hirdetés

Új teszt krónikus fáradtság szindróma kimutatására

Az ME/CFS (myalgiás encephalomyelitis) kimutatására kifejlesztett vérteszt 91%-os pontossággal mutatja ki a betegség meglétét.

 

hirdetés

Az Advanced Science hasábjain augusztus 31-én jelent meg egy nemzetközi kutatócsoport tanulmánya, amelyben egy ME/CFS (myalgiás encephalomyelitis) kimutatására 91%-os pontossággal alkalmazható új vértesztet mutattak be. A krónikus fáradtság szindrómaként is ismert myalgiás encephalomyelitis (ME/CFS) olyan betegség, amelyben az ember kórosan fáradtnak érzi magát, de mivel nagyon nehéz diagnosztizálni, az orvosi közösségben sokan szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy ez egy valódi, külön betegség-e. Az elmúlt évtizedben az orvostársadalom egyre nagyobb része ismerte el, hogy ez egy valós állapot, és akár munkaképességet jelentősen csökkentő mértékű is lehet. A diagnózis felállítása azonban még mindig nehéz és hosszadalmas folyamat.

Jelenlegi ismereteinkből, vagy inkább feltételezéseinkből kiindulva a kutatócsoport úgy vélte, hogy a ME/CFS kiváltó oka valószínűleg a sejtek energiatermelő funkcióinak hibás működésében keresendő, így egy olyan módszert fejlesztettek ki, amellyel ez a funkció mérhető. Vizsgálatukat a perifériás vér mononukleáris sejtjeire szűkítették le, amelyek gömbölyű sejtmaggal rendelkeznek - mint például a T-sejtek, monociták és limfociták, mivel néhány korábbi tanulmány azt sugallta, hogy ezek a sejtek szerepet játszhatnak a ME/CFS kialakulásában.

Ezeknél a sejteknél azonban nem létezett olyan teszt, amely az energiatermelő funkció mérésére alkalmas lett volna, így a kutatócsoport egy orvosi vizsgálatokban meglehetősen ritkán alkalmazott módszert hívott segítségül: a Raman-spektroszkópiát, amelyet általában vegyészek használnak a különböző molekuláris ujjlenyomatok azonosítására, mivel a molekulák rezgési spektrumainak összehasonlításával működik.

A Raman-jelenség vizsgálata során a mintát monokromatikus fénnyel sugározzák be, és a beeső fény irányára merőleges irányban detektálják a szórt fényt. A szórt fény színképében legnagyobb intenzitással a Rayleigh-féle rugalmas szórásból eredő vonal jelenik meg, amelynek hullámhossza megegyezik a gerjesztő sugárzás hullámhosszával. Mellette azonban más frekvenciájú vonalak is megjelennek, amiatt, hogy a beeső fény fotonjai a közeg molekuláinak rezgési vagy forgási energiáját megváltoztatják. A foton energiájának rovására a molekula nagyobb energiájú rezgési vagy forgási állapotba kerül, de előfordulhat az is, hogy a fénnyel való kölcsönhatás alkalmával a már eleve gerjesztett állapotban lévő molekula alacsonyabb rezgési vagy forgási energiájú állapotba jut, s közben energiát ad át a fotonnak. A spektrumban megjelenő, Rayleigh frekvenciánál kisebb frekvenciájú sávokat Stokes sávoknak, a nagyobb frekvenciájúakat anti-Stokes sávoknak nevezzük. A molekulaszerkezetre utaló információt ezek a Stokes és anti-Stokes vonalak adják, melyek a központi vonal két oldalán szimmetrikusan helyezkednek el. A Raman-spektrumok abszcisszáján mindig a gerjesztő fény frekvenciájától (vagy hullámhosszától) mért különbséget (Raman-eltolódás, vagy Raman-shift) tüntetik fel. A tapasztalat szerint azoknak a vegyületeknek van Raman-spektruma, amelyek polarizálhatósága megváltozik a gerjesztő sugárzás hatására. A Raman-spektroszkópia módszerét az effektus egyik felfedezőjéről, az indiai Chandrasekhara Venkata Raman fizikusról nevezték el, aki ezen munkásságáért 1930-ban Nobel-díjat kapott.

Mivel a kutatók úgy gondolták, hogy az egyes sejtek rezgésszámában különbség lehet a ME/CFS-ben szenvedő és az egészséges emberek között, a csapat 61 ME/CFS-beteg és 16 egészséges személy vérmintáját hasonlította össze. Egyértelmű különbséget találtak a kapott spektrumok között, és az eredmények interpretálhatóságának megkönnyítése érdekében egy mesterséges intelligencia (AI) alapú algoritmust is kifejlesztettek. Ezt követően immár 98 beteg 2000 mintáján tesztelték újra a rendszert, ahol a teszt 91%-os pontosságot mutatott. A kutatócsoport a közeljövőben azt tervezi, hogy még nagyobb minták tesztelésével validálja a rendszert, de az eddigi eredmények alapján már csaknem biztosak abban, hogy sikerült megtalálni a ME/CFS hatékony kimutatásához szükséges diagnosztikai vértesztet.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Blood test for chronic fatigue syndrome found to be 91% accurate

Developing a Blood Cell-Based Diagnostic Test for Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome Using Peripheral Blood Mononuclear Cells

Irodalmi hivatkozás:

Jiabao Xu et al, Developing a Blood Cell‐Based Diagnostic Test for Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome Using Peripheral Blood Mononuclear Cells, Advanced Science (2023). DOI: 10.1002/advs.202302146

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.