hirdetés

Szoptatással a stroke ellen

A csecsemők anyatejjel való táplálása védi a szoptató nőket a későbbi stroke ellen.

hirdetés

Egy új megfigyeléses vizsgálatban kimutatták, hogy azoknál a posztmenopauzában lévő hölgyeknél, akik szülés után szoptatták kisbabájukat, életük későbbi szakaszában 23%-kal kevesebb a stroke előfordulása azokhoz képest, akik bár szültek, de soha nem szoptatták csecsemőjüket.

A tanulmány első szerzője, Dr. Lisette T. Jacobson (Department of Preventive Medicine and Public Health at the University of Kansas School of Medicine, Wichita) elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy az adatok szerint a stroke kockázata evvel az egészséges beavatkozással csökkenthető, és támogatni kell az anyatejjel való táplálást. A nem spanyol eredetű fekete asszonyok a hosszú szoptatási periódus révén különösen jelentős előnyt élvezhetnek,, a stroke egyéb kockázati faktoraival igazítva az előfordulási gyakoriság csökkenése 48%-ot ér el.

Régebbi vizsgálatokban már igazolták, hogy a csecsemő legalább 9, vagy több hónapig tartó anyatejjel való táplálása csökkenti az anyai kardiovaszkuláris betegségek (magas vérnyomás, hiperlipidémia, metabolikus szindróma) kockázatát. Az is kiderült, hogy a hosszantartó szoptatás csökkenti az anyai 2-es típusú diabetes kialakulásának kockázatát és csökkenti az anya szülés utáni testsúlyát is. A stroke esélyeit viszont kevés vizsgálat tanulmányozta.

Az analízis a Women’s Health Initiative 80.191 női résztvevőjének adatait tartalmazta. Az átlagosan 12,6 év követés alatt 2699 asszony (3,4%) szenvedett stroke-ot. A kiinduláskor átlagosan 63,7 éves nők 58%-a (n=46,699) vallotta azt, hogy anyatejjel táplálta csecsemőjét. A szoptató nők 51%-a csak 1-6 hónapig, 22%-a 7-12 hónapig és 27%-a 13 hónapig, vagy még tovább szoptatott. Számos kockázati faktorhoz való igazítás után a kutatók kimutatták, hogy a szoptatás jelentősen csökkenti a stroke kockázatát (igazított HR: 0,77, 95%CI 0,70-0,83), és a legerősebb a védő hatás a nem spanyol eredetű fekete nőknél volt mérhető (igazított HR: 0,52, 95%CI 0,37-0,71). A spanyol eredetű nőknél 32%-os a védőhatás (HR: 0,68, 95%CI 0,30-1,54) a soha nem szoptatókhoz képest, míg a nem spanyol fehér nőknél ez mindössze 21%-os volt (HR: 0,79, 95%CI 0,73-0,87).

A hosszabb szoptatás jobban csökkenti a stroke kockázatát: 1-6 hónapos szoptatás után 19%-kal (HR0,81, 95%CI 0,74-0,90), 7-12 hónapos szoptatás után 25%-kal (HR: 0,75, 95%CI 0,66-0,85), míg 13 hónap (vagy több) szoptatás után 26%-kal (HR: 0,74, 95%CI 0,65-0,83) csökken a későbbi stroke kockázata. A hosszabb szoptatás kedvező hatása a legerősebb a nem spanyol fehér nőknél, és a nem spanyol fekete nőknél (trend P<0,01). A kedvező, a stroke kockázatát csökkentő hatás a különféle kockázati faktorokhoz (életkor, etnikum, képzettség, gyermekek száma, családi anamnézis, testmozgás, dohányzás, testtömeg index, multivitamin szedés) való igazítás után is kimutatható.

Dr. Jacobson megjegyezte: „nem meglepő, hogy a nem spanyol fekete asszonyoknál láttuk a legnagyobb kockázatcsökkentő hatást, hiszen közöttük sokkal több a magas vérnyomásosban szenvedő, az elhízott, a cukorbeteg,és a rendkívül keveset mozgó , így indokolatlanul nagy számban szenvednek stroke-ot a számos kockázati faktor megléte miatt. Ráadásul a nem spanyol fekete asszonyok mindössze 35%-a szoptat 6 hónapig, és csak 17%-uk táplálja csecsemőjét anyatejjel 12 hónapig. A spanyol eredetű asszonyok valamivel jobban állnak: 51%-uk szoptat 6 hónapig, 26%-uk 12 hónapig, míg a nem spanyol fehér asszonyok 56%-a szoptat 6 hónapig és 31%-uk 12 hónapig. A WHO és az American Academy of Pediatrics egyaránt javasolja a legalább 6 hónapos, de lehetőleg egy éves szoptatást, ami mind az anya, mind a csecsemő számára komoly egészségügyi előnyökkel jár.

A szerzők megjegyezték, hogy nem szükséges oki összefüggést keresni a szoptatás és a stroke kockázata között. Az anyatejjel való táplálást általában az egészségesebb életstílusú nők választják, a soha nem szoptatók között jóval gyakoribbak a dohányosok, a magasabb testtömeg-indexűek, a nem egészségesen táplálkozók és a keveset mozgó, sportoló hölgyek. Ilymódon az anyatejjel való táplálást inkább a kockázat jelzőjének (risk marker), és nem a kockázat egyik tényezőjének (risk factor) kell tekinteni. Viszont az összefüggés a sok-sok kockázati faktorhoz való igazítás után is statisztikailag szignifikáns maradt, ezért további adatok szükségesek annak megállapításához, hogy milyen biológiai mechanizmusok állnak a szoptatás és a stroke kockázatának csökkentése között.

A tanulmányhoz kommentárt fűző Dr. Larry B. Goldstein  (KY Clinic at the University of Kentucky, Lexington) véleménye egyezik: a szoptatás, vagy annak hiánya inkább kockázati marker, mint kockázati faktor. Gyakran még igazított analízisekben sem lehet elkülöníteni a kockázati markert (ami nem vezet a betegségre) a kockázati tényezőtől (ami részt vesz a betegség kialakulásában). Mindemellett a cikk egy jól kivitelezett prospektív kohorsz vizsgálatot ismertetett.   

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Neurology News

2. JAHA

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.