hirdetés

Új szer major depresszióra

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a terápiarezisztens major depresszió kezelésére szolgáló Spravato (eszketamin) tartalmú porrspray-t.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) október 17-én pozitív véleményt fogalmazott meg a terápiarezisztens major depresszió kezelésére szolgáló Spravato (hatóanyag: eszketamin, gyógyszerforma: 28 mg-os oldatos orrspray) készítményre (kérelmező: Janssen-Cilag International N.V.) A szer hatóanyaga, az eszketamin (N01AX14) a partidrogként is használt (tiltott) ketamin származéka, általános érzéstelenítő. A Spravato legfőbb előnye, hogy közepesen súlyos vagy súlyos depressziós epizód alkalmával a tünetek széles spektrumának igen gyors enyhítésére alkalmas olyan betegek esetében, akik már legalább két különböző antidepresszánssal végzett kezelésre sem mutattak terápiás választ.

 

A Spravato beadásához használt pumpás orrspray

 A készítménnyel történő kezelést pszichiáternek kell megkezdenie annak érdekében, hogy a terápiarezisztens major depressziós epizód diagnózisa helyes legyen. Az Egyesült Államokban az FDA a Spravato-t 2019 március 6-án engedélyezte, itt a kábítószerrel való visszaélés és kábítószer célú terjesztés kockázata miatt a készítményt a beteg kizárólag orvosi felügyelettel adhatja be magának, az alkalmazást követően pedig legalább 2 órás megfigyelésre van szükség, mivel egyes betegeknél a gyógyszer beadását követően hányingert, hányást tapasztaltak. Amerikában a beteg semmilyen körülmények között nem viheti haza a készítményt, bár a mellékelt pumpás orrspray segítségével önmagának adja be.

 A hatóanyagról (eszketamin)

A Spravato hatóanyaga az eszketamin (ATC kód: N06AX27), mely az orr nyálkahártyáján felszívódva, majd a véráramba kerülve rövid időn belül az N-metil-D-aszparaginsav (NMDA) receptorra, az agyban található ionotróp glutamát receptorra fejti ki hatását. Az NMDA receptor a glutamát rendszerhez tartozó, négy tetramerből álló, a sejtfelszínen elhelyezkedő receptor, melyet az eszketamin a véráramba jutva képes a kortikális és szubkortikális területeken blokkolni. Ez blokkoló hatást fejt ki a GABAerg interneuronokra, mely által megszűnik a glutamát kibocsátás gátlása. A glutamát az idegrendszer excitátoros neurotranszmittere, mely főszerepet játszik a sejtek plaszticitásában, vagyis azok változóképességében, adaptálódás, alkalmazkodás, javult működés céljából, mely mechanizmus zavara vagy hiánya fellelhető a depressziós zavarokban. Az eszketamin hatására így nagy mennyiségű glutamát kerül az extracelluláris területekre a prefrontális kéregben. Az eszketamin szintén inhibitoros hatással van az agykéreg piramissejtjeiben található NMDA receptorokra. Az NMDA receptorok antagonistái növelik az extracelluláris prefrontális és mezolimbikus dopaminszintet, valamint a prefrontális szerotonin szintet patkányokon végzett kísérletekben.

A kezelés szempontjából kiemelkedően fontos az eszketamin hatására a mediális prefrontális kéregben megnövekedett glutamát koncentráció és a piramissejtek fokozott tüzelése. Előbbi hatás, vagyis az emelkedett glutamát szint hozható összefüggésbe a ketaminszármazékok pszichotróp hatásaival. Mind a klasszikus hallucinogének, mind a disszociatív anesztetikumok (mint amilyen például a ketamin) módosítják a glutamáterg neurotranszmissziót a prefrontális-limbikus körökben, mely utóbbi jelentős szerepet játszik a hangulatzavarok kialakulásában és fennmaradásában. A Spravato több évtized óta az első új hatásmechanizmusú szer a major depresszió elleni harcban, a legutóbbi nagy változást az Eli Lilly által 1972-ben felfedezett Prozac (fluoxetin, szelektív szerotoninvisszavétel-gátló, SSRI) engedélyezése hozta el a depresszióban szenvedő betegek számára, olyannyira, hogy 2016-ban már (23 millió felírt recepttel) a 29. leggyakrabban szedett gyógyszernek minősült.

