hirdetés

Új szer relapszáló-remittáló sclerosis multiplex kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a relapszáló-remittáló sclerosis multiplex kezelésére szolgáló Vumerity (diroximel-fumarát) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) szeptember 13-16-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a relapszáló-remittáló sclerosis multiplex kezelésére szolgáló Vumerity (diroximel-fumarát, 231 mg-os gyomornedv-ellenálló tabletta) készítményre (kérelmező: Biogen Netherlands B.V.) A teljes indikáció szerint a Vumerity kizárólag felnőtt betegeknél alkalmazható, és a készítményt csak sclerosis multiplex kezelésében jártas szakorvos írhatja fel.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2019. októberében engedélyezte a készítmény forgalmazását azonos márkanév alatt.

 

A hatóanyagról (diroximel-fumarát)

A Vumerity hatóanyaga, a diroximel-fumarát (ATC kód: L04AX), melynek hatásmechanizmusa nem teljesen tisztázott. Hatását fő aktív metabolitja, a monometil-fumarát (MMF) által fejti ki, és az EMA a készítményt egy korábban engedélyezett szerrel a Tecfidera-val (dimetil-fumarát) bioekvivalensnek tekinti, ezért adta ki pozitív véleményét. A preklinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a dimetil-fumarát farmakodinámiás válaszreakciói elsősorban az eritroid eredetű 2-es típusú nukleáris faktor 2-szerű faktor 2 (Nuclear factor (erythroid-derived 2)-like 2 (Nrf2)) transzkripciós útvonal aktivációja révén közvetítődnek. Kimutatták, hogy a dimetil-fumarát a betegeknél upregulálja az Nrf2-függő antioxidáns géneket (pl. NAD(P)H dehidrogenáz, kinon 1 [NQO1]).

Ennél fogva a Vumerity alkalmazása során felmerülő előnyök és kockázatok is igen hasonlóak a Tecfidera-éhoz, így a készítmény csökkenti a relapszusok kockázatát, valamint csökkenti a központi idegrendszerben keletkező gyulladásos eredetű léziókat is. A diroximel-fumarát alkalmazása során megjelenő leggyakoribb mellékhatások a bőrpír (kipirulás) és a gasztrointesztinális események voltak, de a Vumerity új kémiai szerkezetének köszönhetően az EVOLVE-MS-2 klinikai vizsgálat adatai szerint kevésbé irritálja az emésztőszervrendszert. Klinikai vizsgálatokban a Tecfidera-val kezelt betegek 34%-ánál jelentkezett kipirulás, ami a betegek többségénél enyhe vagy közepes súlyosságú volt. Egészséges önkéntesekkel végzett vizsgálatokból származó adatok arra utalnak, hogy a dimetil-fumarát alkalmazásával összefüggő kipirulás valószínűleg prosztaglandin-mediált. Azoknál a betegeknél, akiknél a kipirulás nem tolerálható, hasznos lehet 75 mg, gyomornedv-ellenálló bevonattal nem rendelkező acetilszalicilsav rövid ideig történő alkalmazása. Két, egészséges önkéntesekkel végzett vizsgálatban a kipirulás előfordulása és súlyossága az acetilszalicilsav adagolási időszakában alacsonyabb volt.)

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a szeptemberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 13-16 September 2021

EMA positive opinion: Vumerity

Vumerity FDA Approval History

FDA Approves Oral Vumerity™ (Diroximel Fumarate), Similar to Tecfidera®, for Relapsing MS

Biogen and Alkermes Announce FDA Approval of VUMERITY™ (diroximel fumarate) for Multiple Sclerosis

Tecfidera SmPC (EMA)

New MS Drug, Vumerity, Approved by FDA

FDA approves Vumerity to treat relapsing forms of MS

FDA Approval of Vumerity for MS Triggers $150 Million Milestone Payment from Biogen to Alkermes

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.