogyasztása nem játszik szerepet a kardiovaszkuláris betegségek etiológiájában, a népesség által szokásos módon fogyasztott rizsmennyiség az USA lakossága számára kockázatot nem jelent” – foglalják össze a kutatók vizsgálatuk eredményeit.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.