 Klinikai vizsgálatok

A CHMP a Spravato-val kapcsolatos pozitív véleményt egy robusztus, fázis III klinikai program eredményeire támaszkodva engedélyezte. Az öt fázis III vizsgálatba összesen több mint 1700 terápiarezisztens depresszióban szenvedő beteget vontak be. Mind a rövid, mind a hosszabb időtartamú vizsgálatok eredményei a készítmény klinikai előnyeit mutatták a placebo+orális antidepresszáns terápiával szemben.

 Mellékhatások

A klinikai vizsgálatok során (orális antidepresszánssal együtt alkalmazva) a Spravato alkalmazása során leggyakrabban tapasztalt mellékhatások a következők voltak: tudathasadás, szédülés, hányinger, kábultság, tapintási és érzékelési zavarok, szorongás, fásultság, megemelkedett vérnyomás, hányás, részegségérzés.

 A major depresszióról

A major depresszió az egyik leggyakoribb, ráadásul a legtöbb szenvedést és funkciókárosodást okozó mentális zavar. Becslések szerint a Földön 120 milliónál több jelenleg éppen depressziós ember él, és csak Európában évente 30 millióan (ez a 14 évesnél idősebb lakosság közel 7%-a) betegszenek meg új, vagy ismétlődő depressziós epizódban. Megbízható felmérések szerint a felnőtt lakosság közel 15%-a életében legalább egy súlyos (major) depresszión átesik, és minden adott évben a népesség 6-8%-a, illetve minden adott hónapban a népesség 2-4%-a szenved major depresszióban. A felmérések azt is kimutatták, hogy a depressziós betegek jelentős hányada nem fordul orvoshoz vagy pszichológushoz panaszaival, mivel a betegek és a hozzátartozók nem is gondolják, hogy gyógyítható állapotról (betegségről) van szó, és a panaszokat egyértelműen csak kifáradásnak, fásultságnak, az amúgy is gyakran jelenlévő külső, negatív életeseményeknek tulajdonítják. A depresszió bármely életkorban indulhat, de leggyakrabban fiatal felnőtt korban kezdődik, nőknél kétszer olyan gyakori – fokozott depressziókockázatot jelent a szülés utáni időszak és a változókor. A major depresszió az esetek kb. kétharmadában kezelés nélkül 4-8 hónapig is eltart, majd spontán megszűnik, de az esetek egyharmadában krónikus lefolyást mutat. Az ismétlődő depressziók sokszor szezonális jelleggel újulnak ki, ennek tipikus példája a téli depresszió. A csak depressziós időszakokkal jellemzett betegséget unipoláris major depressziónak hívjuk, az időszakosan felhangolt, nyugtalan, túlfűtött periódusokkal is járó depressziókat pedig bipoláris betegségnek („mániás depresszió”) – ez utóbbi előfordulási gyakorisága hazánkban a teljes élettartamra, 1 évre és 1 hónapra 5%, 1%, illetve 0,5%. Mind az unipoláris major depresszió, mind a bipoláris betegség gyakran társul szorongásos kórképekkel és/vagy másodlagos alkoholbetegséggel.

