hirdetés

Transzplantációt követő CMV-fertőzés profilaxisa

A transzplantációt követő CMV-fertőzés profilaxisának új koncepciója felerősíti a szervezet immunrendszerét, de a transzplantációt nem befolyásolja.

hirdetés

Az EMBO Molecular Medicine folyóirat augusztus 28-án közölte a Center for Regenerative Therapies Dresden (CRTD) kutatóinak cikkét, amelyben a csontvelő-átültetést követő citomegalovírus (CMV) fertőzések elleni védelem új megközelítését ismertették. A citomegalovírus fertőzések rendkívül gyakoriak, de általában nem jelentenek komoly veszélyt az egészséges populációra. Halálosak lehetnek azonban azok számára, akiknek az immunrendszere legyengült, például csontvelő-átültetés után. A CMV-fertőzések elleni jelenleg rendelkezésre álló kezelési lehetőségek nagyon korlátozottak és súlyos mellékhatásokkal járhatnak.

A mostani tanulmányban a Michael Sieweke professzor vezette kutatócsoport a CMV elleni védelem egy új módját ismerteti: ahelyett, hogy a vírust vennék célba, ez a megközelítés a gyenge immunrendszer felerősítését szorgalmazza, és hagyja, hogy az saját maga küzdjön a vírus ellen.

“A csontvelő-átültetésen átesett betegek a transzplantációt követő első hónapokban védtelenek. Ebben az időszakban egyrészt elkaphatják a CMV-t, másrészt a szervezetükben szunnyadó vírus is reaktiválódhat. Erre a fertőzésre jelenleg nincs ideális kezelés, mivel a terápiák korlátozottan működnek, vagy súlyos mellékhatásokat okozhatnak, például veseelégtelenséget, májelégtelenséget, szepszist és egyéb nemkívánatos eseményeket válthatnak ki. Eddig a vírusellenes kezelések arra összpontosítottak, hogy specifikus vírusokat célozzanak meg, akár vakcinázással, akár a vírus molekuláris gépezetére ható gyógyszerekkel. A mi módszerünk azonban a beteg vérének őssejtjein keresztül avatkozik be annak érdekében, hogy fokozza az általános vírusellenes védekezést, ezért ideális profilaktikus vagy általános beavatkozási stratégiaként használható immunszupprimált egyéneknél.”

Az új megközelítés a makrofág kolóniastimuláló faktor (M-CSF, CSF1) néven ismert citokinre összpontosít. Ez egy kis méretű szignálmolekula, amely az immunrendszer hírvivőjeként és aktivátoraként működik, szerepe pedig, hogy fokozza a specifikus fehérvérsejtek, főként a monociták és a makrofágok termelését.

Bár a monociták és a makrofágok nem a vírusok elleni elsődleges védelmi erőként ismeretesek, a tanulmány szerzői megállapították, hogy képesek más immunsejteket, úgynevezett természetes ölősejteket aktiválni, amelyek segítenek a vírus elleni küzdelemben.

“Immunhiányos betegek esetében a fehérvérsejtek száma nagyon alacsony. Ezért szervezetük védtelen a fertőzésekkel szemben. Az M-CSF-kezelés az új fehérvérsejtek termelődésének beindításával fellendítené az immunrendszert, és helyreállítaná a beteg szervezetének azon képességét, hogy képes legyen felvenni a küzdelmet a kórokozóval szemben” - fejtette ki Dr. Prashanth Kumar Kandalla, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatócsoport igazolni tudta, hogy az M-CSF terápia fokozta a fehérvérsejtek termelését immunhiányos egér modellszervezetekben, és képes volt megvédeni az állatokat az egyébként halálos CMV-fertőzéstől anélkül, hogy a csontvelő-átültetést befolyásolta volna. A kutatók kimutatták, hogy ez a megközelítés élő egerekben (in vivo) és emberi sejttenyészetekben (in vitro) egyaránt működött.

“Szeretnénk kiterjeszteni az eredményeinket, és a klinikumban lévő betegekből származó adatokkal alátámasztani azokat. A jövőben szeretnénk tesztelni a citokin alapú megközelítésünket a CMV reaktiválódásának megelőzésére szolgáló profilaktikus beavatkozásként a csontvelő-átültetést követően. Ehhez klinikai vizsgálatokra van szükség, és most olyan partnereket keresünk, akik segítenének nekünk az ilyen vizsgálatok finanszírozásában” - nyilatkozta Sieweke professzor.

Mivel az új megközelítés átfogóan képes fokozni az immunvédelmet, nem korlátozódik a CMV elleni terápiára vagy a csontvelő-átültetésen átesett betegekre. A szerzők arra számítanak, hogy koncepciójuk más vírusfertőzések kezelésében is hasznos lehet, és segíthet más, legyengült immunrendszerű betegeken, elsősorban szepszis vagy kemoterápia után.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Boosting a weak immune system: Scientists find an unusual weapon against common virus

M-CSF directs myeloid and NK cell differentiation to protect from CMV after hematopoietic cell transplantation

Irodalmi hivatkozás:

Prashanth K Kandalla et al, M‐CSF directs myeloid and NK cell differentiation to protect from CMV after hematopoietic cell transplantation, EMBO Molecular Medicine (2023). DOI: 10.15252/emmm.202317694

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.