hirdetés

Új gyógyszercélpontok a pánikrohamok kezelésében

Az új gyógyszercélpontok azonosítása révén a korábbiaktól eltérő hatásmechanizmusú gyógyszerek fejlesztésére nyílik lehetőség a pánikbetegség terápiájában

hirdetés

A Nature Neuroscience folyóiratban január 4-én jelent meg a Salk Institute kutatóinak cikke, amelyben a pánikrohamokat közvetítő agyi régiók és neuronhálózatok feltérképezését végezték el, és új, jól felhasználható eredményekre is bukkantak.

Az egyik ilyen felfedezés, hogy ez a hálózat olyan speciális neuronokból áll, amelyek egy különleges  neuropeptidet tartalmaznak - ezek a kis méretű fehérjék az agyban az üzenetek küldésére és fogadására szolgálnak. A szóban forgó neuropeptid  a PACAP (pituitary adenylate cyclase-activating polypeptide; hipofízis adenilát-cikláz aktiváló polipeptid), és a kutatók azt is megállapították, hogy a PACAP és a receptorait termelő neuronok igen jó potenciális gyógyszercélpontjai lehetnek a pánikbetegség új kezelési módozatainak.

“Vizsgálataink során kezdetben az agy különböző területeit vizsgáltuk abból a célból, hogy meghatározhassuk, hol kezdődnek a pánikrohamok” - nyilatkozta a cikk társszerzője, Sung Han.

“Korábban úgy gondoltuk, hogy elsősorban az amygdala, az agy félelemközpontjaként ismert régió a felelős a pánikrohamokért. Igen ám, de azt is tudtuk, hogy még azok is tapasztalhatnak pánikrohamot, akiknél az amygdala károsodott, így biztosak voltunk benne, hogy ezt a régiót valahol máshol kell keresnünk. Sikerült felfedeznünk egy jól meghatározott, az amygdalán kívül elhelyezkedő hálózatot, amely összefüggést mutat a pánikrohamokkal, ez pedig a pánikbetegség új terápiás módszereinek fejlesztésében óriási hasznunkra lehet, mivel olyan kezelések kidolgozása válik lehetővé, amelyek különböznek a jelenleg forgalomban lévő gyógyszerektől (ezek jellemzően az agy szerotonin-rendszerét célozzák).”

A pánikrohamok cerebrális hálózati térképének felvázolásához a kutatók az agy egy részét, az úgynevezett laterális parabrachialis magot (PBL) vizsgálták az agytörzs részét alkotó ponsban, amelyet az agy riasztóközpontjaként ismerünk, de ez a kis agytörzsi terület szabályozza a légzést, a szívritmust és a testhőmérsékletet is.

Nyilvánvalóvá vált, hogy a PBL valószínűleg részt vesz a pánik generálásában, a roham során az érzelmi és fizikai változások előidézésében. Ráadásul azt is megállapították, hogy ez az agyterület termeli a PACAP neuropeptidet, amely a stresszreakciók fő szabályozójaként ismert. Az ezen elemek közötti kapcsolat azonban még mindig nem volt egyértelmű, ezért a csapat a pánikroham egérmodelljén tanulmányozta tovább a hálózatot.

“Az érzelmi jelenségeket és a stresszel kapcsolatos viselkedési mintákat korábban már többször is összefüggésbe hozták a PACAP-ot expresszáló neuronokkal” - fejtette ki Sukjae Kang, a cikk első szerzője. “Az egerekben pánikrohamot imitálva jól meg tudtuk figyelni ezeknek az idegsejteknek az aktivitását, és felfedeztük a PACAP agyi hálózata és a pánikbetegség közötti határozott kapcsolatot.”

A kutatók azt figyelték meg, hogy a pánikroham során a PACAP-ot expresszáló neuronok aktiválódtak, majd PACAP neuropeptideket bocsátottak ki az agy egy másik részébe, a dorzális raphe magokba (az agy szerotonin központjába), ahol a PACAP-receptorokat expresszáló neuronok találhatók. A felszabaduló PACAP peptidek aktiválják ezeket a neuronokat, ezáltal a pánikhoz társuló viselkedési és fizikai tüneteket idézve elő.

A kapcsolat leírása a pánikbetegség és a PACAP agyi hálózat között fontos előrelépést jelent a pánikbetegség agyi feltérképezésében. A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a PACAP jelátvitel gátlásával meg lehet szakítani a PACAP neuropeptidek áramlását és mérsékelni lehet a pánik tüneteit - ez ígéretes eredmény a pánikbetegség-specifikus terápiák jövőbeli fejlesztése szempontjából.

Han szerint annak ellenére, hogy a pánikbetegséget szorongásos rendellenességként kategorizálják, a szorongás és a pánik sok tekintetben különbözik egymástól - például abban, hogy a pánik számos fizikai tünetet, például légszomjat, szívdobogást, izzadást és hányingert vált ki, a szorongás viszont nem váltja ki ezeket a tüneteket. Az is fontos különbség, hogy a pánikrohamok kontrollálhatatlanok és gyakran spontán jelentkeznek, míg más szorongásos zavarok, például a poszttraumás stressz szindróma (PTSD), inkább emlékalapú és kiszámítható kiváltó okai vannak.

Han szerint pont ezen különbségek miatt kulcsfontosságú a pánikbetegség hálózati térképének felrajzolása, mivel így a kutatók kifejezetten a pánikbetegségre szabott terápiákat fejleszthetnek majd ki.

“Vizsgálataink során azt figyeltük meg, hogy az agy parabrachialis magjában lévő PACAP-termelő neuronok aktivitása gátlódik szorongásos állapotok és traumatikus emlékezeti események során: az egerek amygdalája közvetlenül blokkolta ezeket a neuronokat. Ezért egyre inkább úgy tűnik, hogy a szorongás a pánik agyi hálózatával ellentétesen működik. Érdekes lenne megvizsgálni a szorongás és a pánik közötti kölcsönhatást, mivel magyarázatot kellene találnunk arra is, hogy a szorongásos zavarokban szenvedő embereknél miért nagyobb a pánikrohamra való hajlam.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Scientists uncover key brain pathway mediating panic disorder symptoms

A pontomesencephalic PACAPergic pathway underlying panic-like behavioral and somatic symptoms in mice

Irodalmi hivatkozás:

A pontomesencephalic PACAPergic pathway underlying panic-like behavioral and somatic symptoms in mice, Nature Neuroscience (2024). DOI: 10.1038/s41593-023-01504-3 www.nature.com/articles/s41593-023-01504-3

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.