A kezeletlen depresszió veszélyes állapot, mivel ilyenkor jelentősen megnő az öngyilkosság kockázata, amellett nagyon gyakori a másodlagos alkoholbetegség, illetve drogabúzus (drogfüggőség), a tartós munkaképtelenség (betegállomány), nem ritka a szív-érrendszeri betegség, a rokkantnyugdíjazás, a munkahely elvesztése. A kezeletlen depresszió (főleg, ha másodlagos alkohol- vagy drogproblémával társul) gyakran vezet családi konfliktusokhoz, a család széthullásához, váláshoz. Ezek mind a beteg, mind családtagjai számára is komoly pszichés megterhelést jelentenek, újabb depressziós epizódokat provokálhatnak. A befejezett öngyilkosságok 60– 65%-át major depresszió alatt követik el, ugyanakkor klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a sikeresen kezelt és hosszú távon rendszeresen gondozott major depressziós betegek öngyilkossági kockázata – az egyéb szövődmények veszélyével együtt – rendkívül nagy mértékben csökken. Közgazdasági elemzések igazolták, hogy a nem kezelt depresszió okozta társadalmi kár (öngyilkosság, munkából való kiesés stb.) jóval nagyobb a depresszió korszerű kezelésének költségeinél.

A depresszió csak igen ritkán alakul ki autonóm módon (külső behatások nélkül). Az esetek döntő többségében negatív életesemények (veszteségek, konfliktusok, tartós munkahelyi vagy családi stresszhelyzet) provokálják, elsősorban az arra pszichológiailag és/vagy biológiailag hajlamos egyéneknél. A betegség az esetek több mint 50%-ában családi halmozódást mutat: a depressziós betegek vérrokonai között a betegség kb. háromszor-négyszer olyan gyakori, mint a teljes népességben. A depresszióra való biológiai hajlam tényét igazolják azok a vizsgálatok is, amelyek szerint egypetéjű ikerpárok mindkét tagja háromszor-négyszer olyan gyakran betegszik meg depresszióban, mint a kétpetéjű ikerpárok vagy a nem iker testvérpárok mindkét tagja.

A depresszió kialakulásában a központi idegrendszer három ingerületátvivő anyagának (szerotonin, noradrenalin és dopamin) van kiemelkedően fontos szerepe. Major depresszióban az említett kémiai anyagok termelődése a központi idegrendszerben csökken, a depresszió ellen ható gyógyszerek ezt az anyagcserezavart korrigálják. Fontos annak ismerete, hogy a depressziót csökkentő gyógyszerek hatása csak a kezelés második hetének elteltével, gyakran csak a harmadik héten jelentkezik, így az első 1-2 hétben lényeges javulás még nem észlelhető.

Ma már számos igen hatásos, komolyabb mellékhatások veszélye nélkül szedhető készítmény van forgalomban. Közülük a leggyakrabban a szerotoninforgalmat befolyásoló antidepresszívumok használatosak, de az újabb generációs antidepresszívumok változó arányban és más módon a dopamin, a noradrenalin és a melatonin anyagcseréjére is hatnak. Ha unipoláris major depresszióban a megfelelő adagban szedett antidepresszívumok hatására javulás/gyógyulás következik be, utána a korai visszaesés elkerülése végett még hosszú hónapokig kell szedni ezeket a szereket. Mellékhatások főleg kezdetben jelentkezhetnek, ezek többnyire el is múlnak. A korszerű antidepresszívumok mellékhatásprofilja sokkal előnyösebb, mint a régebbi (bár szintén hatásos) készítményeké, ezért a betegek együttműködése jobb, és hosszú távon is jól segítik a betegek tartós gyógyszeres kezelését.

A közhiedelemmel ellentétben az antidepresszívumokhoz nem lehet hozzászokni. A depressziót gyakran kísérő szorongás és alvászavar miatt sokszor szorongásoldóval, altatóval kell kiegészíteni a terápiát, elsősorban az első néhány héten, amikor az antidepresszívum még nem hat.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Summary of Opinion (SMOP)– Spravato (EMA)

FDA Approves Esketamine Nasal Spray for Resistant Depression

Spravato Label (FDA)

Janssen Announces U.S. FDA Approval of SPRAVATO™ (esketamine) CIII Nasal Spray for Adults with Treatment-Resistant Depression (TRD) Who Have Cycled Through Multiple Treatments Without Relief

A ketamin hatása a terápiarezisztens major depresszióra (Szerző: Peszeki Nikolett, SZTE BTK, Pszichológiai Intézet, Psychologia Hungarica V/1, 1-27. pp)

hirdetés
Cikk[246800] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.