hirdetés

Teherbeesés és az asztma

Az asztma befolyásolja a termékenységet és a teherbeesés idejét és a kezeletlen asztmás nőknek még több időre volt szükségük a megtermékenyüléshez, mint a kezelteknek.

hirdetés

Nem meglepő, hogy egy gyulladásos állapot befolyást gyakorolhat a termékenységre, de talán ennél többről van szó az asztma esetében. Egy dán tanulmányban olyan monozigóta és heterozigóta női ikerpárokat vizsgáltak, akik közül az egyik asztmás volt a másik nem. Az eredmények azt mutatták, hogy az asztma meghosszabbítja a teherbeeséshez szükséges időt (TTP), egyenlő mértékben mind az atópiás, mind a nem atópiás asztmás betegeknél. Ez igaz a kezelt (inhalációs szteroid terápia mellett is) és kezeletlen asztmásokra is, ugyanakkor a kezeletleneknek több időre volt szükségük a megtermékenyüléshez.

A tanulmány kérdőívek önkéntes kitöltése alapján készült. A 15 000 kiválasztott ikerből valamivel több, mint a fele válaszolt. A nem-válaszolók általában fiatalabbak voltak, ez azonban nem befolyásolja az eredményeket a szerzők szerint. A kérdőív egyszerű kérdésekből épült fel, úgymint „Volt valaha is allergiája?” illetve „Volt valaha is asztmája?” Az asztma súlyosságának megállapítása érdekében további, részletesebb kérdések is szerepeltek a kérdések közt a rohamoldó inhalátorokra és belélegzett szteroidokra vonatkozóan. Az ikerpárok tanulmányozásának egyik nagy előnye, hogy a nem asztmás iker kontrollként szolgálhatott.

Eredmények:

Az asztmás nők némileg magasabb testtömeg-indexszel (BMI) rendelkeztek, továbbá hamarabb váltak ivaréretté testvéreikhez viszonyítva. Az asztmásoknál nagyobb százalékban volt jellemző a hosszabb TTP (time to pregnancy) Ez az eredmény nem változott jelentősen az életkor, BMI, dohányzás, társadalmi-gazdasági státusz, illetve ivarérett kor szerint rendezve sem. Az atópia önmagában nem bizonyult kockázati faktornak a TTP szempontjából. A kezeletlen asztmásoknál hosszabb teherbeesési időt találtak egészséges „párjukhoz” képest (30.5% szemben a 21.6%-kal), míg a kezelt asztmásoknál ez az idő rövidebb volt a kezeletlenekhez viszonyítva, bár nem statisztikailag szignifikánsan (23.8% szemben a 30.5%-kal).

Megjegyzendő, hogy a legnagyobb TTP-meghosszabbodási kockázat a napi rendszerességgel kortikoszteroidokat belélegzők körében volt mérhető (33.0% szemben a 21.6%-kal; VA = 2.34; P = 0.003). Egy reprezentatív monozigóta és egy szintén reprezentatív dizigóta ikerpárokból álló csoport összehasonlításakor nem találtak különbséget TTP szempontjából a két csoport közt.

 

Forrás: European Respiratory Journal

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.