hirdetés

Túl sokat fizetnek a kaliforniai nők a kórházi szülésért?

A szülések kapcsán kiállított kórházi számlákat elemző kaliforniai vizsgálatban azt találták, hogy igen nagy különbségek vannak a számlák végösszegében. Az adatokat a BMJ Open című lapban hozták nyilvánosságra.

hirdetés

A gyermekszülés a kórházi felvételek leggyakoribb oka – csak Kaliforniában több mint félmillió nő ad életet gyermekének kórházban. A kórházi ellátás költségeit azonban nehéz előre felbecsülni, hiszen még az azonos körzetben lévő kórházak is igen különböző összegeket számlázhatnak ugyanazért a beavatkozásért – a különbség akár több ezer dollár is lehet.

A University of California - San Francisco (UCSF) által végzett vizsgálat kapcsán közzétett adatok szerint egy szövődménymentes hüvelyi szülés 3 296 dollárból is megúszható, de a legrosszabb forgatókönyv szerint ennek több mint 10-szerese, 37 227 dollár is lehet a végösszeg. A császármetszés árában is hasonlóan nagyok a különbségek: az árak 8 312 dollár és 71 000 dollár között szórnak. A hatalmas különbségek nem magyarázhatók azzal, hogy a nagyobb összegű számlák bonyolultabb eljárásokat takarnának, hiszen ebben a vizsgálatban olyan nők vettek részt, akiknél komolyabb egészségi probléma nem állt fenn, és többségüket 6 napon belül hazabocsátották a kórházból.

A tanulmány szerzői azt is megnézték, hogy a kórházi számlák mekkora hányadát fedezik a privát biztosítók. A szerzők úgy becsülik, hogy a biztosító által fizetett összeg az eredeti kórházi számla átlagosan 37 százaléka. A teljes összeg és a biztosító által fizetett térítés különbségét a kutatók „többletteherként” definiálták, mely összességében mintegy 1,3 milliárd dollárt tesz ki. A különbségek okát kutatva az derült ki, hogy a kórházi szülés számlája azokon a területeken a legmagasabb, ahol az általános megélhetési költségek is magasabbak, vagy a populáció egészségi állapota meglehetősen rossz. Azokban a régiókban, ahol kisebb a biztosítással nem rendelkezők aránya, a kórházak lényegesen kevesebbet számláznak a császármetszésért, mint azokon a vidékeken, ahol magasabb keresetűek élnek. A profitérdekelt kórházak jóval többért számítják meg a hüvelyi szüléseket.

Ám a kórházak betegadataiban és klinikai paramétereiben kimutatható különbségek önmagukban nem magyarázzák a vizsgálatban kimutatott 35 százaléknyi különbségeket. A fennmaradó esetekben az egyes kórházak árkülönbségeire nem könnyű magyarázatot találni.

A vizsgálatot vezető dr. Renee Y. Hsia ezt így kommentálja: „Sajnos ez a megdöbbentő helyzet az Egyesült Államok egészségügyi ellátását illetően. Az egészségügyi ellátás árképzése már régóta nem látható át tisztán, így pedig alig elképzelhető, hogy a betegek tájékozott, az árak összehasonlítására képes fogyasztókká váljanak.”

A mostani szisztematikus áttekintésben 76 766 szövődménymentes hüvelyi szülés és 32 660 császármetszés adatait dolgozták fel 2011-ből. A szerzők elemzésük korlátjaként említik, hogy nem minden esetben álltak rendelkezésükre a pontos számlaösszegek. Ilyenkor becslésekre kellett hagyatkozniuk, mivel a biztosítók és egészségügyi szolgáltatók szabályzata nem minden esetben teszi lehetővé a pontos összegek nyilvánosságra hozatalát. A kutatás másik gyengéje, hogy bár igyekeztek figyelembe venni az eredményeket esetlegesen befolyásoló tényezőket, előfordulhatott, hogy egyes torzító hatások feltáratlanul maradtak. Például a szülő nők egy része epiduralis érzéstelenítést is kapott, míg mások nem, így az előbbi csoportnak a kórház többet számlázott. Arra sem adott választ a tanulmány, hogy az árak miként változnak más államokban, a jelen elemzés ugyanis kizárólag Kaliforniára korlátozódott.

A szerzők vélekedése szerint megállapításaik azt tükrözik, hogy az Egyesült Államokban az egészségügyi ellátás árképzése túlhaladott adatokon és kifizetési rendszereken alapul. Mivel a jelenlegi tapasztalatok szerint az orvosi költségek nem szükségképpen felelnek meg a tényleges költségeknek, dr. Hsia és munkatársai azon az állásponton vannak, hogy egyáltalán nem meglepő az egészségügyi beavatkozások árképzésére vonatkozó szabályok hiánya hatalmas diszkrepanciát eredményez. „Szükség lenne egy - az egészségügyi szolgáltatók és a biztosítók konszenzusa alapján összeállított - listára, mely az egyes beavatkozások alapárát tünteti fel és az ebben szereplő számadatokat teljes körűen nyilvánossá kellene tenni. A vizsgálat vezetője azt mondja a gyermekszülés célpontjául választandó kórház keresésével kapcsolatban: „Nagyon nehéz lőre megtudni az egészségügyi ellátás költségeit, bármilyen kórállapotról is van szó. Én mindig azt javaslom, hogy próbálják megtudni a hozzávetőleges költségeket, de legyenek tisztában azzal is, hogy ennek véghezvitelét komoly akadályozó tényezők korlátozhatják.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.